Gluteeniton, Maidoton, Makeat herkut, Pääsiäinen, Reseptit, SEMIPALEO
Comments 5

Simppelit sitruunapalat (G,M)

Tätä päivää olen odottanut kuin kevättä alkavaa! Tai en oikeastaan juuri TÄTÄ päivää vaan viime sunnuntaita, jolloin vihdoin pääsin pääsiäisen kunniaksi leipasemaan nämä gluteenittomat ja maidottomat, hunajaiset ja simppelit palat sitruunapiirakkaa.

Sitruunapalojen historia juontaa aina helmikuun puoliväliin, jolloin TehoPaleo -valmennusryhmässä Pia näistä vinkkasi. Näitä on nyt pitänyt laittaa tulille kerran, jos toisenkin, mutta mikäs sen parempi syy alkaa vihdoin tuumasta toimeen kuin pääsiäinen!

Itse asiassa tuo tehopaleolaisten keskuudessa villinnyt resepti oli hieman erilainen. Siinä oli käytetty mantelijauhoa ja makeutukseen vaahterasiirappia. Mantelijauhoa ei kuitenkaan emännän kaapista tähän hätään löytynyt riittävästi, joten otin avukseni kaikkitietäväisen googlen. Kymmeniä ”lemon bars” -reseptejä selattuani päädyin testaamaan tätä. Syystä, että siinä oli käytetty kookosjauhoa. Ja mainittuna avainsanat super simple. Tosin ei tämä tainut olla yhtään sen simppelimpi variaatio kuin tuo mantelijauhopohjainen, hah hah!

Mutta supermakeita nämä olivat! Ainakin emännän suuhun. Hunajanmakeita, kuten Paleokeittiön pääsiäismenussa kuvailin. Siitä huolimatta, että käytin hieman alkupeärisreseptiä vähemmän hunajaa.

HUNAJAISET SITRUUNAPALAT

12 pientä palaa

Pohja

 1. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.
 2. Vatkaa suolalla maustettu hunaja ja kookosöljy tasaiseksi massaksi. Lisää pienissä erissä kookosjauhoa, kunnes taikinasta tulee murumaista. Taisin laittaa yhden ruokalusikallisen yllä mainittua enemmän toivotun koostumuksen aikaansaamiseksi.
 3. Painele taikina kookosöljyllä voideltuun vuokaan noin sentin kerrokseksi. Itselläni ei ollut 20 x 20 sentin vuokaa, vaan käytin hieman pienempää, joten taikinaa jäi jonkin verran ylitse.
 4. Paista kullanruskeaksi, ~8-10 minuuttia ja jätä jäähtymään. Jotta keksimäinen rakenne säilyy, tulee pohjan olla täysin jäähtynyt ennen sitruunakerroksen lisäämistä.

Sitruunatäyte/ -päällinen

 • 3 munaa
 • 1 dl hunajaa
 • ~2 tl raastettua sitruunankuorta
 • 2 tl kookosjauhoa
 • 1,2 dl sitruunamehua
 1. Laske uunin lämpötilaa 160 asteeseen.
 2. Vatkaa käsin (vispilällä) varovasti sekaisin munat, hunaja ja sitruunankuori. Älä käytä sähkövatkainta, sillä päällinen halkeilee, jos munia on vatkattu liikaa.
 3. Sekoita toisessa kulhossa kookosjauho teelusikallinen kerrallaan sitruunamehuun.
 4. Lisää sitruunaseos varovasti kananmunaseoksen joukkoon samalla vatkaten.
 5. Kaada valmis täyte jäähtyneen pohjan päälle ja laita uuniin kypsymään ~20 minuutiksi niin, että täyte jää keskeltä hieman ”hyllyväksi”. Mulla meni vähän yli ja päällinen alkoikin hieman halkeilemaan piirakan jäähtyessä.
 6. Anna jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi, mutta mielellään yön yli. Suosittelen myös säilyttämään jääkaapissa ja tarjoilemaan palat kylmänä, jotta palojen pohja pysyy ”keksimäisenä”.
 7. Leikkaa 7,5 x 2,5 sentin paloiksi ja koristele unikonsiemenillä sekä sitruunankuorella. Myös chiasiemenillä voi tarvittaessa korvata unikonsiemenet.

Sitruuna ja hunaja, siinäpä muuten aika mainio makupari. Uskomusten mukaan toimii erinomaisesti myös flunssan karkottamiseen. Ehkä ensi kerralla flunssan kutitellessa kurkkua kannattaa hunajalla makeutetun sitruunateen sijaan kokeilla hunajaisia sitruunapaloja! Let me know, if it works! ;D

Tsekkaa myös mantelijauhopohjaiset Sitruunaisemmat sitruunapalat!

Maukasta paleopääsiäistä ja hauskaa aprillipäivää Sinulle! ;)

 

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

5 Comments

 1. Jee, nyt tiedän millä herkutella tänä pääsiäisenä! Uskaltaisikohan vähentää hunajan määrää vielä lisää? :)

  • Peukku! =)

   Mä ainakin ajattelin seuraavalla kerralla uskaltaa ;). Tosin tämä(kin) lienee aika pitkälti makuasia. Vein tänään valmennettavalleni maistiaisia ja hänen mielestään maistui voimakkaasti sitruunalle, eikä niinkään hunajalle. Itse maistoin lähinnä hunajan, mutta käytänkin sitruunaa melkeinpä päivittäin. Hunajaa harvemmin. Hänen mielestään oli kyllä makeaa, mutta ei mitenkään ällömakeaa, kuten itse makua kuvailin =D

   Huomenna kiikutan loput palat maailmalle, joten lisää kokemuksia tulossa! =)

 2. Katja says

  Vaikuttaa oikein hyviltä :) Onko jauhojen määrä sama, jos käyttää mantelijauhoa?

  • Moikka Katja!

   Kookos- ja mantelijauho eivät aivan korreloi keskenään. Kookosjauhe imee tavallisesti hieman enemmän nestettä. Kokeile lisätä manteljauhoa vähitellen niin, että taikinasta tulee murumaista. Ja jos maltat vielä hetken odottaa, niin manteliversio on kyllä tulossa vielä tässä lähipäivinä ;). Ehkä jo huomenna! =)

   • Katja says

    Ehkä mä maltan… Jos en niin mennään riskillä näillä mitä kaapista löytyy :D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.