Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Lakritsainen bataatti-fenkolisosekeitto

Kas, kasvissosekeittoa! Äippä jo ihmettelikin, että etkö sä syö mitään muuta kuin sosesoppaa. En. Just nyt. Koska olen vaan hurahtanut helppoihin keittoihin, joihin saa kivasti vaihtelua käyttämällä ja yhdistelemällä erilaisia kasviksia. Tällä kertaa keittoon tosin päätyi myös hippasen pitkään kypsytettyä, pastöroimatonta juustoa. Aika rohkea veto! :D

No mutta, nyt en keitellytkään ihan vaan peruskeittoa. Onnistuin myös luopumaan viime aikoina Paleokeittiössä paljon nähdyistä mausteisista keitoista. Pääraaka-aineina tällä kertaa tuttu bataatti ja monille todennäköisesti vähän vähemmän tuttu fenkoli. Pimppaukseen aromaattista Grana Padano -juustoraastetta sekä kovin trendikästä lakritsijuurijauhetta korostamaan fenkolin luonnostaan hieman lakritsaista ja anismaista makua.

En oikein osannut päättää, että tuliko tästä ihan hyvä vai hirmu hyvä keitto ja pohdinkin, jotta laitanko reseptiä ollenkaan näkösälle. Siksi maistatin soppaa muillakin ja kuulemma hyvää oli, joten tässä se nyt on!

Omaan makuun oli aika makeaa, toisten mielestä ei. Alkuun makua antaa juusto ja viimeistelyn hoitaa lakritsi. Mielenkiintoinen ja monitahoinen soppa! Josta tulee mukavasti myös maha täyteen. Sopisi mun mielestä kuitenkin ehkä parhaiten pienemmässä erässä tarjoiltavana aterian alkupalana.

Keitto toimii vallan mainiosti myös ilman juustoa ja/tai lakritsijuurijauhetta. Eli jos perinteisempi kasviskeitto maistuu paremmin, niin nämä ainekset voi hyvin jättää pois. Jos sen sijaan pientä kokeilu- ja seikkailumieltä löytyy, niin suosittelen kyllä testaamaan. Ja tietysti kuulen aina mielelläni, että mitä mieltä muuta ja erityisesti sinä ohjeesta olet!

LAKRITSAINEN BATAATTI-FENKOLISOSEKEITTO

4 annosta

 • pari keskikokoista (1/2 kg) bataattia kuorittuna
 • pari isohkoa (1/2 kg)  fenkolia
 • 1 sipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 2-3 rkl kookosöljyä kuullottamiseen
 • ~7,5 dl kana- tai kasvislientä (Puljonki)
 • 1-2 dl kookoskermaa/-maitoa
 • maustamiseen suolaa ja rouhittua mustapippuria
 • (~1 dl (30-40 g) Grana Padano- tai Parmesan -juustoraastetta)
 • (1 tl lakritsijuurijauhetta)
 • (~2 rkl sitruunamehua)
 1. Esivalmistele; kuori ja kuutioi bataatit, siivuta fenkolit, kuori ja silppua tai siivuta sipuli ja valkosipuli.
 2. Kuullota sipuli isohkossa kattilassa, kookosöljyssä. Lisää pilkottu/rutistettu valkosipulinkynsi ja jatka kuullottamista hetken aikaa. Lisää bataattikuutiot ja siivutetut fenkoli. Sekoittele.
 3. Lisää liemi, kiehauta ja jätä keitto hautumaan kannen alle, kunnes kasvikset ovat kypsyneet pehmeiksi (~20 min).
 4. Kaada keitto tarvittaessa parissa erässä tehosekoittimeen. Soseuta. Lisää kookoskerma/-maito ja surauta sileäksi. Jos käytät keittoon juustoraastetta ja/tai lakritsijuurijauhetta, niin lisää myös ne tehosekoittimeen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
 5. Kaada soseutettu keitto takaisin kattilaan. Kiehauta, lisää mustapippurirouhetta ja tarkista maku. Raikasta tarvittaessa sitruunamehulla.
 6. Koristele tuoreilla ”fenkolinoksilla”, juustoraasteella ja mustapippurirouheella.

Juustoista vielä sen verran, että itse suosin paleoystävällisempiä juustovaihtoehtoja eli lampaan- ja/tai vuohenmaidosta valmistettuja juustoja tai lehmänmaidosta ensisijaisesti pastöroimattomia vaihtoehtoja. Siksi valintani tähänkin keittoon oli parmesanin sijaan raakamaidosta valmistettu, pastöroimaton Grana Padano. Tiukkapipoisimmat paleoistit ja kasvisruokailijat jättävät luonnollisesti juuston pois =)

TehoPaleo -reseptivihkoset | Paleokauppa

Tsekkaa myös muut Paleokeittiön fenkoliohjeet!

Lakritsaisia keittohetkiä Sinulle!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.