itä-eurooppalainen, Kala, Keitot, Reseptit, SEMIPALEO, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Sel-janka, sel-janka, oot keittoni mun

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täällä sitä ollaan taas! Venäjällä! Yllättäen olen löytänyt itseni samasta paikasta useampaan kertaan tämän talven aikana. Aiemmin lihan merkeissä, nyt kylään pääsi venäläinen kala. Keitto. Seljanka. Tai joku seljankan serkku. Hippasen tuli taas omia polkuja tallattua… =)

Mutta keitto oli aivan mahtavaa! Lohisoppa on ollut suosikkini, mutta punaisen nakkikeiton myötä ongelmaksi on noussut yllättäen peruna, josta keho ei ole ollut kovin mielissään. Ja lohikeitto ilman perunaa… ei ole lohikeitto. Siksi siirryin seljankaan. Kokeilumielellä lähdin liikenteeseen. Ehdin asiaa pohtia ja vaihtoehtoja etsiä jo jonkusen viikon. Onneksi olin! Rohkea!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siinä ne, pilkotut sipulit, sellerit, porkkanat ja palsternakat sulassa sovussa samalla lautasella ennen liemeen joutumista.

KAHDEN KALAN SELJANKA

 • pari sipulia
 • pari valkosipulinkynttä
 • 3-4 isohkoa porkkanaa
 • pala juuriselleria
 • pari isohkoa palsternakkaa
 • voita tai kookosöljyä
 • puolitoista pakettia kahden kalan pakastekuutioita (tai tuoretta kalaa)
 • ~7 dl vettä tai kalalientä
 • 2-3 rkl tomaattipyrettä
 • 1/2 sitruunan mehu (taisin laittaa vähän enemmän)
 • 3 isoa rkl maustekurkkukuutioita
 • vajaa 1 pieni purkki kapriksia
 • puoli purkkia smetanaa (toimii hyvin ilmankin!)
 • maustamiseen 1-2 laakerinlehteä, reilu 10 maustepippuria ja sopivasti suolaa
 • runsaasti tuoretta tilliä

Kuori ja pilko sipulit, porkkanat, selleri ja palsternakat. Freesaa isohkossa kattilassa kera voin tai kookosöljyn. Lisää joukkoon vesi, suola, maustepippurit, laakerinlehdet ja silputut valkosipulinkynnet. Anna kiehua kannen alla kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon kohmeiset kalakuutiot. Anna kiehua toiset kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon maustekurkkukuutiot, sitruunamehu ja tomaattipyre. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lopuksi sekaan vielä smetana, kaprikset ja silputtu tilli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiukkaa paleo-ohjelmaa noudattavat voivat korvata voin kookosöljyllä ja jättää smetanan kokonaan pois. Maistoin lientä ilman smetanaa ja se oli oikein hyvää. En tiedä miksi lykkäsin vielä smetanat liemen joukkoon. Kokeilunhalusta kai. Mutta olisi toiminut aivan yhtä loistavasti myös ilman.

Hyvää oli venäläinen kalakeitto! Kuten myös muut edeltävät venäläiset ruoat. Suosittelen kokeilemaan. Itse en ole aiemmin mukamas pitänyt itäisen naapurin ruokakulttuurista. Nyt olen siitä äärettömän kiitollinen. Ihan parasta talviruokaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.