itä-eurooppalainen, Keitot, Laskiainen, Reseptit, Talvireseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Laskiaisen pullat ja punainen keitto

Vaikka laskiaisen pöytään perinteisesti kuuluvat SE vihreä keitto ja pulleat kermapullat, niin päätin poiketa perinteistä ja tarjota laskiaistiistain kunniaksi vihreän sijaan hehkuvan punaista soppaa. Pullista en tinkinyt tänäkään vuonna ;) Luolamiehen hernesopat tuli kauhottua jo viime viikon lopulla, joten makunystyrät kaipasivat vaihteeksi jotain muuta väliin. Jotain uutta ja punaista. Laskiaispullista sen sijaan oli jo vuosi aikaa, joten niitä en olisi jättänyt väliin edes miljoonasta!

Tämä keitto on ollut jo pitkään suunnitelmissa, mutta siihen on ollut äärettömän vaikea tarttua. Koska kyseessä on kouluvuosien inhokkiruoka, johon en ole kouluaikojen jälkeen koskenut. Silloin se tunnettiin nimellä nakkiborssi. Ja se oli kamalaa. Borssipäivinä panostin enemmän veteen ja näkkileipään kuin lämpimän, verenpunaisen sopan lusikoimiseen.

Ja koska elämässä on tietysti hyvä pyrkiä säilyttämään jonkinlainen tasapaino, niin borssikeitto sopi inhokkiruokana aivan mainiosti suosikkipullien seuraksi. Paitsi että… ei se mennytkään niin. Koska borssista tulikin yhden kattilallisen myötä suosikkisoppa! Yksi lisää listaan ja eräänlainen yllätyskeitto siis tämäkin! Piileekö salaisuus omien kätösten jäljessä vai makuaistin kypsymisessä. En tiedä, mutta olen äärettömän iloinen, että olen viimein päässyt makean punajuuren makuun. Punajuuri on sottainen juures käsitellä, mutta lopputulos pistää kaikessa kauneudessa suorastaan sanattomaksi.

Talvi on myös sikäli kummallista aikaa, että silloin alkaa itänaapurin ruokakulttuuri houkuttaa. Venäläiset ruoat vaan sopivat jotenkin talveen. Ne sopivat myös aika kivasti kivikauden ruokapöytään. Tänä talvena olen ollut aiempaa laiskempi vierailemaan Venäjällä, mutta muutama vuosi sitten talvi oli hyvinkin venäläinen. Ehkä silloin talvi oli kylmempi kuin tänään. Pakkaskeleillä venäläinen ruoka on parhaimmillaan. Koska Siperia, you know ;). Aiemmilta vuosilta löytyy Paleokeittiöstä ainakin Moskovan pataa, stroganoffia ja gruusialaista kaalipataa.

BORSSIKEITTO PALVATULLA KINKULLA

4 annosta

 • 4 keskikokoista punajuurta
 • 2 porkkanaa
 • ~250 g valko- tai punakaalia
 • 1-2 punasipulia
 • ~200 g ylikypsää palvikinkkua
 • 1 litra liha-, kana- tai kasvislientä (Puljonki edelleen ja kanaliemellä mentiin, koska marketista ei muuta löytynyt)
 • 2-3 rkl punaviinietikkaa (sitruunamehukin käy)
 • maustamiseen kuivattuja tai tuoreita yrttejä; timjamia, rosmariinia, rakuunaa maun mukaan tai noin pari teelusikallista jokaista lajia
 • rouhittua mustapippuria ja suolaa tarvittaessa
 • kuullottamiseen reilut pari rkl rasvaa (käytin voita ja kookosöljyä suhteessa 1:1)
 1. Esivalmistele; kuori ja siivuta sipuli, kuori muut kasvikset ja raasta ne monitoimikoneella tai käsin karkeaksi raasteeksi. Kaaliin sopii parhaiten suikalointi, kuten laiskuuksissani sain todeta. En jaksanut vaihtaa monitoimikoneen terää välissä, joten raasteeksi menivät niin porkkanat, punajuuret sekä kaali, josta tulikin melkoista mössöä.
 2. Kuullota isossa kattilassa ensin sipuli ja sen jälkeen hetken aikaa muita kasviksia.
 3. Lisää liemi, kiehauta ja jätä kannen alle kiehumaan miedolla lämmöllä noin puoleksi tunniksi.
 4. Suikaloi sillä välin kinkku.
 5. Lisää keiton sekaan kinkku sekä mausteet.
 6. Kiehauta ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa viinietikkaa ja muita mausteita.
 7. Tarjoile smetananokareen kera ja koristele tuoreilla yrteillä.

Jälleen ihan hirvittävän helppo ja hyvä monen päivän kasvispitoinen keitto! Melkein harmittaa, että en ole aiemmin ennakkoluuloissani borssia keitellyt. Sopii niin arkeen, kuin juhlavampiinkin tilaisuuksiin. Itseäni viehättää erityisesti tuo keiton upea ulkoasu.

Valmistukseen meni aikaa kaiken kaikkiaan ehkä tunnin verran ja siinä välissä, keiton poristessa liedellä ehdin lenkin jäljiltä suihkuunkin. Yrteistä timjamia löytyi tuoreena, rosmariinia ja mun suosikkiyrttiä rakuunaa lisäsin kuivattuna.

Entä ne laskiaispullat?! Ne tietysti kiinnostavat kaikkia, hah hah! Siinäpä ne kuvassa alla, äipän leipomat ja täyttämät komeat pullat kera lämpimän suklaajuoman. Sanoisin, että kaiken kaikkiaan oikein onnistunut laskiaistiistai, vaikka pulkkamäki jäikin väliin!

Laskiaispullia voi kuolata isommin klikkaamalla kuvaa ja maidottoman, mutta täyteläisen suklaajuoman ohje löytyy facesta =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.