Gluteeniton, Kananmuna, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, Viljaton
Jätä kommentti

Ylellisyyttä jämistä – Maanantaiaamun luksusmunakas

Mun viikko alkoi yllättävän ylellisissä merkeissä. Mites sulla?

Maanantaiaamun teki yllättävän ylelliseksi pari seikkaa. Ensinnäkin se, että vaikka ajattelin jääkaapin olevan typötyhjä, niin sieltähän löytyikin vino pino edellisviikon ja viikonlopun kokkauksista jämiksi jääneitä, mutta vielä kohtuullisen hengissä olevia, tuoreita raaka-aineita.

Toisekseen aamuun, ja etenkin maanantaiaamuun ylellisyyttä tarjosi sellainen pikkuseikka, että ylipäätään tein ja söin aamiaista. Yleensä aloitan aamun vain mukillisella gheen kiillottamaa rasvakahvia, jolla pärjää mukavasti iltapäivään.

Kun nyt kerrankin päätin tarjota itselleni ylellisen aloituksen viikkoon oikein aamiaisen muodossa, niin eihän siinä sitten muuta kuin jämiä kaapista pöytään nostelemaan.

Löytyi vähän kirsikkatomaattia, vähän enemmän shalottisipulia, jalopenopirtelöön käyttämääni mustakaalia sekä muutama, edellisillan iltalenkin varrelta mukaan poimimani kantarelli.

Jaa, että tällaista settiä… mitähän mä näistä? Onneksi kananmunia on aina ja jääkaapin perältä silmiini osui vielä viikonlopun herkutteluista jäljelle jäänyt, puoliksi raastettu parmesanin palanen.

Munakas on aina yhtä helppo ja nopea tapa aloittaa paitsi aamu, niin päättää myös päivä. Nätin munakkaan valmistuminen alkoi kuitenkin näyttää jossain vaiheessa hyvin epätodennäköiseltä, joten pikainen suunnitelmien muutos munakkaasta ehkä vielä astetta parempaan munakokkeliin. Sellainen sopivan ”löllö” munakokkeli vaan on niin herkkua! Valmiin, parmesanilla ryyditetyn kasviskokkelin päälle vielä muutama lehti rucolaa ja ylellinen aamiaishetki saattoi alkaa.

Positiivinen yllätys! Kuten nämä ex-tempore kokkaukset usein ovat; kun ei odota suuria, niin saa enemmän kuin olisi ikipäivänä uskaltanut ajatellakaan. Jälleen myös osoitus siitä, että jämistä voi syntyä helposti jotain äärettömän herkullista. Vielä kun olisi vähän pekonia ollut… ;)

KASVISKOKKELI PARMESANILLA

1 annos

Munakasmassa

  • 3 munaa
  • 3 rkl vettä (kermaa tai kookoskermaa)
  • vastaraastettua parmesan- tai pecorino -juustoa (ehkä 1 dl?)
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria

Täytteet

  • tuoreita kantarelleja puhdistettuna ja pilkottuna
  • banaanisalottisipuli puolirenkaiksi siivutettuna
  • mustakaalia pilkottuna (ja ruodot pois leikattuna)
  • kirsikkatomaatteja puolitettuna
  • ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • tarjoiluun tuoretta rucolaa
  • paistamiseen kirkastettua voita (meijerivoita tai kookosöljyä)
  1. Valmista munakasmassa vatkaamalla munien rakenne rikki ja sekoittamalla kaikki munakasmassan ainekset keskenään.
  2. Paista kantarellit pannulla, runsaassa rasvassa kullankeltaisiksi. Lisää paiston loppuvaiheessa joukkoon sipuli ja jatka paistamista muutamia minuutteja, kunnes sipulit ovat kuullottuneet.
  3. Lisää mustakaali ja jatka paistamista, kunnes kaali alkaa painua kasaan ja väri muuttuu tummanvihreäksi.
  4. Lisää pannulle vielä puolitetut kirsikkatomaatit ja jatka paistamista muutamia minuutteja.
  5. Mausta kasvikset ripauksella suolaa ja rouhittua mustapippuria.
  6. Kaada kasvisten päälle lopuksi munakasmassa. Anna hyytyä munakkaaksi tai sekoittele kokkeliksi.
  7. Tarjoile välittömästi kera rucolan tai muiden yrttien, esim. persiljan.

Ainesten määrillä ei ole mun mielestä niin väliä. Sillä mennään mitä löytyy, miten paljon löytyy ja sopivalta tuntuu. Ylellisiä aamun aloituksia sinullekin!

facebook | instagram | pinterest | twitter | bloglovin | uutiskirje

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.