Gluteeniton, Joulu, Juomat, Kananmunaton, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, Vegaani, Viljaton, wine & dine
Comment 1

Karpalon ja rosmariinin raikastama talvibooli

Kuten jouluaaton muistelopostauksessa aiheesta jo avauduin, niin väsäsin teemaan sopivan, vaalean sangrian aatonaaton kokkailuja siivittämään. Joulujuomaksihan se oli alunperin tarkoitettu, mutta ei hyvää kannata vain joulua varten säästää! Tämä karpalon raikastama ja rosmariinin maustama omenainen booli kun sopii mun mielestä muihinkin talven juhliin. Vaikkapa jo muutaman päivän päästä vaihtuvan vuoden juhlistamiseen!

Alkoholia tai edes viinejä en pysty paleoon pistämään, mutta paleoystävälliseen ruokafilosofiaan ne kohtuudella nautittuna mielestäni mahtuvat. Olen kohta matkaillut vuoden verran viinimaailmassa tutustuen asiantuntijoiden johdolla ja aika laajalla skaalalla viinimaailman tarjontaan, enkä ole kokenut siitä ainakaan vielä haittaa hyvinvoinnilleni olleen. Päinvastoin. Muutamia alkutaipaleen ylilyöntejä lukuunottamatta. Onneksi keho on tässäkin suhteessa viisas ja eliminoi ylikuormituksen melko vikkelään ;)

Ehkä olen aiheesta jo aimminkin kirjoitellut, mutta viinimaailmassa tosiaan riittää kurkun kostuketta moneen lähtöön. Jos tarkastellaan aihetta ensisijaisesti paleovinkkelistä, niin sanoisin usein hieman haasteellisten alkuviinien olevan sieltä paleommasta päästä. Alkuviinit eivät aina maistu, eikä niitä aina ole saatavillakaan, joten seuraavaksi listalta kannattaa valita biodynaamisesti viljelty viini. Näitä alkaa olla saatavilla jo aika kivasti. Jos biodynaamistakaan ei löydy, niin luomullakin pärjää. Ja tietysti kannattaa aina kiinnittää huomiota myös viinien sokeripitoisuuteen; mitä kuivempaa, sen paleompaa. Tosin ei aina maun puolesta parempaa ;)

Kaapista löytyi karpaloiseen booliin suosikkiviinitaloni, Pares Baltan tuotannosta talviseen sangriaan mainiosti sopivaa Savia Viva Familia -valkoviiniä. On biodynaamista, eikä alle kympin pullohintakaan päätä huimaa. Mausteeksi booliin nakkasin jouluruokien valmistukseen varattuja karpaloita ja rosmariinia. Erikseen piti hankkia vain vihreä omena ja pieni pullo omenasiideriä.

Tämä karpaloinen sangria oli sikäli aika hauska, että sen maku kehittyi mukavasti illan mittaan. Alkuun booli tuntui hapahkolta ja mietin jo sokerin lisäämistä. Mutta jonkun aikaa karahvissa maustuttuaan mukaan astuivat ensin vihreä omena, vähän myöhemmin karpalo ja lopuksi rosmariini.

VAALEA KARPALOSANGRIA

 • 1 pll Pares Baltan Savia Viva Familia -valkoviiniä (xarel-lo)
 • 2 dl omenasiideriä
 • ¼ dl jäisiä karpaloita puolitettuina + 1 dl kokonaisia
 • 1 pieni vihreä omena (Granny Smith luomu)
 • pari oksaa tuoretta rosmariinia
 • (tarvittaessa kookossokeria maun mukaan makeutukseen)
 • tarjoiluun jääpaloja ja tuoretta rosmariinia
 1. Pilko omena sopivaan astiaan . Lisää joukkoon puolitetut ja kokonaiset karpalot sekä rosmariini.
 2. Kaada päälle ensin omenasiideri ja sitten valkoviini.
 3. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin verran ennen tarjoilua. Lisää tarjoiluvaiheessa boolimaljaan reilusti jääpaloja.
 4. Tarjoile viileänä jääpaloin ja rosmariinin oksalla koristelluista laseista. (Huom. Rosmariinia kannattaa lisätä lasiin, koska sen tuoksu vaikuttaa myös makuaistiin.)

Jos olet makeamman juoman ystävä, niin boolia voi säätää paitsi lisäämällä mukaan kookossokeria, niin myös lurauttamalla joukkoon vähän enemmän omenasiideriä. Tai valitsemalla jo valmiiksi makeamman siiderivaihtoehdon. Itse menin kuivalla.

Lepposia vuoden viimeisiä päiviä Sinulle!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

1 kommentti

 1. Päivitysilmoitus: Talvinen vaalea sangria – enJOY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.