Gluteeniton, Kananmunaton, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, SEMIPALEO, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Ruokaisa syyssalaatti maa-artisokasta ja punasipulista

MAA-ARTISOKKA! Tuo auringonkukan sukulainen, röpelöinen juures, joka maistuu makialle! Ja on muuten myöskin mainio perunan, riisin ja viljatuotteiden korvike niille, jotka kyseisiä ruoka-aineita pyrkivät välttämään.

Olen jotenkin onnistunut autuaasti unohtamaan koko maa-artisokan olemassa olon. Vaikka on paleota parhaimmillaan! Kun paleompien tärkkelyslähteiden perään kysellään, niin tulee helposti heitettyä kehiin bataattia ja myskikurpitsaa, mutta maa-artisokka unohtuu aina.

Ehkä olen kyseistä kasvista vähän tarkoituksellakin vältellyt. Maistuu kyllä hyvältä, mutta juonessa on mukana muutama epämiellyttävä käänne.

Ensinnäkin tuon nykeröisen mukulan kuoriminen. Tai puhtaaksi rapsutteleminen. Ei ole lyhytpinnaisen tai kiireisen ihmisen hommaa. Siihen ryhtyessä täytyy olla mielentila ja olosuhteet kohillaan. Parhaimmillaan kokemus voi toki olla jopa meditatiivinen.

Toisekseen…

”Miten tahansa sen valmistaakin, niin tuloksena on saastainen paha ilma, joka kiertää vatsassa aiheuttaen kipua ja tuskaa. Siksi se onkin soveliaampi sian ruuaksi kuin ihmisravinnoksi.”

~Wikipedia

POOR PIGS! Maa-artisokka sisältää nimittäin makeutusaineenakin käyettyä inuliinia, jonka käsittelyn sivutuotteena suolistossa syntyy hiilidioksiidia ja metaania.

Tiedättehän, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Ilmavaivoja ja kipeää vatsaa, jopa varpusparvia pahimmillaan. Vaivat kyllä helpottavat muutoin tervevatsaisilla, jos inuliinipitoisia ruoka-aineita nauttii useammin. Kyseessä on aivan normaali reaktia, joka on vaan hyvä tietää ja tiedostaa. Itse ainakin päätin syödä maa-artisokkasalaatin vasta joogatunnin jälkeen. Ja se päätös oli oikea.

Vaikka sivuvaikutukset hieman ikävänpuoleisia ovatkin, niin maa-artisokka on hyvis eli hyvä kasvis. Osittain juurikin alkuun ei-toivottuja sivuvaikutuksia aiheuttavan inuliinin ansiosta, joka prebioottina tukee suoliston positiivista bakteerikantaa.

Toivottavasti en nyt säikäyttänyt näillä tarinoilla ketään vaan uskallatte tarttua tähän ajankohtaiseen, perunaa muistuttavaan mukulaan. On hieman kiinteämpi ja makeampi kuin perinteinen pottu, mutta yhtä täyttävä.

Maa-artisokasta tulee myös ihanan kermaisia soseita ja pyreitä! Ihan ilman kermaakin. Tai ainakin vähemmällä kermalla ;)

No mutta, minä innostuin maa-artisokasta näin kolmen ja puolen vuoden tauon jälkeen nähdessäni ensin nämä ja saadessani viikko amyöhemmin muutaman lautaselle täällä.

Edellä mainitussa tilaisuudessa keskustelimme maa-artisokasta myös pöytäseurueen kanssa ja sieltä sainkin eräältä emännältä hyvän vinkin, kuinka tuo ”saastainen” mukula toimii myös kuorineen. Pakko päästä testaamaan! Onneksi testasin, sillä toimii ja nyt päässä pyörii jo uusi, vielä vähän syksyisempi versio salaatista.

Tästä ruokaisasta ja täyttävästä syyssalaatista löytyy kaikki, mitä yhdeltä lautaselliselta voi toivoa; kypsennettyjä kasviksia ja tuoretta salaattia, makeaksi paahdettua artisokkaa ja sipulia sekä suolaista sinihomejuustoa, pehmeää kasvista ja rapsakkaa pekonia, maanläheisyyttä maa-artisokasta ja raikkautta sitruunasta… ja yrttisyyttä mainiosti maa-artisokan kanssa toimeen tulevasta timjamista. Jonka kanssa ei muuten kannata kursailla. Kokonaisuus kymppi! Plus. Tykkäsin.

LÄMMIN MAA-ARTISOKKA-PUNASIPULISALAATTI SYKSYYN

3 annosta

 • ~500 g maa-artisokkaa
 • 6-9 siivua pekonia
 • 2 punasipulia
 • balsamiviinietikkaa
 • oliiviöljyä
 • hunajaa
 • suolaa ja  mustapippuria
 • (paistamiseen meijerivoita tarvittaessa)
 • tuoretta, vihreää salaattia
 • sinihomejuustoa
 • tuoretta timjamia
 • (salaattisiemensekoitusta)

Sitruunainen salaatinkastike

 • ½ sitruunan mehu
 • 1 tl Dijon -sinappia
 • 1 rkl vaaleaa viinietikkaa
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • suolaa ja  mustapippuria
 1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
 2. Pese ja paloittele maa-artisokat, kuori ja lohko punasipuli.
 3. Paista pekonisiivut rapeaksi molemmin puolin kuumalla pannulla. Poista pekoni, vähennä lämpöä ja lisää pekonin rasvaan maa-artisokat. Jos pekonista ei ole irronnut riittävästi rasvaa, niin lisää pannulle voita tai kuumuutta kestävää öljyä. Paista ~10 minuuttia käännellen niin, että artisokat nappaavat vähän väriä. Lisää loppuvaiheessa joukkoon myös tuoretta timjamia.
 4. Siirrä esipaistetut maa-artisokat ja sipulit uunivuokaan tai suoraan pellille. Lurauta sipulien päälle öljyä, balsamiviinietikkaa ja hieman hunajaa. Mausta koko komeus sormisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
 5. Kypsennä ~30-40 min tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Ota tarvittaessa valmiiksi kypsyneet kasvikset aiemmin pois uunista. Mulla meni maa-artisokat vähän muhjuksi kun odottelin sipuleita…
 6. Valmista kasvisten kypsyessä salaatinkastike sekoittamalla kaikki kastikeainekset keskenään. Muista sekoita vielä ennen tarjoilua.
 7. Asettele salaatti tarjoilulautaselle pediksi. Lisää hieman jäähtyneet maa-artisokat ja punasipuli. Murenna mukaan pekonia ja sinihomejuustoa. Ripottele päälle vielä tuoretta timjamia (+ siemensekoitusta) sekä salaatinkastiketta. Tai tarjoa kastike erillisestä kulhosta. Koristele timjaminoksilla.

Jos sinihomejuusto ei ole sun juttu, niin vaihda vuohenjuustoon. Jotenkin saisin ainakin päässäni kokonaisuuteen sopimaan myös voimakkaat pastöroimattomat juustot, esim. Appenzellerin tai Morbierin. Täytynee testata ensi kerralla.

Jos maitotuotteet ovat totaalinen nounou, niin juustot sopii hyvin jättää sivuun.

Loppuun vielä sellainen vinkki, että jos olet kuin minä, ja syöt samaa ruokaa kolme päivää peräkkäin, niin kaikkea pekonia ei kannata paistaa kerralla. Koska pekonista häviää rapsakkuus. Eli seuraavana päivänä ensin pekonit pannuun ja sen jälkeen lämmittämään valmiiksi kypsennetyt maa-artisokat ja punasipulit pekonin rasvassa.

Täyttäviä salaattihetkiä Sinunkin syksyysi!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.