Puurot, Reseptit, TÄYSPALEO, Valmennus
Comments 14

Puolukasta puuroksi

Huo-men-tah Suomi, kuinka kulkee?!

Emäntä on jälleen humpsahtanut jonnekin omaan pikku maailmaansa eikä muun maan, saati maailman menosta ole hajuakaan. Jotain kriisejä taitaa olla liikkeellä, mutta eiköhän noin yleisesti ottaen meillä kaikilla kulje ihan kohtalaisesti? Vai olenko aivan väärässä? ;)

Vaikka reseptejä (tai ainakin ruokakuvia) on vieressä vino pino, niin tuntuu, että siitä on ikuisuus kun olen postaillut minkäänmoista ruokaohjetta. Monen monta talvista keitto-ohjettakin on julkaisematta, vaikka talvi taittaa jo selkää kovasti kevään puolelle. Hiukan harmittaa, mutta nou can do! Kaikki vuorokauden 84600 sekuntia ovat olleet ahkerassa käytössä. Töitä, töitä, töitä… paljon töitä, mutta kaikkia ihania töitä! Niin ihania, että petiin olen malttanut irrottuatua koneen äärestä vasta aamukolmen aikaan. Taas.

Ja niin ihania, että olen kuluneella viikolla syönyt rasiallisen Saarioisten äitien tekemää maksalaatikkoa. Koneen ääressä. Kylmänä. Haarukalla suoraan foliolaatikosta. Oli siinä päällä sentään lusikallinen puolukkahilloa. Ihan hyvää se oli. Musta maksalaatikko ON hyvää! Maultaan. Paljon muuta hyvää siinä ei sitten olekaan. Vatsa tuli täyteen ja kipeäksi.

Maksalaatikko on harvinainen vieras Paleokeittiössä. Todistettavasti olen maksalaatikon poiminut lähikaupasta… noh, jokunen vuosi sitten. Viimeksi sitä olen kuitenkin pistänyt suuhuni jouluna. Koska maksalaatikko kuuluu meidän joulupöytään. Hauska oli huomata, että päädyn syömään maksalaatikkoa aina samassa tilanteessa. Jokin toimintamalli tämäkin. Malli selviää tuosta aiemmasta maksalaatikko -postauksesta ;)

Kaikki hyvin, hengissä olen edelleen! Ja jorisen järkyttyneenä jostain maksalaatikosta, kun näitä upeita chia -siemeniä piti hehkuttaa, hah hah! Katsokaa nyt, kuinka kauniita ne ovat! Eivätkä ne vaan näytä kauniilta vaan ne myös tuntuvat kädessä kivalta. Kuivana. Sormien läpi valuttaessa. Ja kun siemenien joukkoon lisää tilkan vettä tai jotain muuta nestettä, niin tapahtuu pieni ihme. Siemenet muuttuvat hetkessä erehdyttävästi sammakonkutua muistuttavaksi geeliksi tai hyytelöksi. Siellä ne lilluvat hyytelössä kuin hienoiset hiekanjyvät rantavedessä =)

Chia -siemen, tuo kasvikunnan pieni ihme! Ja paleomaailman kiistelyn kohde. Onko se paleota vai eikö se ole? Minä pistän chia-siemenen paleomaailman harmaaseen kastiin. Ja kuten kaikkien harmaan alueen edustajien suhteen, niin mielipiteeni ja ohjeeni kuuluu, että jos se tekee sinulle hyvää, niin syö sitä! Minä syön chiaa kausittain. Ja nyt on chia -kausi parhaimmillaan. Koska meneillään ovat edelleen marjaviikot. Ja chia tekee puolukasta puuroa. Nopeasti. Raakana.

Inspiraatio raakaan puolukka- tai vispipuuroon löytyi tällä kertaa uusimmasta LiveLife -lehdestä, jossa reseptejään ansiokkaasti esitteli Wellberriesin Tuulia. Hieman tuunausta omaan makuun paremmin sopivaksi ja niin pääsivät pakastepuolukatkin vihdoin hyötykäyttöön. En hirveästi pidä banaanin läpitunkevasta mausta makeuttajana, joten korvasin banaanin neutraalimmalla ja makeammalla taatelilla. Chialla sakeutettu puolukkapuuro on ai-van mahtava aamu-, ilta- tai välipala!

RAAKA PUOLUKKAPUURO

1 annos

 •  ~ 2dl (100 g) pakastepuolukoita
 • 1/2 dl CocoVin chia -siemeniä
 • 1 1/2 dl vettä
 • 2-3 taatelia
 • 1/2 dl kookosmaitoa tai -kermaa
 • hieman himalajansuolaa
 • (raakahunajaa + pakastepuolukoita sellaisenaan)
 1. Lisää chia -siemenet veteen, sekoita ja odota kunnes seos on geeliytynyt. Tähän menee veden lämpötilasta riippuen ~10-15 minuuttia. Sekoita välillä, jotta siemenet eivät klimppiydy. Chia -hyytelöä voi valmistaa myös isomman satsin kerralla valmiiksi jääkaappiin.
 2. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta puuroksi.
 3. Jos valmis puuro kaipa mielestäsi lisää makeutta, niin lisää joukkoon raakahunajaa. Mieluiten tehosekoittimessa, mutta kyllä hunajan onnistuu sekoittaa valmiiseen puuroon myös manuaalisesti ihan lusikalla.
 4. Koristele pakastepuolukoilla ja chia -siemenillä.
 5. Syö sellaisenaan, kookosmaidon tai vaahdotetun kookoskerman kera. Myös vaahdotettu lucumakerma toimii!

Paleokeittiön uutiskirje Paleokeittiö facebookissa

Olethan jo tilannut oman Kevätsiivouksesi?!

Kevätsiivous 2014

Jos et ole, niin vielä ehtii! Aloitamme virallisesti maanantaina 17.3., mutta eiköhän jo ensi viikonloppuna ala tippua infoa valmistautumista varten. Materiaali on viimeistelyä vaille valmis ja voin rehellisesti, kautta kivien ja kantojen vannoa, että tästä tulee ihan huippujuttu, jota et halua missata! Sillä seuraavaa emännän julkista valmennusta saa odottaa ainakin ensi syksyyn. Yksi suljettu ryhmävalmennus on vielä tämän kevään osalta lyöty lukkoon ja kalenteriin saattaa mahtua myös muutama muu privaattiryhmä.

Jos oman yrityksesi, salisi tai muun yhteisön privaattivalmennus kiinnostaa, niin ota yhteyttä. Ja muut sitten hopihopi Kukkakauppaan!

14 Comments

 1. Elli says

  Hei! Miten lucumakerma valmistetaan? Kuulostaa herkulle!

  • Moikka Elli! Tätä kysymystä vähän odotin ja pelkäsin, hah hah!

   Olisin sen reseptin postaukseen kirjannut, jos olisin muistanut, kuinka lucumakerman valmistin ;). Määristä ei ole mitään muistikuvaa, mutta jos tämä onnistui multa fiiliksellä, niin onnistuu se varmasti muiltakin.

   Lucumakermaa on mukana noissa alimmissa kuvissa. Pursotus hieman epäonnistui kun kerma oli turhan jämäkkää pursotushommiin. Aineksina vaahdotettua kookoskermaa, lucuma -jauhetta sekä hieman (ilmeisesti liikaa ;)) kookosöljyä, joka tukevoittaa kermaa kylmässä. Näillä muistaakseni mentiin!

   Idean lucumakermaan sain postauksessa mainitsemastani LiveLife -lehdestä, jossa Tuulia oli tehnyt kookosöljystä ja lucuma -jauheesta kastiketta. Sekin toiminnee, jos ei kookoskermaa jaksa vatkata ;)

 2. Hei, herkullisen näköisiä kuvia, ja loistava idea käyttää taateleita banaanin sijaan puurossa – tätä onkin pakko testata. :) Ja tuo lucumakermavaahto – kuulostaa ihanalta!

 3. Päivitysilmoitus: 5# kevennä, alkuohje tässä! | kukkalaakso.com

 4. veera says

  Tämä oli tosi hyvvää <3 Teen varmasti uudelleen! :) Kiitos ohjeesta!!

 5. Päivitysilmoitus: Vauhdikas viikonloppu ja Chia-kokeiluja | Ginger Sunshine

 6. Kukka says

  Uusi lukija ja varovaisen paleoinnostunut aloittelija täällä tervehtii ja kiittää reseptistä! Ylitöhyvää. Kaikki paleon salat eivät ole itselle vielä ihan selkeät, joten pakko kysyä: mikä tekee chia-siemenistä epä-paleoa ravintoa…?

  • Tervetuloa Paleokeittiöön, Kukka! =)

   Chia -siemen on pitkään ollut paleomaailmassa kiisteltyjen listalla. Dr. Cordainin mukaan ongelma chian, kuten monien muidenkin siementen ja pähkinöiden kohdalla piilee mm. antinutrienteissa, joiden tarkoitus on suojella siementä. Itse syön chiaa kausittain ja olen sitä myös kohtuudella suositellut terveille valmennettaville (ei autoimmuunisairauksia, eikä merkittävää ylipainoa), jos se ei aiheuta negatiivisia vaikutuksia.

   Koska chiasta kysytään multa melkein yhtä usein kuin maitotuotteista, niin tässä kattava linkki Dr. Cordain näkemykseen http://thepaleodiet.com/seed-fatty-acid-composition/.

 7. inka says

  Moikka!
  Nyt ensimmäistä kertaa törmään tähän ei chiaa jos on autoimmuunisairaus. Itse sairastan nivelreumaa – miksi tuota chiaa ei silloin suositella? Yritin etsiä mr. googlesta faktoja mutta ei löydy…

  Aijon nyt kuitenkin uhmata elämää ja testata tuota puuroa :)

  • Moikka Inka!

   Chian sisältämät antinutrientit lienevät se relevantein syy chian rajoittamiseen. Lue edelliseen kommenttiini postaaman linkin takaa löytyvä Dr. Cordainin näkemys aiheesta (ekan taulukon jälkeen). Kuinka suuri ongelma todellisuudessa on? En tiedä, mutta valmentajana pelaan mieluummin varman päälle ;). Satunnainen käyttö tuskin on kovinkaan ”vaarallista”. Suosittelen kuitenkin tarkkailemaan oireileeko reumasi chian käytön jälkeen jotenkin erityisesti =)

 8. Sanni V says

  Hei!
  Aloittelen vasta paleo ruokailua ja nuo taatelit alkoivat mietityttämään. Käytetäänkö niitä kuivattuna, tuoreena, säilöttynä vai missä muodossa?
  Sivustosi on täynnä ihanan kuuloisia ohjeita, kiitos niistä :)

  • Kiitos palautteestasi, Sanni V!

   Taateleita voi käyttää niin kuivattuina kuin tuoreeltaankin. Kunhan niihin ei ole lisätty mitään ”ylimääräistä”. Taatelit ovat etenkin kuivattuina todella makeita ja täynnä luonnollista sokeria, joten kohtuudella näitä. Toimivat hyvin luonnollisena makeuttajana =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.