Ehei, ei tässä Meksikon lämpimän auringon alle olla lehahdettu vaan nautitaan edelleen kotomaan kauniista ja hyytävän kylmästä keväästä. Niin mikä kevät? Missä? Ei sinänsä, jotteiko Meksikon rannoille varpaat kaipaisi… Mutta koska se ei juuri nyt onnistu, niin toin palan lämmintä Meksikoa kylmään Suomeen.
Tässä toinen näistä aiemmin mainitsemistani kesäherkuista. Guacamole meksikolaisittain. Ihan vaan avokadotahna suomeksi. En tiedä miksi, mutta jotenkin yhdistän guacamolen, siinä missä gazpachonkin, kesään. Liekö syynä alkuperäismaiden lempeämpi ilmasto vai mukavasti viilentävät muistot Suomen kuumasta(?) kesästä. Kylmiähän nämä ruokalajit ovat. Molemmat. Viilentäviä, joihin lämpöä saa maun mukaan kivasti cayennesta ja chilistä.
Koska guacamole syntyi äkkipäätöksellä, niin jääkaapin ehdoilla mentiin. Eikä silloin kompromisseilta yleensä vältytä. Avokadoa löytyy jokseenkin aina. Limeäkin useasti (ei tällä kertaa), mutta tomaattia näin talvikaudella vähemmän. Mutta onneksi oli gazpacho! Gazpachosta ylitse jäänyt luomutomaatti pelasti tilanteen. Sipuliksi sai kelvata se ainoa, punainen.
MEKSIKON SOVELLETTU AVOKADOTAHNA
- puolitoista kypsää avokadoa
- 1 hippasen liian kypsä luomutomaatti
- puolikas punasipuli
- puolikkaan sitruunan mehu (lime toimii paremmin)
- 1 mieto chilipalko
- tuoretta persiljaa
- himalajansuolaa
- (valkosipulinkynsi)
Avokadot haarukalla muusiksi. Tomaatti ja sipuli veitsellä pieniksi. Samoin punainen chili. Sitruunamehut ja silputut persiljat perään. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa. Nauti vehnälettujen sijaan riisikakkujen päällä.
Luomuriisikakkujen päälle sipaisin vielä kirnuvoita ja toiseen siivun pitkään kypsytettyä Manchegoa. Olipa hyvvee! Voimakas juusto sopii mainiosti guacamolen kaveriksi. Kokeile! Viikonloppuherkku vailla vertaa =)
Nayttaa herkulliselta mutta kuuluuko riisikakut tayspaleo ruokavalioon?
Kiitos kommentoinnista, Tiitu!
Tiukimpaan paleoon ei riisi kuulu. Ei myöskään kirnuvoi, manchego (juustot), tomaatti eikä chilipaprika.