Arvonta, Keitot, Laskiainen, Reseptit, TÄYSPALEO
Comments 2

Luolamiehen hernesoppaa ”Viljattomalla kattauksella”

Juuri kun Ystävänpäivästä päästiin, niin heti perään pukkaa laskiaista. Laskiaissunnuntai meni jo, mutta laskiaistiistaita ehtii viettelemään vielä. Huomenna!

Mitä laskiaisesta tulee ensimmäisenä mieleen? Laskiaispulla, pulkkamäki ja hernerokka. Tai soppa, niin kuin meillä päin pruukataan sanoa. Laskiaispullia ei Paleokeittiössä ole vieläkään tarjolla, sillä uhkasin nauttia vuosittaisen pullani sellaisena kuin se parhaimmillaan on. Tuoreena, muhkeana ja täynnä makeaa mansikkahilloa sekä kuohkeaa kermavaahtoa. Sellaisia laskiaispullia leipoo vain äippä ja huomenna aion suunnata kohti vanhempieni tiluksia nauttimaan tästä ainoasta oikeasta laskiaspullasta. Tai kahdesta. Ehkä kolmestakin, jos ovat jääneet tänä vuonna alimittaisiksi ;)

Vaikka laskiaispullaa ei täällä tänään tarjota, niin laskiaista voi kuitenkin juhlistaa tällä mahottoman maistuvalla luolamiehen hernekeitolla! Ilman herneitä. Koska herne on palkokasvi, eikä oikea luolamies koskaan koskisi herneisiin ;). Koska ne mullistavat mahan ja saavat kakan haisemaan.

Pidän hernekeitosta, mutta en ole vuosikausiin lapannut soppaa lautaselleni. Purkkihernaripäivät tuli kyllä elettyä aikanaan, eikä niistä päivistä ole mitään pahaa sanottavaa. Siksipä yllätys oli iloinen, kun kauhaisin tätä herneetöntä keittoa ja jostain mielen sopukoista nousi muistikuva, että hei, tältähän se maistui! Hernekeitto! Jos mielesi tekee siis hernekeittoa, mutta paleopipoa kiristää tai vatsa pistää kaikin mahdollisin keinoin hanttiin, niin suosittelen kokeilemaan tätä hyvää ja helppoa lehtikaali-pekonikeittoa, joka sai hyväksynnän ja pystyasentoista peukkua myös talven TehoPaleo28™ -ryhmäläisiltä. Heidän makutestiensä ja kommenttiensa ansioista uskalsin ihan julkisesti nimetä sopan paleoäijän hernariksi. It`s not just in my head!

LEHTIKAALI-PEKONIKEITTO aka LUOLAMIEHEN HERNESOPPA

 • noin 250 g lehtikaalia
 • 1 pienehkö sipuli
 • ~ puoli pakettia (75 g) tai vähän enemmän rasvaista pekonia
 • 1 vihreä omena (Granny Smith)
 • ~6-8 dl kana-, liha- tai kasvislientä (Puljonki paras – maksuton mainos ;))
 • maustamiseen rouhittua mustapippuria sekä suolaa tarvittaessa
 • kookosöljyä kuullotukseen
 • (mausteeksi sinappia)
 1. Esivalmistele; huuhtele lehtikaali, poista isoimmat ruodot ja pilko pienemmäksi. Silpu sipuli. Kuori ja paloittele omena. Paloittele pekoni.
 2. Kypsennä pekoni isohkossa kattilassa niin, että rasva irtoaa. Lisää lehtikaalit ja kuullota viitisen minuuttia, kunnes lehtikaalin väri muuttuu tummemmaksi ja se painuu kokoon.
 3. Lisää noin 1/2 litraa lientä, kiehauta ja jätä kannen alle kiehumaan miedolla lämmöllä 10 min.
 4. Kuullota sillä välin sipuli. Lisää sipulien joukkoon omena ja jatka kuullottamista viitisen minuuttia.
 5. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta sileäksi. Lisää tarvittaessa lientä.
 6. Kaada takaisin kattilaan, kiehauta ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
 7. Tarjoa sellaisenaan tai sinapilla maustettuna. Täydennä tarvittaessa paistetulla pekonilla.

Jees, jees, I know! Lämmintä viherpirtelöä pekonilla – GROSS! Koko ajatuskin puistattaa. Mutta suosittelen kokeilemaan. Sillä lopputulos saattaa yllättää sinutkin. YLLÄTYSKEITTO! (Siskonpedin Yllätyskyykky! -soundilla, hah hah! ”Yllätyitkö? Noni, sellainen joskus tulee, elämässäki”)

FACEBOOK -ARVONTA!

Mutta eivät hyvät uutiset tällä kertaa yhteen herneettömään hernesoppaan lopu! Muutama viikko sitten Paleokeittiön facebook -sivulla ylittyi mun mielestä aivan huikea 3000 tykkääjän raja! Lupasin sen kunniaksi arvontaa ja NYT on vihdoin arvonnan aika =)

 

Arvonnassa on peräti kolme Torkkuja ja nokkosia -blogista tutun Emmi-Liia Sjöholmin upeata ”Viljaton kattaus” -kirjaa! Iso kiitos arvonnan mahdollistamisesta hienolle yhteistyökumppanilleni Atenalle =)

Käypä siis ensin tutustumassa kirjan sisältöön ja selaamassa sen upeita sivuja, ja suuntaa sen jälkeen Paleokeittiön fb-sivun arvontaketjuun jättämän oma kommenttisi. Arvonta suoritetaan keskiviikkona 18.2., joten koko laskiaistiistai aikaa!

Laskiaisen riemua ja onnea arvontaan!

2 Comments

 1. Mimmi says

  Hei!
  Löysin hetki sitten blogisi. Yes mitä kivoja juttuja täällä on, varmasti palaan monta kertaa.
  Kysyisin, onko sinulla tiedossa ketään joka olisi saanut paleolla sitkeän punajäkälihottuman aisoihin tai jopa kokonaan paranemaan?

  • Moikka Mimmi!

   Kiva, että olet löytänyt tiesi Paleokeittiöön! =) Valitettavasti en tiedä ketään, joka olisi saanut apua tai edes sairastanut mainitsemaasi ihottumaa. Mutta suosittelen kokeilemaan paleota! Mitään hävittäväähän ei ole =). Elleivät oireet helpotu 3 kuukauden paleokuurin jälkeen, niin ruokavaliosta tuskin on apua. Tsemppiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.