Tuotekatsaukset
Comments 6

Uusi rahkamainen välipalaherkku – Skyr

Skyr [skiir]… herkku, josta jo viikinkien ylijumala Odin nautti! Vai nauttiko? En tiedä. Eikä väliksi. Jos Odin tykkää, niin tykätköön. Minä en.

Jo kuukausikaupalla olin vahdannut lähimarkettien kilometrin pituisia jogurttihyllyjä päästäkseni käsiksi tähän suuresti ylistettyyn herkkuun. Tätä urheilijakin söisi! Oma yritykseni ei tuottanut tulosta, mutta satuinpa bongaamaan aidon, oikean Skyr -purkin äipän jääkaapissa! Jep, Hanna Partanen iski jälleen! Pakkohan pitkään himoittua ja parhaaksi mainostettua rahkaherkkua oli maistaa. Sori äiti, mutta jäi siitä vielä sullekin. Yksi teelusikallinen ja kiitti mulle riitti! Maku oli mustikka, valmistusaineena sokeria ja islantilaisten herkku ällömakeaa. Hei, ihan oikeastiko korkeaproteiininen maitovalmiste?! Hiiluja (= sokeria jossain muodossa) 12,7 g ja proteiinia 9,8 g sataa grammaa kohti?! Rasvaa ei luonnollisesti nimeksikään. Maitohan ei luonnollisesti sisällä rasvaa. Ei, vaikka sitä käyttäisi 3-4 kertaa enemmän kuin tavalliseen jogurttiin.

Ei nyt kuitenkaan heti kerrasta tuomita ja päätä vadille vaadita! En antanut periksi. Muutaman vihjeen kera markettiin täsmäiskua tekemään ja kotio kainalossa kuppi Skyriä! Vaniljaa, jossa ravintosisältö näytti jo paremmalta, 3,3 vs. 10,3. Noniin, nyt alkaa ylijumalan kieli aukeamaan! No ei ihan. Ei tosin ihan yhtä makeaa kuin mustikka, mutta rahkaksi edelleen turhan makea. Rahkavalmisteeksi varmaan ihan passeli. Kokeile ja tiedät! Mä avoimin mielin kokeilin. Ja nyt tiedän. Musta ei kai ikinä tule islantilaista ylijumalatarta. Ei, jos palkkiona on henkinen sokerihumala ja vatsanväänteet.

Nyt siellä jo ruudun ääressä ihmetellään, että eiväthän maitotuotteet kuulu Paleokeittiöön! No eivät kuulu, ei… Tai kuuluvat kyllä. Mun Paleokeittiöön. Harvat ja valitut. Pienissä määrin silloin tällöin. Jokunen jopa ihan säännöllisesti. Rahka tai jogurtti harvemmin. Ei oikeastaan koskaan. Maistaminen ei ole kiellettyä! Haluan tietää mistä ”vaahtoan”. Skyristä en aio vaahdota tämän enempää. Ehkä siinä tapauksessa, että iso nälkä tien päällä yllättää ja maksapihvit ovat lämminruokatiskiltä loppu.

Mitä sun Skyriin kuuluu? Mielipiteitä, kokemuksia!

6 Comments

 1. Katariinanen says

  Olen jo pitkään ihmetellyt tätä Skyrin ylistystä, vaikka kyseessä on siis joko sokerilla tai makeutusaineilla kyllästetty vähärasvainen (ei kai tälläisella enää tosissaan markkinoida mitään?) tuote. Kaikkia makuja maistoin markkinoinnin uhrina, mutta ehkä se on vain paleoitunut makuaistini, kun ei pitänyt noita yhtään minään. Jos jotain maitotuotetta kaipaan niin turkkilainen maustamaton jogurtti vie kyllä voiton 100-0.

 2. Ostin pari kuukautta sitten kaikki maut kotiin maisteltaviksi ja lusikalliseen jäi. Keinotekoista makua. En pitänyt enkä vakuuttunut. Muistaakseni sisälsivät myös jotain säilöntäaineita tms. Saatan olla, että muistan väärin tuoteselosteet, mutta sellainen mielikuva jäi, että liian keinotekoista ja tarpeetonta :)

 3. Nanna says

  Ostin testiin mustikkaversion, ja pariin lusikalliseen jäi minunkin testini. Olen aiemmin syönyt maitorahkaa ilman maustamistakin, ja hiukan hapan maku ei ole ollut ollenkaan paha koska makeasta en välitä. Mutta voi järkytys mustikka Skyria, se lievä hapan maku (ehkä enemmän jälkimaku) maistui aivan oksennukselta! Kaveri testasi myös ja oli todennut saman. Ei tule ostettua toiste.

 4. Eikö kukaan tykkää islantilaisten rahkamaisesta maitovalmisteesta?! =D Ehkä sana ”valmiste” kertoo jo kaiken. Jos pitää aidosta ruoasta, oli se sitten valmistettu maidosta tai viljasta, niin tuskin mikään ”valmiste” keikkuu valintalistalla ykkösenä. Olisi toki kiva kuulla puoltaviakin ääniä. Ja perusteita. Ehkä tässä on vaan jotain, mitä mä en hiffaa…

  Mun ääni menee myös turkkilaiselle jogurtille! Siitä saa tarvittaessa maukkaan ”jogurttivalmisteen” lisäämällä joukkoon oikeita marjoja ja/tai hunajaa ja (saksan)pähkinäsilppua. Löytyy myös luomuna! =)

  • Täyspaleo rajaa maitotuotteet ruokavalion ulkopuolelle. Raakamaidosta on käyty nyt keskustelua ja täytyy myöntää, että en tiedä mikä tiukkispaleolaisten kanta tähän on. Epäilen, että tiukka ;). Maitotuotteiden ainut ongelma kun ei ole teollinen käsittely vaan maidon komponentit jo ihan sellaisenaan (insuliini- ym. hormonaaliset vaikutukset, autoimmuunisairauksien lisääntynyt riski, vääristynyt kalsium-magnesium -suhde). Jokatapauksessa raakamaito on parempi vaihtoehto kuin teollisesti käsitelty maito. Jokainen kuitenkin määrittelee itse käyttämänsä tuotteet. Jos pelkää osteoporoosin iskevän ilman maitotuotteita, niin on parempi käyttää niitä maitotuotteita. Ei tehdä elämästä sen vaikeampaa =) Itse käytän jonkin verran vuohen- ja lampaanmaitojuustoja sekä luomukermaa.

   Maitotuotteet ja kalsium -kortti vedetään aina esiin paleoliittisesta ruokavaliosta keskusteltaessa. Hyvin on uponnut suomalainen maitopropaganda kansaan. Kalsiumia saa paremmin imeytyvässä muodossa kasvikunnan tuotteista, jotka eivät maitotuotteiden lailla lisää kehon happokuormaa (–> neutralointi kuluttaa kalsiumia). Kehon kannalta merkittävää ei ole se, mikä menee suusta sisään, vaan se, minkä elimistö kykenee tehokkaasti hyödyntämään ja säilyttämään (imeytyminen). Kalsiumia saa kasvikunnan tuotteista ja kannattaakin muistaa, että paleopyramidin pohja koostuu ensisijaisesti vihanneksista ja kasviksista. Nämä ovat paleoruokavalion perusta. Tämä monelta unohtuu ja yllättäen paleo muuttuukin atkinsiksi. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat mm. vihreät vihannekset, kaalit, pähkinät ja siemenet (erityisesti kuorellinen seesaminsiemen).

   Suomessa kerta toisensa jälkeen vedotaan maidon kalsiumiin. Mua ja monia muita jaksaa ihmetyttää suomalaisten korkea maidonkulutus JA korkeat osteoporoosi luvut. On maita, joissa maidonkulutus on olematonta. Samoin osteoporoosi näissä samaisissa maissa. Tässä vaan on jokin epäjohdonmukaisuus. Täytyy toki muistaa, että voimakas luusto tarvitsee muitakin kivennäisaineita, vitamiineja ja mineraaleja kuin vain kalsiumia. Lisäksi monen asian pitää olla taspainossa toisen kanssa, jotta homma toimii. Luotan siihen, että luonto tietää. Ihminen eli ja kehittyi jo ennen maitokarjaa. Tuskin huolena tuolloin oli kalsiumin puute.

   Lisäksi maapallolla elää äärettömän paljon muitakin luustoeliöitä. Kuinka niiden luusto pysyy kunnossa ilman aikuisiän maitotankkausta? Monenko täysikasvuisen eläimen olet nähnyt imevän toisen nisää? Ja vieläpä jonkun muun kuin lajitoverinsa?

   D-vitamiinin riittävä saanti näillä leveysasteilla muutamaa kesäkuukautta lukuunottamatta kannattaa turvata lisäravinteella. Maitotuotteet eivät ole tehokkain D-vitamiinin lähde. Aurinko on =)

   Kiitos kommentistasi, Marianne! Aurinkoa! =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.