Liha, Reseptit, SEMIPALEO
Jätä kommentti

Maukas Moskovan pata – Sinut kerran löysin ystäväin…

…kuljit hetken yössä vierelläin…
Ja meille loisti valot Moskovan.

Tästä se lähti. Uusi, syvä, kypsä ja sopivan tuhti rakkaussuhde. Venäläiseen. Ja tämä suhde kestää! Sen verran maukkaita hetkiä vietimme yhdessä… marraskuun pimeinä iltoina… kynttilänvalossa… kera punaisen viinilasin ja Moskovan valojen soidessa kaihoisasti taustalla… aidolla venäjän kielellä. Tietysti.

Huh ja herätys! Toivottavasti sain sinut kuitenkin mukaan tunnelmiin, joita ensimmäistä kertaa valmistamani Moskovan pata onnistui luomaan. Facebookissa taisin huudella valmistaneeni parasta kotiruokaa ever!

Kyseessä on siis Mysi Lahtisen klassikkoresepti Moskovan pata, josta kuulin ensimmäistä kertaa jo pari vuotta sitten eräältä miespuoliselta valmennettavaltani. Siitä asti on pitänyt laittaa pata tulille. Vasta nyt sain aikaiseksi. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Hieman aikaa ja vaivaa se vaati. Enemmän aikaa kuin vaivaa, mutta odotus palkittiin ruhtinaallisesti.

Moskovan padan reseptejä on netti pullollaan. Itse hieman sovelsin, joten tässä yksi lisää.

MOSKOVAN PATA

 • ~700-800 g naudan paistisuikaleita
 • 2 isohkoa sipulia
 • sopivasti maustekurkkukuutioita (ehkä 5 rkl…)
 • voita (paistamiseen)
 • ~3 rkl Voi hyvin -hunajaa
 • ~puolitoista purkkia smetanaa
 • reilu puolikas Aura -juustoa (~100 g..)
 • rouhittua mustapippuria
 • cayennepippuria
 • 3, 5 dl lihalientä (= puolikas lihaliemikuutio)
 • tuoretta persiljasilppua
 • (suolaa tarvittaessa)

 

Silpu sipulit. Lisää silputut sipulit kattilaan (tai suoraan pataan) kuullottumaan. Lisää kuullottuneiden sipulien joukkoon hunaja sekä maustekurkkukuutiot (alkuperäisessä reseptissä suolakurkkua). Hämmentele seosta hetken aikaa. Mausta pippureilla. Suolaa kannattaa lisätä vasta ennen uunia, jos tuntuu tarpeelliselta. Aura -juusto on melko suolaista, joten suolan kanssa kannattaa ottaa varovasti.

Lisää kattilaan vesi. Kiehauta ja lisää lihaliemikuutio. Jätä hellalle porisemaan siksi aikaa kun paistat paistisuikaleet pienissä erissä kuumalla pannulla. Lisää lihat, murustettu Aura -juusto, smetana ja silputtu persilja ”soppaan”. Hämmentele kunnes Aura on sulanut ja kaada koko hoito uunin kestävään pataan. Itse käytin paremman puutteessa lasitettua savipataa. Toimi =)

Siirrä pata 200 asteiseen uuniin ~45 minuutiksi. Vähennä lämpöä 150 asteeseen ja odottele tunti, jos toinenkin. Itse kypsensin lihaa suussa sulavan supermureaksi yhteensä noin nelisen tuntia. Annoin vielä vetäytyä uunin jälkeen pitkään lämpimänä pysyvässä padassa sillä aikaa kun keittelin riisit valmiiksi. Sitten vaan riisi ja moskovalainen kimpassa lautaselle kera smetanasilmäkkeen ja maustekurkkukuutioiden. Taivasmatka voi alkaa!

Moskovan padan myötä tuli testattua kehon riisi-, homejuusto- ja smetanakestävyys. Hippasen huono homma, että meni näin monta testitavaraa kerralla.

Ensimmäisen annoksen jälkeen vatsa ei ilmoitellut olemassa olostaan. Seuraavana päivänä tuli jo hieman huono olo ja kolmannen satsin jälkeen vääntelehdin muutamat yön tunnit. Nyt rauhoitan hetkeksi tilanteen syömällä väliin taas puhdasta paleopöperöä. Sen jälkeen riisit ilman maitotuotteita uudelleen testiin. Riisinä käytin Urtekramin luomutäysjyväbasmatiriisiä.

Söin aikamoisia jättiannoksia, joten saattoipa vatsa siitäkin rimpuilla. Tai sitten siitä puolesta desistä punaviintä, joka muuten sopi aivan mainiosti perjantai -illan kunniaksi padan kylkeen. Harmitti, ettei löytynyt puolta desiä enempää. Ehkäpä se vatsa kiukuttelikin viinistä. Tai sen puutteesta ;)

Mutta siis, kaiken kaikkiaan aivan loistava, jokseenkin tuhti liharuoka. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan, ellet ole vielä ehtinyt. Sopii mainiosti koleaan syksyyn ja kylmään talveen. Ehkä olisin voinut laittaa cayennepippuria vähän vähemmänkin, mutta toisaalta se antoi padalle kivan lämpöisen tujauksen =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.