Nyt ois venäläistä talviruokaa taas tarjolla! Muutama viikko sitten ehdin jo mainostamaan maan mainiota stroganoffia. Se oli parempaa kuin muistin. Ja sitä tullaan todennäköisesti näkemään Paleokeittiössä tämän talven aikana useampaan otteeseen. Avainsanat: maukas, helppo ja melkein täyttä paleota. Melkein. Mahtuu kuitenkin mun paleokehykseen oikein mainiosti ja mikä ehkä parasta, tämän riittoisan padan myötä voi ruokahuolet unohtaa puoleksi viikoksi.
Inspiraation äkilliseen stroganoff -vimmaan tarjosi K-Citymarket. Tästä lähdettiin ja matkan varrella vähän muokattiin emännän makuun ja tekotapaan sopivammaksi.
PORKKANAA JA STROGANOFFIA
- 700-800 g naudan paistisuikaleita
- pari sipulia
- sopivasti luomuporkkanoita (~300 g)
- paistamiseen voita tai kookosöljyä (en muista kumpaa käytin)
- sopivasti himalajansuolaa
- 2-3 laakerinlehteä
- mustapippurirouhetta
- cayennepippuria
- alle puolisen litraa laihaa lihalientä (= puolikas kuutio)
- 3-4 rkl tomaattipyreetä
- purkki smetanaa
- 1 rkl Dijon sinappia
- maun mukaan maustekurkkukuutioita
- tuoretta persiljaa
Tee ensin liemiosuus. Kattilaan vesi, lihaliemikuutio, laakerinlehdet ym. mausteet. Jätä liedelle porisemaan miedolla lämmöllä.
Kuullota silputtu sipuli ja ruskista paistisuikaleet pikaisesti kuumalla pannulla (tai suoraan padassa). Jos et jo tässä vaiheessa käytä valmistukseen pataa, niin siirrä sipulit ja lihat pataan, ja kaada liemi päälle. Lisää joukkoon sinappi, tomaattipyre ja smetana. Kääntele mukaan vielä viipaloidut porkkanat. Porkkanat voi lisätä myös ennen lientä. On helpompi sekoitella lihojen kanssa, jos pata tulee liemestä kovin täyteen. Samoin uskoisin, että sinapin, tomaattipyreen ja smetanan voi sekoittaa jo kattilassa liemeen. Samasta syystä. Itse tein ekalla kerralla näin ja todennäköisesti otan jotain opikseni ;)
Tuikkaa stroganoffi uuniin; ~45 min 200 astetta, jonka jälkeen reilut kaksi tuntia 150 asteessa. Voi hauduttaa pidempäänkin. Mulla ei tällä kertaa ollut aikaa enempää, mutta kolmen tunnin kypsyttelyn jälkeen paistisuikaleet olivat suussasulavan mureita. Ota pata pois uunista, tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita ja lopuksi sekaan vielä silputtu persilja sekä maustekurkkukuutiot. Sekoita ja kauho lautaselle =)
Tarjoile riisin kera. Urtekramin täysjyväjasmiiniriisi (luomu) toimi hyvin, vaikka yleensä suosin mielestäni maukkaampaa basmatia.
Moskovan padan jälkeen vatsa ei ollut kaikkein tyytyväisin. Stroganoffin kanssa kaikki hyvin! Lieneekö loppupeleissä Aura -juusto se, josta vatsa ei ihan täysillä tykkää… Muutoinhan nämä venäläiset ovat aika pitkälti samaa sorttia. Ja riisiäkin oli molempien kaverina lautasella. Muutenkin Moskovan pata on melko tuhtia tavaraa, stroganoff hieman kevyempää.