Gluteeniton, Kananmunaton, kesäsalaatti, Lisukkeet, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Limenraikas, rapsakka kyssäkaali-retiisisalaatti

Tervetuloa auvoisa(?) arki sekä kevään ja kesän raikkaat salaatit myös tänne blogin puolelle! Tässä on nyt juhlittu ja herkuteltu ihan riittämiin tälle keväälle. Juhannus tulee! Mutta ei ihan vielä. Onneksi. Koska se tarkoittaa, että koko kesä ja tuoreet kauden kasvikset ovat vielä edessä. Me likes!

Avataanpa Paleokeittiön kesäsesonki raikkaalla ja ihanan rapsakalla kyssäkaalisalaatilla. Kyssäkaali on ollut yksi mun suosikkikasvis siitä lähtien, kun uskaltauduin sitä ensimmäistä kertaa jokunen vuosi sitten kokeilemaan. Hyvää sellaisenaan, mutta toimii mainiosti myös kypsennettynä.

Täydensin tällä kertaa kyssäsalaattia keväisellä retiisillä sekä pirteällä vihreällä omenalla. Vihreän omenan lisäksi rapsakkuuteen raikkautta tuovat tuore minttu sekä lime salaatinkastikkeen muodossa. Ja hippasen lykkäsin mukaan myös lämpöä jalopenosta ;)

Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta kerron saman toistamiseen; salaatinkastike tekee salaatin! Ilman makuja yhteen sitovaa kastiketta lautasella on vain eri tavoin pilkottuja kasviksia. Ei mikään huono vaihtoehto sekään, mutta kyllä kunnon salaattiannos kannattaa kastikkeessa uittaa. Kastikkeen sekoitteluun kun ei montaa minuttia mene.

RAPSAKKA KYSSÄKAALI-RETIISISALAATTI LIMEKASTIKKEELLA

3-4 annosta

 • 2 pienehköä kyssäkaalia (~400-500 g kuorittuna)
 • 1/2 punttia retiisejä (enemmänkin sopii laittaa, mulla oli vaan puolikas nippu jäljellä)
 • 1 vihreä omena (Granny Smith kuorittuna)
 • 1 pienehkö jalopeno
 • tuoretta minttua
 • luomulimen kuorta raastettuna

Limettinen salaatinkastike

 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 3 rkl limenmehua
 • 1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
 • 1 rkl hunajaa
 • hyppysellinen suolaa ja rouhittua mustapippuria
 1. Valmista salaatinkastike sekoittamalla kaikki kastikeainekset keskenään esim. haarukalla.
 2. Kuori kyssäkaali ja omena. Suikaloi molemmat veitsellä tai vihannesleikkuria (mandoliini) apuna käyttäen. Pese retiisit ja siivuta ohuiksi viipaleiksi. Poista jalopenosta siemenet ja kuutioi minikuutioiksi. Hienonna minttu.
 3. Sekoita salaattiainekset keskenään, lisää salaatinkastike ja sekoita lisää.
 4. Annostele lautaselle, raasta päälle hieman limenkuorta ja koristele annos mintunlehdillä.

Limellä raikastettu kyssäkaali-retiisisalaatti maistuu ihan sellaisenaan, vaikkapa kevyenä salaattilounaana. Kokeile myös lisukkeena!

Ja juu, salaatista olisi saanut nätimpääkin, jos nälkä ei olisi jo kurninut vatsassa ja olisi ottanut hieman enemmän aikaa ja tarkkuutta pilkkomiseen. Mutta näin arkena tällainen rustiikkisempikin salaatti kelvannee.

Minä pistin tällä(kin) kertaa salaatin päärooliin ja käytin annoksessa salaatin sijaan lisukkeena rasvaista ja mausteista, lisäaineetonta, pannulla paistettua chorizo -makkaraa. Helppoa, nopeeta ja aika kiva kombo, jossa salaatin raikkaus tasapainottaa mukavasti rasvaista makkaraa.

Ja jottei tule väärinkäsityksiä, niin lienee paikallaan muistuttaa, että emännän maailmassa rasva ei ole kirosana. Niin kauan, kun on kyse luonnollisista eläin- ja kasvirasvoista. Rasva on kaveri, koska sen avulla jaksaa ja se pitää nälkää pidempään!

Raikkaan rapsakkaa kevään jatkoa Sinulle!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.