Joulu, Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO, TÄYSPALEO
Comments 4

Aika raaka puolukka-kinuskikakku

Hyvää päivää maailma, synnyinmaa Suomi sekä Paleokeittiön vakituiset ja satunnaiset vierailijat! Emäntä on elossa, vaikka ei postaustahdista niin uskoisi. Valmennukset, Fire Food Challenge 2014 (mukaan ehtii vielä sunnuntaihin saakka!) ja blogin taustatyöt ovat vaatineet oman aikansa. Harmittavasti se aika on pois Paleokeittiöstä, yhtälailla hellan äärestä kuin blogistakin. Elävän elämän prioriteetteja.

Puolukkaraakakakku | paleokeittio.fi

Pääsiäinenkin tuli, oli ja meni. Melko jouluisissa tunnelmissa mentiin tänä vuonna. Pääsiäisen pääruokana äipän pääsiäispöytien lisäksi talvisen mausteista kurpitsasosekeittoa. Koska flunssasta toipuva keho niin tahtoi. Jälkkärinä aika raakaa puolukka-kinuskikakkua, jota on ollut vakaa aikomus valmistaa koko talven, mutta johon vasta nyt kevään korvalla löytyi oikea aika.

Puolukkaraakakakku | paleokeittio.fi

Olisihan kakkuun voinut törkätä jotain keväisempää tai kesäisempääkin marjaa tai hedelmää puolukan sijaan, mutta ahkerasta puolukkapuuroilusta huolimatta puolukoita vielä lepää pakastimessa. Mutta kyllä ne tässä koko ajan kesää kohti vähenevät =)

Lisäksi piti tietysti hyödyntää koko talven kehitteillä ollut ”paleoystävällisempi toffee”, josta useista yrityksistä huolimatta tuli aina vaan kinuskisoosia. Ja minkäs kanssa se kinuski paremmin passaa kuin puolukan?! Kevättä oli nyt haettava kakkuun muualta kuin raaka-aineista. Ja sitähän löytyi! Äipän kukkapenkistä ;)

Sinivuokko

Ensin pistin kakkuun kevään siniset vuokot. Ihan kivaa ja herkkää, mutta halusin vielä vähän enemmän.

Puolukkaraakakakku | paleokeittio.fi

Joten seuraavaksi suunta krookuspenkkiin, josta löytyi tyydyttävä lopputulos. Sinivuokoista sen verran, että interwebin mukaan ne saattavat aiheuttaa ”paikallista ärsytystä”. Kukaan ei onneksi tähän kakkuun kuollut, vaikka sinivuokot päällä hetken lepäillivätkin. Krookukset sen sijaan ovat sahramien sukua ja tietämykseni mukaan paitsi kauniita kevään kukkasia, niin myös myrkyttömiä.

Krookus

Puolukkaraakakakku | paleokeittio.fi

Tästä puolukka-kinuskikakusta tuli vain aika raaka, koska kinuskia on keitetty tovi, jos toinenkin. Jos haluat 100% raakakakkua ja/tai täyttä paleota, niin jätä kinuski pois tai korvaa se jollain muulla sopivalla, esim. lucuma -pohjaisella kerroksella.

AIKA RAAKA PUOLUKKA-KINUSKIKAKKU

~25 cm:n vuokaan

Pohja

 • ~3 dl liotettuja, kuorellisia manteleita
 • ~4 dl rusinoita (tai taateleita)
 • 1 tl ceyloninkanelia
 • ½ tl himalajansuolaa
 1. Liota manteleita yön yli tai ainakin useampi tunti. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele ennen käyttöä.
 2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja taikinaksi.
 3. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
 4. Laita jääkaappiin odottelemaan kinuskikerrosta.

Kinuskitäyte

 • 2 dl kookoskermaa
 • reilu 1 dl CocoVin kookossokeria (tai raakaruokosokeria)
 • hieman himalajansuolaa
 • (pari siivua tuoretta inkivääriä)
 1. Mittaa kookossokeri ja -kerma pieneen kattilaan.
 2. Kuumenna ja anna kiehua ehkä puolisen tuntia miedolla lämmöllä välillä hämmentäen niin, että kastike pulpahtelee hieman. Lisää joukkoon muutama, ohut siivu tuoretta inkivääriä (ei välttämätön, mutta antaa kivan maun). Kinuski on valmista kun se tummuu ja koostumus muuttuu. Tee tarvittaessa vesilasitesti eli tipauta pisara kinuskia kylmään vesilasiin. Jos pisara pysyy kasassa, niin kinuski on valmista.
 3. Kaada valmis kinuski jääkaapissa kylmettyneen pohjan päälle, tasoita ja pistä takaisin jääkaappiin jähmettymään.
 4. Valmista seuraavaksi puolukkatäyte.

Puolukkatäyte

 • ~400-500 g sulatettuja puolukoita
 • 2 kypsää banaania
 • reilu 100 g liotettuja cashewpähkinöitä
 • 2 ½ dl CocoVin kookosöljyä
 • 2 rkl tocoa eli riisinlesejauhetta
 • 1/2 tl suolaa
 1. Liota cashewpähkinöitä yön yli tai ainakin useampi tunti, kaada lioutusvesi pois ja huuhtele.
 2. Aja banaanit ja puolukat tehosekoittimessa sileäksi.
 3. Lisää joukkoon cashewpähkinät ja juokseva kookosöljy. Jatka sekoittamista.
 4. Lisää vielä toco ja suola. Tehosekoita joukkoon.
 5. Kaada puolukkatäyte kinuskikerroksen päälle, tasoita ja palauta kakku jääkaappiin (tai pakastimeen) valmistumaan.
 6. Irrota vuoan reunat, siirrä leivinpaperia apuna käyttäen tarjoiluvadilla je koristele puolukoin sekä kukkasin. Parasta seuraavana päivänä, mutta säilyy hyvin jääkaapissa peitettynä viitisenkin päivää.
 7. Syö ja tarjoa pullanpupeltajillekin!

Puolukkaraakakakku | paleokeittio.fi

Tarjosin kakkua kaikkiaan neljälle pullanpupeltajalle. Kolmelle maistui, yhdelle ei maistunut. Kuin kookokselle. Kyseinen pullanpupeltaja tultanee jatkossa ennakkoasenteiden vuoksi eliminoimaan testiryhmästä. Sori, iskä ;)


Mitä muuta kevätuutta Paleokeittiössä?

No ainakin uutiskirje, joka on vihdoin kuukausien aikomisen jälkeen nähnyt päivänvalon! Yhtään kirjettä en ole vielä lähettänyt, mutta mukaan postituslistalle saa liittyä jo! Jos haluaa emännältä jatkossa muutakin kuin pelkkää blogipostia.

Uutiskirje | paleokeittio.fi

 

Koska ensimmäinen uutiskirje ilmestyy? God only knows, mutta kyllä se ilmestyy. Silloin, kun sitä vähiten osaat odottaa ;). Uutiskirje ei tipahda meiliboxiin mitenkään säännöllisesti vaan ainoastaan silloin, kun aihetta ja asiaa on. Kannattaa ainakin katsoa, mistä on kyse! Ei maksa mitään ja jos ei tykkääkään, niin peruuttaminen onnistuu yhdellä klikkauksella.

Iiris

Mini-iiristen myötä värikästä kevään jatkoa, Sinulle!

Osa valmistusaineista saatu CocoVilta.
Kukat ja pöytäliinan tarjosi äiti.
Inspis löytyi Laura Kaapron "Kiusauksessa" -blogin "Helppo puolukka-raakakakusta".

4 Comments

 1. Hei! Olen lukenut että cashewpähkinöitä saisi liottaa enintään 2-3 tuntia. En toki tiedä miksi, mutta olisiko sinulla mitään kommentoitavaa tähän?

  Kakku näyttää todella hyvältä, ja ajattelin kokeilla sen tekemistä huomenna joten ihan vain sen takia kyselen :)

  • Hei Julia! Eipä mulla oikeastaan ole kommentoitavaa cashew -pähkinöiden liotusaikaan. Itse liottelen välillä enemmän, välillä vähemmän ja toisinaan en malta liottaa ollenkaan =D Mutta jos liotan pidempään, esim. yön yli, niin silloin jääkaapissa. Joku raakaruokailija voisi tietää aiheesta enemmän =)

   Mukavaa leivontapäivää! Kerro, miltä maistui! =)

   • Kiitos vastauksestasi! Pidin sitten yön yli :D
    Todella hyvä kakku tuli, äiti innostui kyllä tästä! Saatan kenties tehdä tämän omiin yo-juhliin :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.