Ateriat, Kananmuna, Kastikkeet, Kasvikset, Parsakausi, Pääsiäinen, Reseptit, SEMIPALEO, Vappu
Jätä kommentti

Vihreää ja voita

Voita, paljon voita! Ja vähän vihreää voilla, voin kanssa, voin ohella ja voin mukana. Ehkä sydänkuolemakin. Jossain vaiheessa. Yhdellä sanalla se on KEVÄT! Myös lautasella =)

Ei pelkkää sosekeittoa vaan vihdoinkin jotain kunnon kokkailua keittiössä! Emäntä viettää jonkinlaista pääsiäislomaa, joka heijastunee myös Paleokeittiöön ;). Eilen ainakin aloitin mielestäni vahvasti keittelemällä uppomunat ja bearnaisekastikkeen ekaa kertaa ever. Tänään aion vielä jatkaa samalla linjalla.

Ja niin sitä taas kolkuteltiin ruokataivaan portteja. Onko mitään sen parempaa kuin kevään ensimmäiset tankoparsat dipattuna bearnaisekastikkeeseen?! Eilen ei ainakaan ollut. Vaikka pääsiäiseksi kehitelty jälkkäri oli hyvää sekin. Siihen palaamme vielä. Ennen pääsiäistä.

Eilinen yhden hengen menu, nimeltä ”Vihreää ja voita”, sisälsi cosmopolitan -salaatinlehtiä, savustettua saunapalvikinkkua, valkosipulivoissa haudutettua mustakaalia, voissa paistettua tankoparsaa sekä uppomunaa bearnaisekastikkeessa. Aika monta juttua syntyi käden käänteessä, ehkä kahdessa vartissa. Kuulostanee sekasotkulta, mutta kyllä nämä kaikki olivat oikein hyviä kavereita yhdessä ja keskenään ”korentojen” seassa.

VALKOSIPULIVOISSA HAUDUTETTU MUSTAKAALI

  • 5-6 mustakaalin lehteä
  • nokare voita
  • 1 ohueksi siivutettu valkosipulinkynsi
  • maustamiseen ripaus suolaa, rouhittua mustapippuria sekä chilijauhetta
  1. Pese mustakaali ja poista keskimmäiset lehtiruodit. Paloittele.
  2. Esikeitä ~5 minuuttia kiehuvassa vedessä.
  3. Laita samalla pannu lämpenemään ja lisää pannulle nokare voita sekä ohueksi siivutettu valkosipulinkynsi.
  4. Siivilöi mustakaalit vedestä ja siirrä pannulle. Lisää chilijauhe.
  5. Paista, kunnes mustakaali alkaa painua kevyesti kokoon.
  6. Viimeistele suolalla ja mustapippurirouheella.

VOISSA PAISTETUT TANKOPARSAT

  • tankoparsaa
  • nokare voita
  • hieman suolaa ja mustapippurirouhetta
  1. Poista parsatankojen puumainen tyvi. Leikkaa veitsellä tai napsauta poikki.
  2. Kuori tarvittaessa nupun alapuolelta tyveen päin.
  3. Lisää pannulle nokare voita ja parsat perään, kun pannu on riittävän kuuma.
  4. Paista välillä kääntäen niin, että parsat saavat hieman väriä.
  5. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.

UPPOMUNAT

  • 1 1/2 l vettä
  • 1/3 dl omenaviinietikkaa
  • kananmunia yksi kerrallaan
  1. Kuumenna vesi isohkossa kattilassa kiehuvaksi.
  2. Lisää joukkoon viinietikka.
  3. Riko kananmunat lasiin tai muuhun kuppiin yksi kerrallaan. Tee kauhalla veteen pyörre ja lisää muna varovasti, läheltä vedenpintaa kattilaan.
  4. Kypsennä hieman munan koosta riippuen 3-4 minuuttia, jonka jälkeen munan voi siirtää kylmään veteen kypsymisen pysäyttämiseksi. Mulla oli aika pieniä munia, jotka sitten menivätkin hieman turhan kypsiksi…

HELPPO BEARNAISEKASTIKE

  • 150 g aitoa voita
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • maustamiseen valkopippuria, tuoretta silputtua persiljaa sekä tarvittaessa ripaus suolaa
  1. Sekoita munankeltuaiset ja valkoviinietikka vispilöimiseen soveltuvassa astiassa.
  2. Sulata voi kattilassa. Anna sen kiehahtaa, mutta älä ruskista.
  3. Kaada sula rasva keltuais-etikkaseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla jatkuvasti vispaten.
  4. Mausta valkopippurilla, persiljalla ja tarvittaessa suolalla. Tarkista maku ennen suolan lisäämistä, sillä voi sisältää jo suolaa! Toinen enemmän ja toinen vähemmän, laadusta riippuen.

Hirmu helppo ja ihan ylihyvä päivän pääateria! Bearnaise jäi mulla hieman löysäksi. Johtuneeko pienistä munista? Keltuaisia olisi saanut luultavasti olla neljäkin. Myös munat menivät yli, kuten jo mainitsinkin, mutta muuten kokonaisuudessan ihan mahtava, keväinen annos =)

Pssst! Jos parsaa ja bearnaisea jää yli, niin iltapalalla on mukava dipata parsanvartta soosiin ja naksauttaa hampailla poikki. Niin yksinkertaista, niin hyvää!

Parasta parsakevättä, Sinulle!

Paleokeittiö facebookissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.