Gluteeniton, Kananmunaton, Paleokeittiön Parhaat, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, SEMIPALEO, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Comments 4

Ruokaisa syyssalaatti maa-artisokasta ja punasipulista

MAA-ARTISOKKA! Tuo auringonkukan sukulainen, röpelöinen juures, joka maistuu makialle! Ja on muuten myöskin mainio perunan, riisin ja viljatuotteiden korvike niille, jotka kyseisiä ruoka-aineita pyrkivät välttämään.

Olen jotenkin onnistunut autuaasti unohtamaan koko maa-artisokan olemassa olon. Vaikka on paleota parhaimmillaan! Kun paleompien tärkkelyslähteiden perään kysellään, niin tulee helposti heitettyä kehiin bataattia ja myskikurpitsaa, mutta maa-artisokka unohtuu aina.

Ehkä olen kyseistä kasvista vähän tarkoituksellakin vältellyt. Maistuu kyllä hyvältä, mutta juonessa on mukana muutama epämiellyttävä käänne.

Ensinnäkin tuon nykeröisen mukulan kuoriminen. Tai puhtaaksi rapsutteleminen. Ei ole lyhytpinnaisen tai kiireisen ihmisen hommaa. Siihen ryhtyessä täytyy olla mielentila ja olosuhteet kohillaan. Parhaimmillaan kokemus voi toki olla jopa meditatiivinen.

Toisekseen…

”Miten tahansa sen valmistaakin, niin tuloksena on saastainen paha ilma, joka kiertää vatsassa aiheuttaen kipua ja tuskaa. Siksi se onkin soveliaampi sian ruuaksi kuin ihmisravinnoksi.”

~Wikipedia

POOR PIGS! Maa-artisokka sisältää nimittäin makeutusaineenakin käyettyä inuliinia, jonka käsittelyn sivutuotteena suolistossa syntyy hiilidioksiidia ja metaania.

Tiedättehän, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Ilmavaivoja ja kipeää vatsaa, jopa varpusparvia pahimmillaan. Vaivat kyllä helpottavat muutoin tervevatsaisilla, jos inuliinipitoisia ruoka-aineita nauttii useammin. Kyseessä on aivan normaali reaktia, joka on vaan hyvä tietää ja tiedostaa. Itse ainakin päätin syödä maa-artisokkasalaatin vasta joogatunnin jälkeen. Ja se päätös oli oikea.

Vaikka sivuvaikutukset hieman ikävänpuoleisia ovatkin, niin maa-artisokka on hyvis eli hyvä kasvis. Osittain juurikin alkuun ei-toivottuja sivuvaikutuksia aiheuttavan inuliinin ansiosta, joka prebioottina tukee suoliston positiivista bakteerikantaa.

Toivottavasti en nyt säikäyttänyt näillä tarinoilla ketään vaan uskallatte tarttua tähän ajankohtaiseen, perunaa muistuttavaan mukulaan. On hieman kiinteämpi ja makeampi kuin perinteinen pottu, mutta yhtä täyttävä.

Maa-artisokasta tulee myös ihanan kermaisia soseita ja pyreitä! Ihan ilman kermaakin. Tai ainakin vähemmällä kermalla ;)

No mutta, minä innostuin maa-artisokasta näin kolmen ja puolen vuoden tauon jälkeen nähdessäni ensin nämä ja saadessani viikko amyöhemmin muutaman lautaselle täällä.

Edellä mainitussa tilaisuudessa keskustelimme maa-artisokasta myös pöytäseurueen kanssa ja sieltä sainkin eräältä emännältä hyvän vinkin, kuinka tuo ”saastainen” mukula toimii myös kuorineen. Pakko päästä testaamaan! Onneksi testasin, sillä toimii ja nyt päässä pyörii jo uusi, vielä vähän syksyisempi versio salaatista.

Tästä ruokaisasta ja täyttävästä syyssalaatista löytyy kaikki, mitä yhdeltä lautaselliselta voi toivoa; kypsennettyjä kasviksia ja tuoretta salaattia, makeaksi paahdettua artisokkaa ja sipulia sekä suolaista sinihomejuustoa, pehmeää kasvista ja rapsakkaa pekonia, maanläheisyyttä maa-artisokasta ja raikkautta sitruunasta… ja yrttisyyttä mainiosti maa-artisokan kanssa toimeen tulevasta timjamista. Jonka kanssa ei muuten kannata kursailla. Kokonaisuus kymppi! Plus. Tykkäsin.

LÄMMIN MAA-ARTISOKKA-PUNASIPULISALAATTI SYKSYYN

Vain tilaajille

Avaa tilaamalla Paleokeittiön Parhaat -reseptit.

Täyttäviä salaattihetkiä Sinunkin syksyysi!

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

4 Comments

 1. rauno.j says

  pierettää pierettää..mutta sehän on paras naurun lähde…

 2. Oso says

  tällä kaasumäärällä olisi täytttänyt jo hindenburgin metaanilla… aivan järkyttävät vatsavaivat ja kaasua tulee minuutin välein, kun söin uunissa paahdettuja maa-artisokkia… vessassa käyty kahdesti jo.

  ei toiste enää… ihan kuin olis syönnyt pussillisen sokerittomia karkkeja.

  • Ups! 😳 Vatsa kyllä tottuu maa-artisokan, ja muutamien muidenkin kasvisten sisältämään sinänsä vatsan hyvinvointia edistävään inuliiniin (prebiootti). Joillakin tämä ”masubakteeritasapaino” on jo sen verran kunnossa, ettei hajoamisprosessin myötä vatsavaivoja juurikaan ilmaannu. Mutta… been there, done that! Joten tuo ”ei-ikinä-enää” -tunne on kyllä tuttu 😆

   Jos maa-artisokkaa ei ole juurikaan ennen käyttänyt, niin kannattaa aloittaa totuttelu varovasti – vähemmän kerralla. Ja jatkaa mukulan nauttimista jonkin aikaa ihan säännöllisesti. Kaikkeen tottuu – myös maa-artisokkaan 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.