Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO
Comments 9

Puolukka puurossa

Pakastimen marjavarastot alkavat vähitellen hiipua, mutta puolukkaa löytyy vielä yllin kyllin. Muutama viikko sitten pohdin, että mitä ihmettä näistä puolukoista voisi väsätä? Viherpirtelöihin puolukkaa kuluu jonkin verran. Viime talvena se nousi pirtelöiden suosikkimarjaksi, mutta tänä talvena ei ole käynyt samoin. Eriväriset herukat ja vatut ovat olleet kovaa valuuttaa! Mustikka roikkuu jossain siinä keskivaiheilla ja puolukka on jäänyt peränpitäjäksi. Mutta eipä jää enää!

Ainoa järkevä puolukkapöperö, joka tuli mieleen oli puolukka- eli vispipuuro. Pientä päänvaivaa tuotti kuitenkin vispipuuron toinen perusraaka-aine, manna- eli vehnäsuurimot. Niitä ei Paleokeittiössä ole. Eikä tule. Korvaava vaihtoehto löytyi kuitenkin melko vaivattomasti. Quinoa! Tai kvinoa… tai mikä lie Andien ryyni. Tosin quinoakin on paleopiireissä hieman kiistelty raaka-aine (saponiini, haitalliset proteiinit), mutta eiköhän se mannasuurimot pese kuitenkin. Jos ei tarjolla ole täydellistä, niin valitse kahdesta pahasta se pienempi paha. Näin opetan, näin toimin.

En ole juurikaan quinoaa käyttänyt. Joskus paleouran alkuaikoina käytin sitä riisin sijaan kaalilaatikossa. Toimi ja hyvää oli. Nyt piti kuitenkin keittää quinoasta puuroa ja suoraan sanottuna olin aika pihalla. Ei muuta kuin luovaa kokeilumieltä ja rohkeutta! Niillä tästä selvittiin. Ainesten suhteet, keittoajat ym. heitin hatusta. Hattu toimi! Tällä kertaa =)

Ainekset 4-5 annokseen

 • 300 g pakastepuolukkaa
 • ~6 dl vettä
 • 2 dl quinoasuurimoita
 • reilu 1 tl himalajansuolaa
 • agavea, hunajaa, steviaa tai muuta sopivaa makeutukseen

Valmistuu ehkä tunnissa

 1. Kattilaan vedet ja puolukat. Keitä puolukat pehmeiksi noin 15 min.
 2. Huuhtele quinoasuurimot huolella ja lisää ne kiehuvaan puolukkaveteen.
 3. Keittele hiljalleen välillä sekoittaen niin kauan, että keitoksesta tulee puuroa. Itsellä meni tähän puolisen tuntia.
 4. Mausta suolalla.
 5. Älä käytä sähkövatkainta (ellet halua siivota loppuiltaa punaisenpilkullista keittiötä – been there, done that =/)
 6. Heitä puuro blenderiin ja surauta tasaiseksi. Lisää vettä tarvittaessa sopivan koostumuksen löytymiseksi.
 7. Maista ja makeuta tarvittaessa (edelleen blenderissä).

Kuvan puolukkapuuro on viettänyt yön jääkaapissa, jossa siitä tuli mukavan lohkeavaa. Tavara on jälleen kerran tiiviimpää kuin esikuvansa, mutta ainakin puolukkadiggarin mielestä ah, niin hyvää! Alunperin ajattelin puolukkapuuroa nautittavaksi treenin jälkeen, kuten tämäntyyppiset ”hiilaripommit” ruukataan nauttia. Ihan niin pitkään ei kuppi säilynyt koskemattomana. Toimii myös treenilaturina ;)

Tarjoa kerman, kermavaahdon tai kookoskerman/ -maidon kera! Toimii hyvin myös ihan sellaisenaan.


P.S. Quinoan vuoksi täyspaleota tästä ei saa tekemälläkään. Jos jollain on parempaa puolukkapuuroa (tai muita puolukkaruokia) tarjolla, niin pistäkäähän vinkkiä tulemaan! Kiitän ja kumarran =)

9 Comments

  • En ole koskaan valmistanut perinteistä vispipuuroa, mutta kaupan puuroja muistellessa on koostumus mun mielestä tiiviimpää, mutta kuitenkin vispipuuromaista. Lisäämällä nestettä olisi ehkä tullut “höttöisempää”. Quinoa kannattaa vaan keittää hyvin kypsäksi. Itse pidin rakenteesta. Pidän tuhdimmasta. Viherpirtelötkään eivät aina tahdo tulla pullosta ulos =D

   Testa, testa! Kyllä tämä perinteisestä puolukkapuurosta menee ellei tiedä! =)

   Ei liene ihan yhtä tuhtia kuin pähkinäpuuro. Rasvaa (ja energiaa) on kuitenkin suhteellisen vähän.

 1. Katariinanen says

  Minäkin tein taannoin tässä puolukkapuuroa, mutta kookosjauhoihin. Tämä oli parempaa yön yli levänneenä :).

  0,5 dl kookosjauhoa ja vettä niin paljon, että ei ole ihan jäykkää, muttei ihan löysääkään.
  —>jääkaappiin imeytymään (itse pidin tunnin)
  —>kun kookospuuron koostumus vaikuttaa mielestäsi hyvältä, ota pois jääkaapista ja laita blenderiin 1-2 dl:n kera jäisiä puolukoita (voi kai olla ihan suliakin puolukoita). Surauta puuroksi ja makeuta stevialla.

  • Kiitos tästä, Katariinanen! =)

   Tämäkin on ilmeisesti raakapuuroversio, kuten Nainan resepti yllä. Kuinkahan kookosjauhot mahtaisivat toimia keitetyssä versiossa? Kookosjauhosta mulla ei ole muutenkaan kokemusta kun tota mantelijauhoa (ja quinoaa ;)) löytyy helpommin täältä takahikiän perusmarketista.

   Itse pidän keitetystä, jossa puolukan maku pääsee mun mielestä paremmin oikeuksiinsa. Jo keittovaiheessa tuoksu oli huumaava! =) Heh heh, tai mistä mä tiedän, kun en ole raakaversiota edes kokeillut! Jee jee! Noh, olettaisin näin. Nyt kuulostaa jo paremmalta. Tai ainakin totuudenmukaisemmalta =D

 2. Tää on niinku puuroa! Niinku mannapuuroa ilman mannasuurimoita! Tai kaurapuuroa ilman kaurahiutaleita ;D Hyvää kylmänä ja lämpimänä. Mut ehdottomasti parempaa kuin kaurapuuro kylmänä.

 3. Katariinanen says

  En tiedä miten kookosjauhot käyttäytyisivät keitettäessä, itse olen aina syönyt sitä mannasuurimopuolukkapuuroakin kylmänä maidon kanssa, joten en osannut kaivata kypsentämistä :). Tuohon kookosjauhopuuroon vielä päälle kermavaahtoa (tai jos jaksaa vääntää sitten cashew-kermaa) niin alkaa olla maut kohdillaan :).

  • Öööööh… mannasuurimopuolukkapuurokin (siis vispipuuro tai myös ruispuolukkapuuro) on tavallisesti kypsennettyä, vaikka kylmänä syödäänkin. Ovat suurimot muutoin kovin kovia pureskeltaviksi ;)

   Ruispuolukkapuurossa tosiaan käytetään ruisjauhoja eli kaipa ne kookosjauhotkin toimisivat. Riippuu kaiketi jauhon kyvystä sitoa nestettä itseensä tai ”puuroutua”. Mantelijauhon en usko toimivan… Tuskin ainakaan saavuttaa samaa kuohkeutta kuin quinoa. Mutta kuka kokeilee ensin?! =)

 4. Katariinanen says

  Hahah, toki se mannasuurimopuuro on kypsennettyä :D. Ajatukseni kulkivat jo omia polkujaan ja käsitin, että haluaisit syödä sitä puuroa lämpinän, että siksi se kypsennys olisi sulle tärkeätä :). Mutta muuten en näe, että mitä lisäarvoa puuron keittäminen toisi, kun tehdään kookosjauhoihin?

  • Noup! Hiukan maistelin lämpimänä, mutta musta vispipuuro vaan paranee jääkaapissa vanhetessaan. Ainakin tämä versio tekee niin. Tänään menee viimeiset tästä satsista suihin! =) Melkoinen henkien taistelu on tosin käyty, että puuro säilyi näinkin pitkään. Oishan sitä voinu helpostikin vetäistä koko tai ainakin puoli satsia kerralla, hah hah!

   Lähinnä sitä puolukan makua ajattelin tota kypsennystä pohtiessa… Voisihan sen tietysti valmistaa niinkin, että keittää puolukat pehmeiksi, lisää kookosjauhot ja blenderiin sen enempää jauhoja keittämättä. Kai…? ;) Tässähän näitä variaatioita nyt on kasapäin! Siitä vaan jokainen poimimaan omansa! =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.