Kun sitruunapiirakan makuun pääsee, niin siitä ei pääse irti! Ainakaan jos sattuu olemaan kaltaiseni lemon lover, hah hah!
Ensimmäiset sitruunapiirakan palat tuli leipaistua viikko sitten. Niissä jäi kuitenkin kaivelemaan, että olivatko ne niin simppeleitä kun tuli mainostettua. Lisäksi muutamat ovat kyselleet mantelipohjaisen piirakan perään, ja koska se jo alunperin oli suunnitelmissa, niin ei muuta kuin mantelijauhokauppaan ja uutta, paleoystävällistä; gluteenitonta ja maidotonta sitruunatorttua tulille!
Tällä kertaa pohjana Pian tehopaleolaisten kesken jakama Paleo lemon bars -ohje, jota ihan vähän tuunailin omiin tarpeisiini sopivammaksi. Lisäsin pohjan taikinaan mausteeksi hieman kardemummaa ja pienensin taikinan määrää omaan, noin 20×15 sentin vuokaan sopivammaksi. Täytteen kohdalla mentiin alkuperäisen ohjeen mukaan ja musta sitä tuli oikein sopivasti pohjaan nähden.
SITRUUNAISEMMAT SITRUUNAPALAT VOL. 2
12 pientä palaa
Pohja
- 2 dl + 1 rkl mantelijauhoa (alkup. 2,4 dl)
- 2 rkl kookosöljyä
- 2 tl vaahterasiirappia (alkup. 1 tl)
- 1/2 tl jauhettua kardemummaa
- hieman suolaa
- Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
- Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään niin, että lopputuloksena on murumainen taikina. Lisää tarvittaessa mantelijauhoa.
- Painele taikina kookosöljyllä voideltuun 20 x 15 cm:n vuokaan. Paista uunissa ~10-12 min tai kunnes pohja paistuu kullanruskeaksi.
- Anna jäähtyä ennen kuin lisäät täytteen. (Tämä ei liene aivan välttämätöntä, mutta tavoittelin samanlaista keksimäistä pohjaa kuin aiemmin siinä kuitenkaan onnistumatta =D)
Täyte
- 1 1/2 tl raastettua sitruunankuorta (2 sitruunaa)
- 1,2 dl sitruunamehua (2 sitruunaa)
- 2 kananmunaa
- 0,5 dl vaahterasiirappia (alkup. 0,6 dl)
- 0,6 dl mantelijauhoa
- tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- Mittaa kulhoon munat, raastettu sitruunankuori, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Vispilöi varovasti tasaiseksi massaksi.
- Sekoita toisessa kulhossa keskenään mantelijauhe, leivinjauhe ja suola.
- Yhdistä seokset varovasti käsipelillä vatkaten.
- Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä uunissa ~10-15 minuuttia kunnes täyte on jähmettynyt.
- Anna jäähtyä. Parasta yön yli jääkaapissa seisotettuna (pohja jämäköityy).
- Leikkaa paloiksi ja koristele unikonsiemenin sekä sitruunankuorisuikalein.
Kumpi oli simppelimpi? Väittäisin, että tämä, koska selvisin pelkällä vispilällä. Aiemmassa vatkasin pohjan sähkövatkaimella. Muuten aika samaa kaliiperia valmistuksen osalta molemmat.
Kummasta pidin enemmän? Öööööh… pidin ensimmäisen piirakan keksimäisestä pohjasta ja jämäkämmästä koostumuksesta. Tällä kertaa pohja jäi pehmeäksi ja koostumus oli kokonaisuudessaankin ”mössöisempi” ja hajoavampi, joten palojen leikkaaminen oli hieman haasteellista. Paloittele vasta hyvin jääkaapissa ”kylmettynyt” piirakka. Muuten menee lusikkahommiksi.
Maun puolesta tämä oli kuitenkin parempi. Kardemumma toi kivan lisän, eikä hunajainen maku häirinnyt. Tosin aikaisemmassa hunajan makeus taisi häiritä vain itseäni. Maistattelin piirakkaa pitkin kyliä ja muiden mielestä siinä maistui… sitruuna! Daaaaaa! Kyllähän siinä kirpeä sitruunakin maistui, mutta mun huomion vei hunaja. Noh, tässä kakkosversiossa ei sitä ongelmaa ollut. Se oli kirpakan sitruunainen! Joillekin ehkä jopa too much… ;)
Sanoisin, että täydellinen paleoystävällinen sitruunatorttu löytyy jostain näiden kahden välimaastosta. Tämän toisen arvioisin ensimmäistä paleoystävällisemmäksi vedoten makeutuksen vähäisempään määrään. Nyt on kuitenkin emännän sitruunapalat hetkeksi leivottu, mutta ehkä sitä vielä jossain vaiheessa täytyy lähteä tavoittelemaan täydellistä sitruunapiirakkaa ;)
Sitten vaan mukavaa pääsiäisen jatkoa ja vähitellen vappua odottelemaan. Ensi viikolla Paleokeittiössä tarjolla kuitenkin jotain ihan muuta kuin juhlapyhiä! Tulevasta saattaa saada jotain vihiä sieltä instagrammista ;)