Tapahtumat, Vinkit
Jätä kommentti

Mustaa makiaa Tukholman Lakritsifestivaaleilla

Kun kutsu pari viikkoa sitten järjestetyille maailman suurimmille lakritsifestivaaleille Tukholmaan kävi, niin täytyy kyllä myöntää, että en miettinyt sekuntiakaan vastatako kutsuun myöntävästi vai ei. Jokunen on jo ehtinyt huomauttamaan, että eihän laku oo paleoo. Itse asiassa lakritsi on hyvinkin paleoo (se lakritsijuuri, you know ;))! . Ja sopii aivan mainiosti maustamaan myös modernin luolamiehen aterioita ja/tai herkkuhetkiä.

Noh, tottahan mä tiesin, että lakufestareilla tarjonta painottuu aika pitkälti makeispuolelle, koska tulipa käväistyä Suomen vastaavassa tapahtumassa jo viime marraskuussa. Mutta jos näin hieno kokemus täytyy ruokasuuntaukseen vedoten ohittaa, niin pipoa lienee syytä höllätä ja nostaa vähän silmiltä. Matkailu avartaa ja paleovapaat ovat joskus paikallaan. Ja tämä matka lakritsimaahan oli kyllä kokonaisuudessaan aika mieletön reissu!

Sitä paitsi, Tukholma on eräs mun lempparikaupungeista. Olin kovasti lähdössä nauttimaan Tukholman keväästä, mutta Ruotsin ilmatila tarjoili meille kyllä harvinaisen kylmää kyytiä. Ehkä Tukholman kevät jäi tällä kertaa näkemättä ja kokematta, mutta onneksi edessä on vielä koko pitkä, kuuma kesä!

Tarjolla oli vaikka mitä purnukkaa, pötköä ja lodjua lakritsiin ja salmiakkiin liittyen! Mitä moninaisimpien lakumakeisten maistelun lisäksi jo kahdeksatta kertaa järjestetyillä messuilla mm. lakukokkailtiin, viihdytettiin perheen pienimpiä erilaisin ohjelmanumeroin, maisteltiin kolmen ruokalajin lakritsimenuta, skoolailtiin lakritsaisella messudrinksulla (tsekkaa ohje), kisailtiin Ruotsin suosikkilakun tittelistä, ihasteltiin lakritsitaidetta ja virkistäydyttiin vaikka festarispan lakuhieronnassa!

Kaikkeen ei emäntä kerinnyt, eikä olisi kyllä kyennytkään. Mutta tummanpuhuva messuhalli tuli kyllä tutkittua läpikotaisin ja vaihdettua ajatuksia monen näytteilleasettajan kanssa. Eiköhän lähdetä pienelle muistelomatkalle lakumaahan? ;)

Mitä tekee suomalainen ensimmäiseksi, kun se lähtee ulkomaille? No bongaa toisen suomalaisen tietty!

Ihailtavan monta suomalaista olikin messuilla edustamassa kotimaata. Isompien makeistehtaiden lisäksi myös pienempiä toimijoita, kuten mm. Nami Tupa (jonka veriappelsiini-salmiakit olivat muuten yksi suosikeistani) sekä itselleni jo ennestään tutut Real Snacksin perunalastut sekä Huhtasrinteen makuhunajat, joista uutuuksina messuilla salmiakilla ja aniksella maustettu Anitsi sekä savuinen salmiakkihunaja. Sain näitä uutuuksia purnukat mukaani, joten jotain hyvää, hunajaista herkkua lienee luvassa ;)

Lakritsi- ja suklaataidettakin päästiin lakufestareilla ihastelemaan ja maistelemaan. Vai mitä mieltä olet näistä suklaalähteistä ja ”kullalla” koristelluista suklaalevyistä? Melkoisia taidonnäytteitä oli messuhalli täynnä, mutta ihan oikeaa taidetta edusti Kol-Artin pikkasen pirumainen pronssiveistos SULT, joka oli jatkojalostettu savuiseksi lakumakeiseksi.

Karkkia oli kyllä kaikenlaista kipoissa ja kupeissa enemmän kuin laki sallii ja vatsa hyvän olon rajoissa vetää!

Makeisia osasin odottaa, mutta leivoksia en! En ainakaan näin isossa mittakaavassa. Ja melkeinpä kaikissa mukana oli myös lakritsi tai salmiakki. Jäi tällä kertaa maistamatta, mutta kuvia oli ihan pakko napsia näin kauniista kuppikakuista.

Tarjolla oli niin vadelma-lakritsi -kuppikakkua kuin salmiakkiakin. Kuppikakuissa JA macaron -leivoksissa. Messuilla oli mukana myös naapurimaa Norjan julkkis-bloggari -leipuri ja TV-tähti Manuela Kjeilen (Passion 4 baking). Ihan vaan todellisille herkkusuille ja ruokaesteetikoille vinkiksi ;)

Kauniita ja veikkaanpa, että myös aika maistuvia suklaakonvehteja muutama, esimerkiksi. Tumma samppanjatryffeli kuulostaa kyllä kivalta herkulta. Kevään ja kesän juhliin =)

Italialaisen Amarellin osastolla meikä melkein sekosi! Ei niinkään karkeista vaan kaikista näistä ihanista peltipurnukoista ja puteleista. Harvinaisen tyylikäs tapa tarjoilla namia!

Ja hammastahnaa. Siis ihan oikeasti hammastahnaa!

Ei pelkkää mustaa makiaa, vaan vähän myös valistusta! Tiedätkö, miltä lakritsi luonnossa näyttää? Lakritsinjuuri lienee ulkönäöltään joillekin tuttu, mutta ainakin mä näin nyt ensimmäistä kertaa ihkaelävän lakritsin.

Myös lakritsin vaikutuksista terveyteen oli kerrottu. Lakritsin laksatiivinen ja verenpainetta nostava vaikutus tunnetaan yleisemmin, mutta tiesitkö, että laku vähentää myös ruokahalua, on lemmenrohto ja lievittää kuukautiskipuja? Joka naisen unelma siis. Suklaan lisäksi ;)

Mun mielestä messujen parhailta makeisilta maistuivat jo aiemmin mainitsemani Nami Tuvan veriappelsiinisalmiakit, Brand of Gevlen Mackmyra savuviskipastillit (joihin ihastuin jo Suomen tapahtumassa), PastillFabrikenin ”marjaenergia” pastillit sekä Chocolatten lakritsitryffelit.

Lakritsitryffelit olivat niin hyviä, että niitä ostin pari pussukkaa isukille tuliaisiksi. Saatoin syödä muutaman myös itse ;).

”Marjaenergia” -pastillien tiimoilta käytiin mielenkiintoinen keskustelu, kun mä en vaan voinut käsittää, että mikä marja se sellainen energiamarja oikein on, hah hah! No eihän se mikään marja ollut vaan maku, joka lienee tutumpi energiajuomien käyttäjille.

Ruokapuolitarjonta tuli omalla kohdalla käytyä valitettavan huonosti läpi, koska takki alkoi olla jo tyhjä ja pää lakritsinmaistelusta sankassa sumussa. Mutta myös lakritsin käyttöä ruoanlaitossa ja nimenomaan ruoanlaittoon suunnattuja tuotteita oli esillä. Kuvassa Doug ”Lakritsikokki” Spiik sekä hänen tuotteitaan ja palveluitaan. ”Rent a chef” – aika hyvä idea! Palkata lakukokki ;)

Aluillaan olevaa grillikautta silmällä pitäen vinkiksi nämä lakritsaiset glaseerauskastike, kuivamausteseos sekä chutney. En tiedä saako Suomesta, mutta jos ei saa, niin tekee ite!

Loppuun vielä lakuLOVEA! Sillä rakkautta lakufestareilla oli tarjolla yllin kyllin! Purkin, jos toisenkin kylkeä koristivat nuo neljä ISOA kirjainta sydämin koristeltuina.

Kuvissa tanskalaisen Johan Bülowin messulahjontaa. Rakkauspalleroisissa maistuu chili-lakun kanssa vadelmainen suklaa, ruskeat edustavat perinteisempää lakritsin ja suklaan liittoa.

Erittäin positiivinen ja mieluinen ylläri oli tyylikkääseen pakkaukseen ja peltirasiaan pakatut, pienet chili-lakritsimakeiset, joita voin hyvillä mielin suositella, jos jossain vastaan tulevat. Ovat käsintehtyä ja gluteenitonta luomulakritsaa, jossa todellakin maistuu chili! Koostumuskin on mun mielestä kiva; ei perinteistä lakritsaa vaan toffeemaista.

Mitä jäi lakritsifestareilta erityisesti mieleen?

  • tupa tupaten täynnä väkeä alusta loppuun saakka!
  • laaja ja monipuolinen messutarjonta
  • L.O.V.E – määrän sijaan muut pohjoismaat näyttävät panostavan ennen kaikkea laatuun ja omaleimaisuuteen sekä tuotteissa, että pakkauksissa – tykkäsin!
  • suklaan ja lakritsin liitto on, pysyy ja kehittyy
  • orvokit! – orvokkia oli mukana yllättävän monissa makeisissa

Eniten harmittamaan jäi tämän lakritsaisen kolmen ruokalajin menun missaaminen. Ensi kerralla sitten!

Jos kaiken kattava tutustuminen lakritsin ja salmiakin maailmaan alkoi innostamaan, niin Tukholmaan asti ei tarvitse lähteä. Seuraavat Lakritsi- ja Salmiakkifestivaalit järjestetään Helsingin Wanhassa Satamassa lokakuun lopussa, 29.-30.10.2016. Ehkä kannattaa pistää jo päivämäärä muistiin! ;)

Lakritsaista kesää Sinulle!

Lakritsifestivaalit emännälle tarjosi Lakritsfestivalen / Lakrits Sverige AB.
Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

UNIQ CONTENT Yksilöllistä sisällöntuotantoa ja -hallintaa yrityksesi tarpeisiin.

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.