Makeat herkut, NON-PALEO, Reseptit, SEMIPALEO
Comments 3

Raaka ja rapea ”riisisuklaa”

Maistuiskos raaka ja rapea ”riisisuklaa”? Emännälle maistui, ja maistuipa tuo ihan tavan pullanpurijoillekin! Miksei siis sullekin ;)

En muista koska olen viimeksi puraissut riisisuklaata. Mutta sen muistan, koska olen sitä ensimmäistä kertaa elämässäni maistanut. Siitä lienee kutakuinkin 30 vuotta aikaa, mutta suklaakuorrutteiset, puffatut riisinjyvät tekivät lähtemättömän vaikutuksen.

Kävimme tuohon aikaan ipanoina oikein bussikyydityksellä viikoittain uimassa naapurikunnan uimahallissa. Koska meillä täällä peräkylässä ei vielä siihen aikaan ollut uimahallia. Riehakkaan altaassa mellastamisen jälkeen me muksut suuntasimme uimahallin kahvioon karkkiostoksille. Ja sieltä sitä sai, vaniljalle maistuvaa riisisuklaata evääksi kotimatkalle. Rakkaus riisisuklaata kohtaan syttyi jo varhaisessa vaiheessa, mutta joutui sittemmin kokonaan hyllylle. Mutta nyt, nyt riisisuklaa teki näyttävän paluun emännän elämään!

Ajatus kotitekoisesta ja hieman terveellisemmästä riisisuklaasta lähti oikeastaan näistä äitienpäivän suklaakuorrutteista mansikoista. Halusin kuorruttaa mansikat raakasuklaalla, joka napsahtaa haukatessa, ja kestää sulamatta tai valumatta huoneenlämmössä.

Resepti ja valmistustapa lienee jo monelle raakasuklaatehtailijalle tuttu, mutta itse jaksoin nähdä ensimmäistä kertaa vähän enemmän vaivaa raakasuklaan eteen. Pikasuklaahan syntyy helposti sekoittamalla vain kookosöljyä ja raakakaakaojauhetta keskenään. Hyvä ja nopea ratkaisu, mutta sulaa myös yhtä helposti lämpimässä ja sormenpäissä.

Alunperin oli tarkoitus tehdä ihan oikeaa riisisuklaata puffatusta riisistä, mutta sitäpä ei sitten siihen hätään löytynytkään. Tai oikeastaan aikomus oli korvata riisinjyvät kvinoalla. Olen joskus nähnyt meidän luomuvalveutuneessa K-Kaupassa puffattua kvinoaa, mutta enpä nähnyt enää, joten nappasin tarjouksesta mukaani pussillisen Urtekramin luomuspelttipopsia.

No sitten se iänikuinen kysymys, onks tää paleoo?! Mun paleomaailmaani speltti ei kuulu, joten kategorioin ohjeen non-paleoksi eli harvinaiseksi herkuksi. Mutta jos raaka-aineeksi sattuu löytymään riisiä tai kvinoaa, niin silloin ollaan jo askel lähempänä paleota. Täyspaleota? Ei ihan, mutta melkein ;)

RAAKA ”RIISISUKLAA”

  1. Sulata kaakaovoi vesihauteessa käyttämällä esim. pientä kattilaa ja siihen sopivaa kulhoa. Lisää kattilan pohjalle pari senttiä vettä niin, ettei vesi kosketa sulatusastian pohjaa. Lämmitä liedellä miedolla lämmöllä. Itse käytin perinteisen lieden matalinta lämpötilaa (1).
  2. Siirrä kattila pois liedeltä kun kaakaovoi on kokonaan sulanut. Sulaa ihan itsekseen, ei tarvitse sekoitella. Poista sulatusastia, kuivaa vesihöyrystynyt pohja ja jätä jäähtymään huoneenlämpöiseksi (about tunti). Varo, ettei kaakaovoin tai suklaan sekaan joudu pisaraakaan vettä! Chocolate hates water! ;)
  3. Kun kaakaovoi on jäähtynyt sekoita mukaan ensin vaahterasiirappi ja sen jälkeen kaakaojauhe ja mausteet tasaiseksi massaksi. Jos suklaa jämähtää, niin lämmitä se uudelleen juoksevaksi. Lisää mielestäsi sopiva määrä puffattuja jyviä. Spelttipopseja meni vapaalla kädellä lisäillessä noin 35 grammaa.
  4. Kaada koko komeus sopivan kokoiseen vuorattuun vuokaan ja siirrä kylmään jähmettymään. Itse vuorasin noin 20 x 15 cm:n kokoisen lasivuoan elmukelmulla.
  5. Kun suklaa on jähmettynyt poista se muotista ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi. Säilyy tiivissä astiassa huoneenlämmössä ja on parasta myös huoneenlämpöisenä nautittuna.

Jos noita äitienpäivän suklaamansikoita haluaa valmistaa, niin ohje on muutoin sama, paitsi spelttipopsit jätetään luonnollisesti pois. Sitten vaan dippaillaan kylmiä mansikoita muutamaan otteeseen suklaamassaan ja annetaan jähmettyä.

Käytin mansikoiden yhteydessä hieman vähemmän makeutusta, ja se toimi oikein hyvien mansikoiden tuodessa tarvittavan makeuden. Vaikka näihin spelttipopseihin on lisätty hieman hunajaa, niin ne eivät ole kovin makeita. Harvoin kaipaan enemmän makeutusta, mutta tällä kertaa hiukan enemmän olisi ollut hyvä.

 Suloista toukokuun viimeistä viikonloppua kaikille suklaasuille!

Kaakaojauheen ja -voin tarjosi CocoVi.

Seuraa facebookissa!   Seuraa Twitterissä!   Seuraa Instagramissa!   Seuraa Pinterestissä!   Tilaa uutiskirje!

3 Comments

  1. Ihanan näköistä:) Tavallisesta riisisuklaasta en ole koskaan välittänyt mutta nuo puffatut kvinoat on munkin suosikkejani:)

  2. Päivitysilmoitus: Karkkipäivä: Riisisuklaa (viljaton, luonnollisesti makeutettu, maidoton, munaton, pähkinätön) - Elämänmakua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.