Joulu, Puurot, Reseptit, SEMIPALEO
Comments 8

Paleoliittinen riisipuuro

Paleoliittinen riisipuuro äipän tapaan! Äiti pääsi todellakin yllättämään tarjoilemalla Itsenäisyyspäivän aterialla jälkiruoaksi perinteisen lehmänmaidon sijaan kookosmaitoon keitetyllä riisipuurolla. Ja se oli aivan älyttömän hyvää! Jotenkin kermaisempaa kuin perusriisari… Johtunee kookosmaidon suuremmasta rasvapitoisuudesta.

Noniin, nyt moni varmasti miettii paleopipo tiukasti silmille vedettynä, että mikä ihmeen paleoliittinen riisipuuro?! Sehän on täysi mahdottomuus! Pelkkä ajatuskin on täysin absurdi. Sellaista ei vain ole olemassa! Kyllä kyllä, myönnän auliisti, että asiassa on näkökulmasta riippuen pieni tai ISO ristiriita. Tiukka paleototuus nimittäin on, että riisistä ei saa paleota keittämälläkään.

Noh, täyspaleoistit viettäkööt edelleen joulunsa ilman älyttömän hyvää riisipuuroa. Me muut voimme kuitenkin valita vähemmän ongelmaisen kookosriisipuuron. Ja koska joulu on vain kerran vuodessa, niin mun paleofilosofiani kestää kyllä lautasellisen ihan perinteistäkin riisipuuroa. Mutta, jos voin valita, niin säästän itseni maidon haittavaikutuksilta ja valitsen ehdottomasti tämän (semi)paleoliittisen puuron.

SEMIPALEOLIITTINEN RIISIPUURO ala ÄIPPÄ

 • ~1 l vettä
 • 2 dl puuroriisiä
 • 4 dl kookosmaitoa
 • sopivasti himalajansuolaa
 • vaniljansiemeniä tangosta

 1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Mausta suolalla ja lisää riisit.
 2. Keitä niin kauan, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Tarkoittanee myös, että riisi on kypsää. Lisää tarvittaessa vettä, jos neste on jo imeytynyt, mutta jyväset ovat edelleen ”kovia”.
 3. Lisää riisin juokkoon kookosmaito ja vaniljansiemenet.
 4. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä hauduttaen, kunnes puuro on valmista. Muistaa hämmentää välillä, jotta puuro ei jämähdä kattilan pohjaan.
 5. Tarjoile kera ceyloninkanelin (ja kookossokerin).

8 Comments

 1. Oijoi ku hyvä idea tuo vaniljan lisäys! Ei ollu tullu mieleenkään <3 Ehdottomasti laitan joulupuurooni :) Ja nautin aamupalalla keitettyjen munien, hedelmien sekä itse tehdyn paleo-omenahillon kera <3 Itse asiassa muuten, riisi laskettiin kuulemma paleoksi vielä muutamia vuosia sitten. Mutta taisi olla kuitenkin se vähiten käsitelty muoto. :) Oli miten oli niin riisipuuroa syön todellakin aina sillon tällön, lähinnä vain talvella :) Nam!

  • Riisi on viljakasvi, joten täyspaleosta se on auttamattomasti jo tämän määritelmän perusteella ulkona. Vaikkakin lienee se vähiten haitallinen ja siksi aika yleisesti hyväksytty paleoistien piirissä. Riisin viljely aloitettiin jokseenkin 5000 vuotta sitten eli kuuluu myöskin näihin ”uusiin” maatalouskauden viljelyskasveihin. Valkoinen, villi, basmati vai täysjyvä? Yleisimmin ”hyväksytty” lienee valkoinen, mutta eriäviä linjoja löytyy tästäkin asiasta riippuen miltä näkökantilta kukin vaikutuksia tulkitsee.

   There`s no absolute right and there`s no absolute wrong! Tässäkään asiassa =D Joten parasta unohtaa tiukat määritelmät ja luottaa oman kehon viesteihin =). En usko, että KUKAAN on kuollut tai kuolee muutamaan riisipuurolautaselliseen. Ellei nyt sitten satu olemaan jotenkin riisiallerginen ;)

 2. Sari says

  Ihanantuntuinen resepti ja menee ehdottomasti kokeiluun tänä jouluna :) Mahtavaa, kun tästäkin jouluherkusta on mahdollisuus tehdä maidoton

 3. Pia says

  Oi, mie en ole vuosiin syönnyt joulupuuroa tai riisipuuroa. Nyt on pakko kokeilla!

 4. Pia says

  Herkullista! Mieskin tykkäsi joka ei välitä kookosesta. Pyysi tekemään lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.