Gluteeniton, Kananmunaton, Maidoton, Makeat herkut, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Vierasreseptit, Viljaton
Jätä kommentti

Reseptivieras: Suklaiset pähkinävoikipposet (+ manteli-saksanpähkinä-kookosvoi)

Tänään meillä on pitkästä aikaa Paleokeittiössä reseptivieraita! Hip hip, ihan huippua! Asustelemme vieraamme kanssa samoilla hoodeilla. Olemme tutustuneet instagramissa, mutta emme ole tavanneet. Vielä!

Riikka tarjoilee meille tänään ihania, suklaisia pähkinävoikipposia, jotka ovat aivan takuuvarmasti superherkullisia. Mutta esitelläänpä vieraamme ennen kuin käymme herkkujen kimppuun!

Riikka on kirkkonummelainen perheenäiti, joka harrastaa hyvää ja terveellistä ruokaa. Hän ei ole syönyt punaista lihaa tai kanaa kahteenkymmeneen vuoteen, mutta muuten ruokatavat ovat seilanneet sinne tänne ja takaisin.

Jo usean vuoden ajan onni on löytynyt kasvispainotteisesta wholefoods-kokonaisuudesta, joka monin osin yhtenee (kasvis-)paleon kanssa. Riikan ruokafilosofiaan ei varsinaisesti kuulu minkään ruoka-aineen kieltäminen, vaan oleellisempaa on katsoa sitä, minkä syömisestä tulee hyvä ja energinen olo.

Erilaiset fyysiset vaivat, mm. autoimmuunityyppiset, ovat kuitenkin vuosien varrella vahvasti opettaneet, mitä kannattaa ja mitä ei kannata syödä. Vaikka terveystrendit eivät enää Riikkaa juuri hetkautakaan, hän tykkää seurata ravintoskeneä ja kokeilla uusia reseptejä ja raaka-aineita.

Instagramin foodie -yhteisöihin hän jäi kiinni viime kesänä; Riikan löytää sieltä nimellä Sanrines. Feedissä on paljon ideoita nopeaan ja helppoon vegekokkailuun; smoothieta ja jälkkäreitä, herkkuja, raakaruokaa, salaatteja, erilaisia sateenkaaren väreissä hehkuvia kulhoruokia, sesonkisyötävää, lasten suosikkeja, keittoja ja paljon muuta!

Minulla oli tapana ostaa pikkuruisia ja ylihintaisia pähkinävoipurkkeja pitkään, ennen kuin uskaltauduin kokeilemaan niiden valmistamista itse. Eikä se ollut lainkaan vaikeaa! Olen onnistunut hommassa sekä tehokkaalla blenderilläni että normaalilla (aataminaikaisella) monitoimikoneellani. Itse asiassa tykkään käyttää juuri jälkimmäistä, koska sen laajempi sekoitusastia on hommassa mielestäni eduksi.

Eri pähkinät ja siemenet käyttäytyvät hieman eri tavoin, ja esimerkiksi mantelit ovat mielestäni aika työläitä ”voitettavia”. Tässä reseptissä kuitenkin saksanpähkinä ja kookos ilmeisesti auttavat veli mantelia siinä määrin, että homma on sangen nopea. Selviän itse siitä 15 minuutissa. Kipposten tekeminen kestää saman ajan plus pakastamiseen menevä aika. Homma on siis nopea – ja sopii myös akuuttiin makean tarpeeseen.

Olen kokeillut kaikkia mahdollisia siemen- ja pähkinävoita. Suosikkini ovat manteli, saksanpähkinä ja macadamia. Tässä reseptissä yhdistän kahta suosikkiani kookokseen – ja tulos on sanoinkuvaamattoman ihana. Samettisen pehmeä, tavallista ehkä hieman juoksevaisempi pähkinäkookosvoi vie kielen mennessään niin aamupuuron joukossa kuin vaikka suolaisissa kastikkeissa. Tässä kehittämässäni suklaisten pähkinävoikippojen reseptissä se on ehdoton kuningas!

Kipposet ovat hurmaavan hyviä, makeita mutta eivät missään tapauksessa äklöttäviä – pieniä ihania raakaleivonnaisia, joita voi napostella itsekseen tai tarjota missä tahansa vieraspöydässä. Ne ovat hyvin helppoja valmistaa – sekoita, lado, pakasta, (nuole astia). Voit käyttää pähkinävoin tilalla toki myös kaupasta ostettavia valmisvoita, mutta voin taata, että tämä manteli-saksanpähkinä-kookosvoin reseptini on jotakin aivan muuta!

MANTELI-SAKSANPÄHKINÄ-KOOKOSVOI ala @sanrines

 • 1.5 dl manteleita
 • 1.5 dl saksanpähkinöitä
 • 1 dl kookoshiutaleita
 • halutessasi vaniljajauhetta tai tankoa
 • ripaus ceylon kanelia ja laatusuolaa
 1. Paahda pähkinöitä 175-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Kääntele välillä, jotta ne paahtuvat tasaisesti.
 2. Laita kuumat pähkinät hyvään blenderiin tai monitoimikoneeseen, korvatulpat päähän ja laite päälle. Tämä satsi luovuttaa öljynsä n. 15-20 minuutin jälkeen, riippuen koneesi tehoista. Alussa kannattaa mennä hiljempaa ja käyttää ahkerasti lastaa reunojen puhdistamiseksi. Kun murumaisuus alkaa hävitä, tehot voi laittaa täysille ja antaa koneen surista rauhassa. Pähkinävoi on valmista, kun se on kermamaista ja selvästi nestemäistä. Voi jähmettyy edelleen jääkaapissa, mutta lämpimänä voit käyttää sitä hyvin seuraavassa reseptissä.

SUKLAISET PÄHKINÄVOIKIPPOSET ala @sanrines

POHJA

 • 1 dl manteleita
 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • 2 pehmeää taatelia
 • 1.5 rkl kookosöljyä
 • ripaus laatusuolaa

PÄHKINÄVOIKERROS

 • 3 taatelia
 • 2 rkl kookosöljyä
 • 1.5 dl manteli-saksanpähkinä-kookosvoita (tai jotakin muuta pähkinävoita)
 • (ripaus suolaa)

SUKLAAKERROS

 • 2.5 rkl kookosöljyä
 • 4 rkl raakakaakaojauhetta
 • 1/2 tl raakavaniljajauhetta
 • 3 taatelia

Päälle esimerkiksi kuivattuja marjoja, kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta

 1. Sekoita pohjat ainekset blenderissä tai monitoimikoneessa. Ei haittaa yhtään, vaikka se olisi vielä pähkinävoin jäljiltä pesemättä – laitetta ei tarvitse pestä ennen kuin lopussa! Surrauta pohjan aineksen karkeaksi, helposti muotoiltavaksi massaksi.
 2. Painele silikonivuokien pohjalle. Voit käyttää pieniä vuokia, kuten minä tässä, tai laittaa taikinan isoon silikoniseen leipävuokaan ja lopuksi leikata paloja veitsellä. Painele taikina tiiviisti muotteihin, sentti tai puolitoista on hyvä määrä.
 3. Laita sitten pähkinävoikerroksen raaka-aineet laitteeseen ja surista tasaiseksi. Maistele ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa tai lisää makeutusta.
 4. Kaada muotteihin. Laita muotit/vuoka pakastimeen hyytymään. Jos käytit valmista (kylmää) pähkinävoita, 5 minuuttia riittää. Jos teit itse pähkinävoita ja se on vielä lämmintä, varaa aikaa noin 20 minuuttia.
 5. Tee sillä välin suklaakerros. Sekoita kaikki aineet blenderissä, maistele ja lisää tarvittaessa makeutusta. Kaada muotteihin jähmettyneen pähkinävoikerroksen päälle.
 6. Lisää koristeita, esimerkiksi gojimarjoja ja kookoshiutaleita. Laita vielä pakastimeen n. 20 minuutiksi.

Kipot kannattaa säilyttää pakastimessa. Parhaimmillaan ne ovat hieman sulaneina, mutta suoraan pakastimestakin niitä olen itse nappaillut… aika montakin. Eikö vain ole käsittämättömän hyvää?


Iso kiitos Riikalle tästä herkkureseptistä! Ja mene ihmeessä instaan säkin tsekkailemaan, millaisia ihanuuksia tämä leidi siellä tarjoilee! Toivottavasti saamme Riikan vieraaksi vielä jatkossakin =)

TULE SÄKIN EMÄNNÄN VIERAAKSI!

Onko sulla taskussa paleoystävällinen eli lähinnä gluteeniton ja maidoton, makea tai suolainen resepti vailla valkoista sokeria ja palkokasveja, jonka voisit jakaa Paleokeittiössä? Ota yhteyttä! Kutsu on avoin myös kanssabloggaajille!

Pehmeän pähkinäisiä herkkuhetkiä Sinullekin toivottavat Riikka ja Johanna!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.