Makeat herkut, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Pohjaton kuningatarpaistos

Operaatio pakkasmarjat pois pakkasesta jatkuu! Tällä kertaa lähdin hieman yllättäen piirakkalinjalle. Eikä se tietenkään mennyt heti kerralla putkeen vaan pariin otteeseen jouduin harjoittelemaan piirakan paistoa. Newbie, mikä newbie! Ensimmäinen erä kelpasi itselleni vallan mainiosti, mutta se tuskin olisi kelvannut kellekään muulle. Ja siinä asiassa sain huomata olevani harvinaisen oikeassa ;)

Pohjaton piirakka on ihan hitokseen helppo ja melko nopeakin. Salaisuus piilee pohjattomuudessa. Tästä selviää ilman suurempaa taikinan vatkausta. Tosin, jos haluat oikeaa kuningatarpiirakkaa, niin tee taikina tai osta sellainen. Vaikka pohjaton onkin hyvää, niin eihän se aidolle vertoja vetele. En ihan periaatteesta pidä paleoimisesta, koska paleoimisessa on yksi iso ongelma. Ja se ongelma on aitoudessa. Jäljitelmä mikä jäljitelmä, ei siitä mihinkään pääse. Mutta! Joskus jäljitelmä ajaa aidon ohi. Se ei välttämättä mene ohi maussa tai suutuntumassa, mutta terveemmän nimissä olen joskus valmis tinkimään näistä pikkuasioista. Ja silloin, kun en ole valmis tinkimään, niin en tingi ;)

Ensimmäinen yritys kosahtu makeuteen. Tai sen puutteeseen. Kuten jo mainitsin, niin sopi mulle vallan mainiosti, mutta halusin vielä väsätä jotain kaikelle kansalle sopivampaa. Niin tein! Ja se taas toi mukanaan omat ongelmansa. Kun nestettä imevää pohjaa ei ole ja makeutukseen käyttää nestemmäisiä keinoja, niin neste on pinnalla eikä pinnan alla. Eli hippasen juoksevaa oli lämpimänä tämä piirakka, mutta jääkaapista syötynä jo huomattavasti kiinteämpää. Toimii! Ja täyttää paleovaatimukset 100%:sti.

POHJATON KUNINGATARPIIRAKKA

POHJA

 • ~400-500 g pakastemustikoita
 • saman verran tai vähän vähemmän pakastettuja metsävadelmia (ekaan laitoin saman verran, toisen kanssa pihistelin melkein puolella)
 • kookosöljyä vuoan voiteluun
 1. Sudi tarttumaton vuoka juoksevalla kookosöljyllä.
 2. Kaada pakastemustikat alle ja vadelmat päälle.

MAKEUTUSNESTE

 • ~6 kuivattua taatelia
 • ~1/2 – 1 dl kookosmaitoa (tai -kermaa)
 • ~1 dl vettä
 • hippunen himalajansuolaa
 1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta taatelit nesteen sekaan.
 2. Kaada neste pakastemarjojen joukkoon.

MUROTAIKINA

 • 2 dl mantelijauhoa
 • ~1/2 tl aitoa vaniljajauhetta
 • mulperirouhetta CocoVin kuivatuista mulpereista (self made by blenderi)
 • hippunen himalajansuolaa
 • tarpeellinen määrä CocoVin kookosöljyä (käytin myös kookosvoita, koska sopivsti sattui olemaan – ei välttis!)
 1. Sekoita kuiva-aineet sopivassa kulhossa.
 2. Lisää sekaan vähitellen kookosöljyä, jotta saat nypittyä jauheet murotaikinaksi.
 3. Ripottele ”murotaikina” makeutettujen pakastemarjojen päälle ja tuikkaa koko komeus uuniin karvan alle 200:n asteen ja anna paistua, kunnes muropäällinen on kivasti kullanruskeaa. Aikaa kuluu noin 20-30 minuuttia.

Syö lämpimänä tai kylmänä. Sellaisenaan tai kera vaniljalla maustetun, vaahdotetun kookoskerman. Vaahdottaminen ei ole must. Maistuu hyvin myös kookosvaniljakastikkeen kera. Ja koristeluun voi käyttää vaikka CocoVin pehmeitä gojimarjoja. Gojimarjat eivät ehkä ole enää kuuminta hottia, mutta ihan hyviä ja värikkäitä ne ovat edelleen.

Helpommalla olisi tietysti päässyt, jos olisi lurauttanut piirakan päälle vaahterasiirappia tai hunajaa. Halusin kuitenkin mennä vaikeamman kautta. Tai itse asiassa halusin käyttää vähemmän teollista makeuttajaa. Kokeilla, onnistuuko. Raakahunaja olisi tietysti ollut yksi hyvä vaihtoehto, mutta arvokkaan raakahunajan hyödyt menevät uunin kuumuudessa hukkaan. Taateli on hyvä, mutta myöskin lucuma -jauhe olisi varmaankin toiminut. Jopa nestemmäistä makeuttajaa paremmin? Mene ja tiedä. Seuraavan pohjattoman jälkeen jo tiedän.

Maistatin pohjatonta myös vanhemman sukupolven ”peruna on parasta” -edustajille. Kelpasi. Yhdelle ihan sellaisenaan, toiselle kera valkoisen sokerin. Että se siitä makeutuksesta. Ensimmäinen, makeuttamaton pohjaton olisi todennäköisesti tarvinnut yhden teelusikallisen sijaan viisi lusikallista sokeria. Mun suussa makeutettu piirakka maistui makealle. Mutta joillekin ei vaan mikään riitä ;)

Pohjattomia piirakkapäiviä Sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.