Kampanjat, Reseptit, SEMIPALEO, Suolaiset herkut, Tuotekatsaukset, Vappu
Comments 6

Vapun helpot kevätkääryleet ja kuohujuomaa

Mitäs vappuna? No mitä, jos pistettäisiin pikkasen pinkkiä lasiin ja pientä paleopurtavaa pöytään tai piknikille?!

Vappuun on vielä hyvästi aikaa, mutta aikainen lintu madon nappaa ja tilaa myös edullisesti laadukkaat vappuviinit lasiin. Postaus sisältää alekoodin, joten jos ei jaksa kaikkea katsoa, niin kannattaa ainakin selata loppuun saakka ja hyödyntää hyvä tarjous ;)

Olemme nyt pienellä ruokabloggaajien porukalla harrastaneet näitä kuukausittaisia ruokahaasteita. Kuluvan kuukauden haasteessa halusimme hyödyntää vapun bileet! Saimme kukin haasteeseen osallistuja maisteltavaksi Vino Nostrumin toimittaman pullollisen eri (kuohu)viiniä, ja haasteena oli kehittää kuplajuoman kaveriksi sopivaa vappupurtavaa. Eri kuohupullot arvottiin haasteeseen osallistujien kesken. Minä esitin ennakkoon toiveen rosèsta ja kas, ”arpa”onni suosi kalastelijaa, hah hah! ;)

Vähän vapusta ja viineistä. Vappu tarkoittaa mulle äipän simaa ja munkkeja. Se on yksi niistä juhlapäivistä, jolloin viskaan paleota vesilinnulla ja nautin muiden mukana perinteisistä vappuherkuista. Ruokaan en ole oikein koskaan vappuna panostanut, joten olikin ihan mielenkiintoinen haaste miettiä kuoharin kaveriksi jotain juhlaan sopivaa syötävää.

Ehkä se haasteellisin osuus oli kuitenkin keksiä mulle valikoituneen kuplajuoman, Il Mosnelin Franciacorta Brut Rosèhen passaavaa purtavaa. Jonkin verran olen viinejä elämän varrella maistellut ja pidän kuivahkoista viineistä, erityisesti pinkistä kuplajuomasta. Mutta aikuisten oikeesti en tiedä viineistä yhtään mitään. Tiedän kyllä, mikä sopii mun suuhun. Pinkki sopii, koska se näyttää kivalta ja tytöt tykkää pinkistä ;)

Näistä asetelmista lähdin vappupurtavaa miettimään. Onneksi sain vähän apuja ihan oikeilta viiniasiantuntijoilta, joiden mukaan Franciacorta Rosè istuu parhaiten samaan pöytään kasvisruokien, falafelien, kalakeittojen (erityisesti tomaattia sisältävien sellaisten) ja kevyiden lihojen kanssa.

Kuten moni jo tietääkin, niin pidän myös yksinkertaisista ja helpoista ruoista. Vappuksi halusin tarjota myös jotain sellaista, jota voi tarvittaessa valmistella etukäteen ja ottaa mukaan vaikka vappupiknikille. Ja mitä paleompaa, niin sen parempaa! Vappunakin. Näistä lähtökohdista syntyivät paleo spring rollsit parilla eri teemalla.

KEVÄISET KALKKUNARULLAT

  • kalkkunaleikettä (valitsin savukalkkunaa)
  • isoja ja sopivan taipuisia salaatinlehtiä (esim. keräsalaatti tai romaine)
  • porkkanaa
  • varsiselleriä
  • kurkkua
  • vihreää omenaa
  • vuohengoudaa tai muuta mietoa juustoa
  • sinapilla maustettua majoneesia

Pese, kuori ja suikaloi kasvikset sekä juusto. Asettele tarjoilulautaselle, pakkaa kippoihin tai rullaa valmiiksi kalkkunaleikkeen sisään. Mausta sinappimajoneesilla ja tuoreilla yrteillä.

Käytin tällä(kin) kertaa valmista luomumajoneesia, johon sekoitin noin 1 tl:n dijonsinappia kolmea ruokalusikallista majoneesia kohti.

BLT SPRING ROLLS

Toisen kevätrullan innoittajana toimi klassinen BLT eli pekonia, salaattia ja tomaattia sisältävä voileipä, jota täydensin vielä avokadolla.

  • pancetta -pekonia
  • salaatinlehtiä
  • punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja
  • sinapilla maustettua majoneesia
  • basilikaa (thaibasilikakin toimii ;))
  • rouhittua mustapippuria

Paista pancetta tai pekoni kuumalla pannulla rapeaksi. Kuutioi kirsikkatomaatit erilliseen astiaan ja viipaloi avokado valmiiksi. Tarjoile ainekset erillisinä tai kokoa pekoni, tomaatti, avokado, basilika ja majoneesi valmiiksi salaatinlehtiin käärittyinä rullina.

Sellaista sormisyötävää! Hyvää ja helppoa! Ja ihan mukavaa puuhasteltavaa piknikille, jos rullat jättää vappuvieraiden värkättäviksi.

Rullat pysyivät ihan hyvin koossa ilman hammastikkujakin, mutta halusin vielä jotain pientä kivaa extraa, joten kiinnitin rullat cocktailtikuilla, joihin olin vielä kasannut halkaistuja kirsikkatomaatteja, vuohengoudaa ja thaibasilikanlehtiä.

Mut onks alkoholi paleoo?! Vastaus löytyy hyvin yksinkertaisesti miettimällä, että ravitseeko vai rasittaako alkoholi elimistöä. Monelle on varmasti tuttu riehakkaan illan jälkeinen lievempi tai vähän vakavampi kehon myrkytystila, jota kansan keskuudessa krapulaksikin kutsutaan. Eli let`s keep it real, eikä valehdella sen enempää itselle kuin muillekaan. Ehkä luolamiehet söivät satunnaisesti jonkun käyneen rypäleen, mutta eihän alkoholi millään muotoa tiukkaan paleoon mahdu.

Mutta let`s keep it real myös nykyihmisen näkökulmasta. Jos mitään terveydellisiä esteitä ei ole ja haluaa nyt kutakuinkin pysyä paleolla, niin en näe oikein syytä viettää loppuelämää pelkän paleon vuoksi kuivin suin. Satunnainen drinksu ei ole sen isompi rikos kuin harvoin nautittu pullan palanenkaan. Kunhan kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Eli kuinka usein juo, paljonko juo ja mitä juo. Jokainen vetäkööt omat linjauksensa, mutta minä pidän alkoholia ensisijaisesti juhla- ja seurajuomana. Tavoitteena ei ole humalahakuinen juominen vaan yksi lasillinen riittää. No okei, korkeintaan kaksi ;)

Mitä laatuun tulee, niin paleolle parhaiten passaavat kuivat viinit ja siiderit. Punaviini omaa haittavaikutusten lisäksi myös terveysvaikutuksia, joten sen nostaisin ehkä ykköseksi. Luomu ja mahdollisimman alkuperäinen valmistustapa ovat aina plussaa. Jos jotain vinkkua tiukempaa tekee mieli, niin tequila lienee silloin se paleoin vaihtoehto.

Loppuun vielä muutama sana kuvien kuohuviinistä ja viinin toimittajasta.

Jos mun pitäisi Il Mosnelin Franciacorta Brut Rosèta kuvata yhdellä sanalla, niin se sana olisi luonteikas. Ei siis mitään litkua, vaan rehtiä ja täyttä tavaraa ensimmäisestä pisarasta viimeiseen saakka! Huomionarvoista oli myös se, että vaikka säilytin jämiä jääkaapissa vuorokauden verran löyhästi suljetussa pullossa, niin seuraavana päivänä kuplajuoma ei ollut väljähtänyttä, vaan kupli samaan malliin kuin vasta avattu pullo. Jos vappuaaton bileistä jotain jää, niin sekä kuohari, että kevätrullat toimivat vallan mainiosti myös vappupäivän jatkoilla.

Näitä ekologisia, asiantuntijan tarkasti valikoimia, laadukkaita artesaaniviinejä ilman ylimääräisiä välikäsiä suoraan eurooppalaisilta pienviinitiloilta kotiovelle saakka toimittaa siis yritys nimeltä Vino Nostrum. Artesaaniviinit ovat luonnollisin menetelmin käsintehtyjä ja niitä tuotetaan usein vain hyvin rajoitettu määrä (joitakin vain alle 1000 pulloa vuodessa). Tilaus tapahtuu netin kautta ja pullot saapuvat perille noin viikossa. Verot ja muut mahdolliset viranomaishässäkät on hoidettu valmiiksi eli tilaaminen on paitsi helppoa, niin myös täysin laillista. Eli jos haluat vappuun tai muihin kevään juhliin jotain hieman spesiaalia, jota Suomesta harvemmin saa, niin kannattaa hyödyntää Vino Nostrumin Paleokeittiön lukijoille tarjoama 20 %:n alennuskoodi.

”paleo20off”

Koodilla paleo20off saat siis kaikki Vino Nostrumin kautta tilatut viinit aika huikealla 20 %:n alennuksella. Koodi on voimassa 30.4. saakka, mutta jos haluat viinit varmasti jo vapuksi pöytään, niin pistä tilaus menemään viimeistään tiistaina 21.4. Ja ei, tilauksista ei kilise euroja emännän taskuun. Joku siitä kuitenkin on huolissaan ;)

Käy myös tsekkaamassa muiden huhtikuun ruokahaasteeseen osallistuneiden ruokabloggareiden vappuviinit ja niihin sopivat syötävät! Meidän pieni paikallinen ruokabloggareiden piiri onkin saanut hieman vahvistusta ja ulkopaikkakuntalaista näkemystä Herkkusuun lautaselta =)

Vauhdikasta viikkoa ja vapun odotusta Sinulle!

Kuohuviinipullo saatu Vino Nostrumilta.

Seuraa facebookissa!   Seuraa Twitterissä!   Seuraa Instagramissa!   Seuraa Pinterestissä!   Tilaa uutiskirje!

6 Comments

  1. Päivitysilmoitus: Vappu mielessä ja CIAO viinitilalta Italiasta! - beach house kitchen

  2. Päivitysilmoitus: Vapuksi kokattiin kuohuvalla teemalla | Nelkytplus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s