Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO
Jätä kommentti

Luolanaisen Nutella

Käsi ylös, jos ET pidä sellaisesta aikamme vitsauksesta kuin Nutella! Minä pistän ainakin visusti molemmat nyrkit taskuun, koska I looooove Nutella! Siitäkin huolimatta, että sitä ei ole enää vuosiin kaapissa näkynyt. Mutta nyt näkyy taas! Koska ihan ite tein.

Jos jollekin markkinanimi Nutella ei vielä avaudu, niin kyseessä on silkinpehmeä suklaa-hasselpähkinätahna, joka on ehdottomasti parasta lettujen päällä, mutta toimii ihan järkyttävän hyvin myös suoraan purkista lusikoituna. Harmillisesti pääraaka-aineena on puhdas sokeri, joten kovin paleoystävällinen se ei valitettavasti ole. Ellei siitä sellaista tee.

Niin paljon kuin paleoimista inhoankin, niin hätä ei lue lakia! Parempi paleoystävällinen Nutella silloin harvoin kun sitä mieli tekee kuin purkki hasselpähkinöillä ja kaakaolla maustettua sokeria. Ei edelleenkään mitään terveysruokaa, mutta mukava herkku kun Nutella -hammasta kolottaa. Tällä kertaa ei tosin kolottanut Nutella -hammas, vaan tarvitsin tahnaa johonkin muuhun tarkoitukseen. Ja se tarkoitus selviää tämän postauksen lopusta ;)

Kuinka luolanaisen Nutella syntyi? No ensin tsekkasin Nutella -purkin kyljestä valmistusaineet, jotka vaihdoin paremmin paleoon sopiviksi. Sen jälkeen oli jäljellä enää yksi ongelma; kuinka paljon aineksia pitäisi käyttää suhteessa toisiinsa, jotta lopputulos olisi edes jotenkin lähellä alkuperäistä. Sitä pähkiessä ajattelin, että tähän täytyy löytyä helpompikin vaihtoehto kuin se surullisen kuuluisa trial-error ja yritä-mokaa uudelleen.

Apu löytyi lopulta läheltä, koska kuten arvelinkin, niin en ole ainoa ihminen tällä pyöreällä pallolla, joka haluaa valmistaa luolanaisen Nutellaa. Käytä Googlea ja elämä on helpompaa! Omat aivosolut rasittuvat huomattavasti vähemmän ja hermoakin säästyy. Googlailin useampia reseptejä läpi ja päädyin yhdistelemään yhtä sieltä ja toista täältä. Lopputulos oli yllättävän toimiva. Vähän makea sellaisenaan mun makuun, mutta lopputarkoituksessa oikein hyvä. Paitsi sokerisiepon mielestä. Sokerisieppo olisi kaivannut lisää makeutta. Jotenkin osasin odottaa… ;)

LUOLANAISEN NUTELLA

~250 g valmista levitettä

  1. Paahda hasselpähkinöitä 200 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Varo, etteivät pala! Omani olivat siinä ja siinä.
  2. Anna pähkinöiden jäähtyä hieman ja irrota kuoret hypistelemällä pähkinöitä sormissa tai hieromalla useampaa kerralla kämmenten välissä. Kuoret irtoavat paahdetuista pähkinöistä suht helposti. Jos eivät, niin paahda hieman lisää. (Ylimmässä kuvassa hasselpähkinät kuorineen matkalla uuniin, seuraavassa paahdetut ja kuoritut pähkinät.)
  3. Aja pähkinät sileäksi tehoblenderissä tai monitoimikoneessa kunnes jauheeksi ajetut pähkinät alkavat öljyyntyä ja muuttua pähkinätahnaksi/-voiksi. Aika monta kertaa jouduin blenderin reunoilta raapimaan spatulalla massaa alas takaisin terien ulottuviin, mutta kyllä siitä lopulta sileää saatiin.
  4. Lisää muut ainekset koneeseen ja sekoita sileäksi. Valmis! Käytä heti tai pistä kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Aaaaah.. tämä oli niin hyvää! Tuli kyllä nuoltua kupit ja lusikat huolella, hah hah…

Tahna näyttää hieman rakeiselta, mutta suussa koostumus oli kyllä pehmeä vailla sattumia. En tiedä, miksi näin, mutta näyttää tavallaan leikkaantuneen eli liekö kookosmaidolla ollut osuutta asiaan? Joissakin resepteissä ei kookosmaitoa ollut ollenkaan, joten halutessaan sen voinee myös jättää pois. Tai ehkä laittaa sekaan vähän vähemmän. Itselleni tuolla ulkonäöllä ei ollut merkitystä, sillä Nutella jatkoi välittömästi matkaansa määränpäähän, jossa se toimi moitteettomasti.

Jaa, että mihin tuli suklainen hasselpähkinälevite tuhlattua? Se on seuraava juttu, josta alkupalaa alla ;)

Loppuun vielä muutama infoluontoinen asia.

Eikö Paleokeittiön viimeisin, viikko sitten ilmestynyt uutiskirje kolahtanut postilaatikkoosi? Se kannattaa tietysti tilata, mutta voit lukea sen nyt myös täältä.

Ja facebookissa kannattaa myös käydä tykkäämässä! Sinne uusia juttuja satelee miltei päivittäin. Uutuutena nyt myös valkokuva-albumi, johon postailen arkisia aterioita emännän kesäkeittiöstä. Ehkä sieltä löytyy jotain vinkkiä tai inspistä omalle lautasellesi, olit sitten paleoihminen tai et =)

Paleokeittiön uutiskirje Paleokeittiö facebookissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.