Äitienpäivä tulee! Oletko valmis(tautunut)?!
Minä olin kyllä hyvissä ajoin tietoinen asiasta, mutta valmis en ollut. En olisi millään ehtinyt miettimään, saati värkkäämään äitienpäiväherkkuja just nyt!
Onneksi asia ratkesi ihan itsekseen. Olimme miltei parisen viikkoa sitten bloggarijoukolla vierailemassa maailman suurimmilla lakufestareilla Tukholmassa. Juttua festareilta ja ennen kaikkea MAKEITA kuvia on muuten tulossa ihan kohta. Anyways, sain tapahtumasta mukaani Journal Chocolat -lehden, jota tässä eräänä aurinkoisena iltana selailin.
Lehdessä oli kaikenlaisia inspiroivia herkkuja, mutta huomio kiinnittyi erityisesti ”Raw Chef Viktor” Ingemarssonin raakaresepteihin.
Siitä se ajatus sitten lähti! Voisiko enää helpommalla päästä, kun nenän edessä nökötti valmis raakasuklainen ohje, jonka leipaisi kakkusiksi kädenkäänteessä?! Ei voi.
Meillä siis tarjoillaan tänäkin vuonna äitienpäivänä terveempää, ja yllätys yllätys, SUKLAISTA herkkua. Jos niitä enää sunnuntaina jäljellä on… Ovat jotenkin mystisesti huvenneet jääkaapista. On nimittäin ihan paras pikkupala makeannälkään, kun lohkoo kakkuset neljään osaan ja napostelee suklaakonvehdin tavoin välipalaksi tai jälkkäriksi.
Kovasti ovat lakritsaiset suklaakakkuset myös tätä päivää! Lakritsihan on ollut pinnalla jo jonkin aikaa, ja etenkin lakumessuilla sai todeta, että lakritsin kylkeen pistetään mielellään suklaata.
Näissä kakkusissa suklaa on pääosassa ja lakritsi toimii pikanttina mausteena, joka maistuu jossain siinä hieman karvaan suklaan ja makean rusinan välissä. Mun mielestä ovat parhaimmillaan, kun maut ovat saaneet sulautua toisiinsa noin vuorokauden verran jääkaapissa.
Raw Chef Viktorin LAKRITSAISET SUKLAAKAKKUSET
6 kakkusta (halk. ~5 cm)
- 1 1/2 dl kookosöljyä
- 1/2 dl raakakaakaojauhetta
- 2 dl pekaanipähkinöitä
- ~1 1/2 tl lakritsijuurijauhetta (alkup. ohjeessa lakritsijauhetta)
- 1 1/2 dl vaahterasiirappia (alkup. ohjeessa agavesiirappia)
- 1 1/2 dl kaakaonibsejä eli -rouhetta (+ jonkin verran koristeluun)
- 1 dl rusinoita (käytin muscatel -rusinoita, ohjeessa sultanaa)
- (ripaus suolaa)
- Lämmitä kookosöljy juoksevaksi esim. lämminvesihauteessa.
- Mittaa kaikki muut ainekset tehosekoittimeen, paitsi kookosöljy ja rusinat. Tehosekoita mahdollisimman hienoksi.
- Lisää kookosöljy ja jatka sekoittamista tasaiseksi suklaamassaksi.
- Hienonna rusinat pienemmäksi veitsellä ja sekoita ne suklaamassan sekaan käsin.
- Annostele valmis massa sopiviin muotteihin, esim. silikoninen muffinssivuoka toimii mainiosti; täytä noin sentin kerros pohjalle.
- Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ja lisää pinnalle kaakaonibsejä tai muita koristeita. Anna jähmettyä ainakin parisen tuntia, mielellään vuorokauden verran. Poista kakkuset muoteista, syö samantien tai säilytä suljetussa astiassa, kylmässä.
Koska kakkusissa on rasvana vain kookosöljyä, niin ne sulavat aika pikaseen huoneenlämmössä. Joten kannattaa paitsi säilyttää kylmässä, niin myöskin tarjoilla viileinä.
Koristeeksi heitin päälle ohjeen mukaan vähän kaakaorouhetta sekä äipän kukkapenkistä ”lainaamiani” orvokkeja ja jääkaappiin unohtunutta timjamia.
Loppuun vielä muutama ”behind the scenes” -kuva, kun tarjoiluvadille jäi vain märkä läiskä ja kakkuset päätyivät takaisin muffinssivuokaan.
Joo, tämä on se karu todellisuus kameran linssin ulkopuolella. Tarjoilut harvoin päätyvät juhlapöytään yhtä hehkeinä kuin postauksen kuvissa.
Mutta äiti varmasti osaa arvostaa myös valmiiksi pilkottuja, sormenjälkiä täynnä olevia kakkusia ja lakastuneita orvokkeja sekä muita epämääräisiksi muuttuneita rehuja. Ehkä vaihdan vielä rehut tuoreisiin tai eliminoin ne kokonaan ;)
Alkuperäinen ohje Viktor Ingemarsson, Journal Chocolat april-september 2016.