Kyselyt / keskustelut, Valmennus
Jätä kommentti

Paleokansa vastaa

Kun kysytään, niin paleokansa vastaa!

Muutama viikko sitten pyysin paleokansalta pienen kyselyn muodossa apua peilatakseni omia ajatuksiani päivitystyön alla olevan PäinPaleota12 -materiaalin jäsentämiseksi. Mulla on luonnollisesti omat käsitykseni paleoasioista, mutta kun jonkin asian parissa työskentelee pitkään ja pääasiassa yksin, niin sitä tavallaan sokeutuu. Moni asia on itselle niin itsestään selvä, että siinä helposti unohtuu, miltä muiden saappaissa tuntuu. Siksi halusin kartoittaa hieman laajemmin, kuinka ihmiset ovat kokeneet oman paleomatkansa.

PäinPaleota12

Ja koska lupasin laittaa kyselyn tulokset kaiken paleo- ja muun kansan nähtäville, niin here it comes!

Vastauksia tuli yhteensä huikeat 129 kappaletta, joka oli ainakin neljä kertaa enemmän kuin osasin odottaa. Vastauksia tuli niin paljon, että kaikki vastaukset hyödyntääkseni jouduin vaihtamaan Kyselynetin ilmaisversion maksulliseen. Uskon, että pieni rahallinen panos kuitenkin kannatti ja tulee maksamaan jokaisen sentin takaisin. Iso kiitos vielä kaikille vastanneille! Olette olleet suureksi avuksi paitsi minulle, niin myös kaikille tuleville paleoihmisille, jotka tarvitsevat alkumatkalleen tukea ja tuuppausta PP12 -valmennuksen muodossa.

Ja näin paleokansa vastasi!

Mistä ruoka-aineista luopumisen olet kokenut paleolla haasteellisimmaksi?

 1. Maitotuotteet
 2. Sokeri ja sokeria sisältävät tuotteet
 3. Viljatuotteet
 4. Palkokasvit
 5. Teollisesti valmistetut tuotteet
 6. Teolliset kasvirasvat

Maitotuotteista luopuminen on siis tuntunut hankalimmalta ja margariinit ovat jääneet ruokavaliosta pois helpoiten. Mielenkiintoista olisi miettiä vastauksia kysymykseen miksi näin, mutta en sitä nyt tässä yhteydessä kuitenkaan tee. Ehkä palaan aiheeseen vielä myöhemmin.  Joka tapauksessa maitotuotteet olivat selkeästi ykkössijalla melko isolla erolla sokereihin. Sokerit, viljat ja palkokasvit erottuivat omaksi ryhmäkseen. Teolliset tuotteet ja teolliset kasvirasvat pitivät selkeästi häntää omana ryhmänään. Tulokset olivat jokseenkin linjassa omien ajatusteni kanssa.

Mitkä ruoka-aineet koet paleolla terveyden- ja hyvinvoinnin kannalta itsellesi tärkeimmiksi?

 1. Proteiinit
 2. Kasvikset
 3. ”Hyvät rasvat”
 4. Hedelmät ja marjat
 5. Vesi
 6. Lisäravinteet

Tämän kysymyksen vastaukset erosivat melko radikaalistikin omista näkemyksistäni. Veikkaan, että valmentajana katson asioita hieman eri vinkkelin läpi kuin peruspaleoisti. Tämä näkemys kun näyttää aika pitkälti olevan suoraan perinteisestä paleo-oppikirjasta =D

Itse olen vuosien mittaan opiskellut terveyttä ja ravitsemusta laajemminkin myös paleoviitekehyksen ulkopuolelta, huomioinut sekä omia, että valmennettavieni kautta saamiani kokemuksia ja muokannut/soveltanut kaiken tämän perusteella käsityksiäni suuntaan, jonka itse koen (tällä hetkellä ;)) edistävän hyvinvointia ja terveyttä parhaiten. Sanoisin, että vaikka juureni ovat todella syvällä paleossa, niin tänä päivänä sekä oma elämäntapani, että valmennukseni ovat lähempänä primalia (alkukantaista) kuin puhdasta paleota. Molempien suuntausten kohdalla kyse on käytännössä samoista asioista, mutta hieman erilaisella painotuksella. Mielestäni primal vaan tukee paremmin terveyttä ja hyvinvointia kuin tiukka täyspaleoliittinen suuntaus.

Tässä kysymyksessä omiksi ryhmikseen erottuivat melko selkeästi kolmen kärki ja kolmen häntä.

Mitkä paleoruokavalioon liittyvät arjen askareet ym. toiminnot koet tai olet kokenut haasteellisimmaksi?

 1. Kodin ulkopuolella syöminen
 2. Aterioiden suunnittelu (mitä syödä)
 3. Aterioiden ajoitus (koska syödä)
 4. Ruoanlaitto
 5. Kaupassa käynti
 6. Ympäristön järjestäminen paleoystävälliseksi

Näistä kaksi ensimmäistä kohtaa erottuivat jälleen omana ryhmänään ja loput neljä olivat suhteellisen pienen marginaalin sisällä. Eli selkeästi haasteellisinta tuntuu olevan kodin ulkopuolella syöminen ja aterioiden suunnittelu. Toivottavasti Paleokeittiöstä löytyisi edes vähän apua jälkimmäiseen ;). Olin itse ajatellut ruoanlaiton olevan listalla korkeammalla. Monille valmennettaville on ainakin tuntunut olevan haasteellista löytää aikaa ja halua tarttua itse kokkiveitseen.

Viimeisenä oli avoin kysymys ”Mitä muita kokemuksia tai vinkkejä haluaisit jakaa paleoruokavaliota aloittelevalle?”. Kohtaan tuli kaikkiaan 31 vastausta, joista olen äärettömän kiitollinen! Paljon hyviä pointteja ja vinkkejä, joita tulen varmasti hyödyntämään PP12 -materiaalissa ihan sellaisenaan. En nyt näitä vastauksia sen enempää tässä julkaise, mutta tämä yksi kohta on aivan pakko laittaa! On niin hieno oivallus ja se ensimmäinen asia, jota itse kysyn uusilta asiakkailta =)

Minusta tärkeää on pohtia ja tehdä itselleen selväksi, miksi muutosta tekee.

Sama kommentoija jatkaa vielä seuraavasti…

Homma on vakaalla pohjalla, kun ymmärtää, että tavoitteena on uuden elämäntavan opettelu – elämäntavan, joka pitää sinut terveenä, energisenä ja iloisena hautaan asti.

Noniin, siinäpä pieni katsaus kyselyn tuloksiin. Kiitän vielä osallistujia ajasta, vaivasta ja panoksesta, ja toivotan kaikille ihan mahtavaa alkavaa kevättä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.