Makeat herkut, Reseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Kahden aineksen Nutella -pähkinäkakku

Niin, tännehän se viime postauksen Nutellanakin tunnettu paleoystävällinen suklaa-hasselpähkinälevite päätyi. Sulatetun suklaan alle ”kevyeksi” kakkupalaksi.

Bongasin ”Kiusauksessa” -blogista jo aikaa sitten tämän kahden aineksen nutellakakkuohjeen. Resepti kuulosti niin hullulta ja helpolta, että ihan pakko oli itse päästä kokeilemaan, jotta mitä sotkusta syntyy. Hyvää syntyi. Todella helposti. Ja vieläkin helpommalla pääsee, jos käy poimimassa valmiin Nutella -purkin marketista. Ihan niin suureen kompromissiin en ollut valmis, joten suklaa-hasselpähkinätahna oli tehtävä itse.

Täytyy sanoa, että pähkinätahnaan olin oikein tyytyväinen. Kakun leivonnassa ilmeni vain yksi pieni ongelma; tahnaa olisi saanut olla täyteläisemmän lopputuloksen saavuttamiseksi enemmän. Purkissa levitettä on 350 g ja mun resepti tuotti valmista ainetta 100 g vähemmän. Toisaalta itsetehty nutella on ”more rich” tai ”intense”, joten veikkaan, että 300 g kokonaisuudessaan voisi olla passeli määrä. Kakun koostumukseen ei vähäisempi määrä vaikuttanut, ja vaikka maku oli hyvä näinkin, niin olisi se voinut olla voimakkaampikin.

Kuten jo viime postauksessa mainitsin, niin edes itsetehty nutella ei ole mitään terveysruokaa. Vaikka laadullisesti raaka-aineet ovat kohdallaan ja ainoaa paleoihmisen kannalta hieman kyseenalaista ainesosaa, makeutukseen käytettyä vaahterasiirappiakin on kokonaisuuteen nähden kohtuullisesti, niin kakussa on kaloreita. Koska nutellassa on kaloreita.

Laskeskelin uteliaisuudesta sekä nutellan, että kakun kalorit. Ja jos oikein laskin (kalorilaskenta on vähän ruosteessa ;)), niin seuraaviin lukemiin pääsin.

Paleoystävällinen nutella 880 kcal/100 g.

Nutella -pähkinäkakku yhteensä 2600 kcal ja 325 kcal/pala (8 palaa). Palaa kohden laskin myös makroravinteet eli vähähiilaristahan tämä on, mutta vähärasvaista ei.

 • prot 10 g
 • hiilarit ~6 g
 • rasva ~28 g

Energiapitoisuus on hieman hämäävä, koska kakku on ilmavaa ja höyhenenkevyttä. Fyysisesti. Muistuttaa Parhaimpia paleobrownieita. Eli tuntuu helposti, ettei oikein mitään olisi syönytkään! Ja kas, taas meni toinen pala. Eli pitäkäähän kaikki paleotiukistelijat tällainen seikka mielessä; kakku on laadullisesti lähellä loistavaa, mutta kevyttä herkkua se ei valitettavasti ole.

Paleoystis Nutella -pähkinäkakku

8 annosta

 1. Erota kananmunien valkuaiset ja keltuaiset toisistaan.
 2. Vatkaa Luolanaisen nutella keltuaisten joukkoon.
 3. Vaahdota valkuaiset kovaksi ”marenkivaahdoksi”.
 4. Kääntele nutella-keltuaisseos varovasti valkuaisvaahdon joukkoon useammassa erässä.
 5. Kaada taikina halkaisijaltaan 20 cm:n leivinpaperilla pohjustettuun, kookosöljyllä siveltyyn vuokaan ja paista kypsäksi 175 asteisessa uunissa ~30 minuuttia. Testaa kypsyys hammastikulla.
 6. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Tämä on tärkeää! Kakku mehevöityy ja makuuntuu seistessä.
 7. Leikkaa kakku 8-10 osaan ja koristele esim. sulatetulla, appelsiininmakuisella tummasuklaalla.
 8. Nauti sellaisenaan, vaniljakookoskerman tai -jäätelön kera.

Valutin sulaa appelsiinisuklaata kolmeen palaan, joista yhden popsin omaan suuhuni ja loput kaksi vein pullanpupeltajien arvosteltavaksi. Kelpasi! Vaikka kommenttia vähäisestä makeudesta tulikin. Tämä korjaantunee käyttämällä enemmän nutellaa, joka omasta mielestäni lähenteli jo ällömakean rajaa. Jäljelle jääneet palaset heitin pakastimeen. 30 sekuntia mikrotusta ja lautasella on taas tuore, mehevä kakkupala!

Paleokeittiön uutiskirje Paleokeittiö facebookissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.