Paleoruokavalio

Mitä polttoainetta sinä käytät? Tankkaisitko bensiinillä toimivaan autoosi dieseliä? Kuinka kauan bensiinillä kulkeva autosi toimisi moitteettomasti, jos tankkaisit siihen dieseliä? Hieman kaukaa haettu ja huonohko vertaus ehkä, mutta ymmärtänet pointin. Kauanko kehosi toimii polttoaineella, ravinnolla, jolla sen ei ole suunniteltu käyvän?

Emme syö ruokaa, joita olemme geneettisesti ja fysiologisesti luotuja syömään.

Miksi suurin osa ”hyvinvointivaltioiden” ihmisistä sitten tankkaa itseensä ravintoa, jollaista ihmiskeho ei ole luotu prosessoimaan ja käyttämään hyväksi? Vastaus on mielestäni yksinkertainen. Markkinatalous. Okei, ehkä vastaus ei ole aivan noin yksinkertainen, mutta aika pitkälti näkisin nykyisen elämäntapamme kyseiseen termiin pohjautuvan.

70% amerikkalaisista syö ruokaa, jota ei kivikaudella ollut missään muodossa olemassakaan.

Video kertoo mielestäni hauskalla tavalla ja selkeästi, ehkä hieman provosoivastikin ;), mistä paleo -ruokavaliossa on kyse. Paleo -ruokavalion ohella video kertoo myös mistä nyky-yhteiskunnassa vallitsevassa syömiskäyttäytymisessä on kyse. Tilannehan on jokseenkin koominen kiertokulku, jossa yksi asia johtaa toiseen ja rahaa palaa. Nämä järjestelmät kaiketi pitävät koko nyky-yhteiskunnan elossa. Ei välttämättä kovin tervettä.

Lääke- ja ruokateollisuus sekä terveydenhoito (sairaiden hoito?) ovat miljoonabisnestä, jossa raha ajaa ihmisen edelle.

MIKÄ PALEO?

  • ruokavalio, joka perustuu kivikauden metsästäjä-keräilijä -esi-isiemme 2, 5 milj. – 10 000 vuotta sitten vallinneeseen ruokavalioon
  • samasta ruokavaliosta käytetään myös nimityksiä paleoliittinen, luolamiehen, metsästäjä-keräilijän (hunter-gatherer), kivikautinen ja kivikauden ruokavalio
  • perusajatus: olemme yhä geeneiltämme 99,9%:sti ”luolamiehiä” –> kehoamme ei ole tarkoitettu prosessoimaan sitä ravintoa, jota suurin osa meistä tänään syö –> väärä ruokavalio ilmenee nk. elintasosairauksina (elimistön tulehdustila, happo-emästasapaino…)
  • täydellisimmillään paleo tarkoittaa gluteiinitonta, laktoositonta ja sokeritonta ruokavaliota

MIKSI PALEO?

  • terveytemme ja yleisen hyvinvointimme parantamiseksi luonnollisesti
  • elimistömme luonnollisia prosesseja tukeaksemme

SYÖ NÄITÄ…

  • vihanneksia, marjoja ja hedelmiä
  • lihaa, kanaa, kananmunia ja kalaa (myös sisäelimet ja äyriäiset)
  • pähkinöitä ja siemeniä (ei maapahkinä, joka on palkokasvi)

VÄLTÄ NÄITÄ…

  • maitotuotteita
  • viljatuotteita
  • perunaa, pastaa ja riisiä
  • palkokasveja
  • sokeria
  • teollisesti valmistettuja tuotteita
  • lääkkeitä

MUISTA TUOTANTOTAPA

  • suosi luomua, lähiruokaa, prosessoimatonta ruokaa, tuoreita ja kypsiä (aurinkokypsä) ruoka-aineita sekä sesonkiruoka-aineita (seasonal)
  • vältä tehotuotettuja (lannoitettuja ja myrkytettyjä) ruoka-aineita, prosessoitua (teollista) ruokaa ja kemiallisia aineita (esim. lisäaineet)
  • huomioi millä, miten ja missä syömäsi ravinto on kasvatettu

Meillä on nykypäivänä kaikki mahdollisuudet olla terveempiä ja voida paremmin kuin koskaan aiemmin! MIKSI sitten olemme sairaampia ja voimme huonommin kuin koskaan ennen?!

Lisää Paleo -pohdintaa PoveraA -blogissa!

Täyspaleoreseptit

Lisää paleosta

Suosi paleolla

Alla listausta paleolla suosittavista ruoka-aineista. Listaus perustuu Creightonin yliopiston lääketieteellisen listaukseen, jonka lähteenä on käytetty Loren Cordainin ”The Paleo Diet”…

1 kommentti

  1. hei! kuulin juuri tänä aamuna paleo ruokavaliosta ja kiinnostuin. Haluaisin jostain löytää vielä tarkemmin erilaisia ruokavalioita. Mielenkiintoista!

  2. isma says

    ”MIKSI sitten olemme sairaampia ja voimme huonommin kuin koskaan ennen?!”

    Täysin kestämätön argumentti. Kannattaa tutustua esim 1930 luvun Suomeen ja mitä lapset saivat ruuakseen silloin.

  3. Kovasti olen tutustunut tähän Paleo-ruokavalioon ja huomeen, että osittain olen sitä tietämättäni noudattanutkin. Itse vaan pohdiskelen, että mitähän ihmettä sitä kasvis/salaattirintamalta söisi kun tahtoo olla, ettei vatsani kestä juuri mitään. Kaikki kaalit, sipulit, lanttu on pannassa ( Tulee turvotus/vatsakivut ), paprikaa, porkkanaa uskallan raakan syödä hyvin vähän sillä olen saanut vatsakipuja pelkästä raa’asta porkkanasta. Tällä hetkellä olen syönyt lähinnä erilaisia salaatteja, kurkkua. Tomaattia syön toisinaan´, silloin kun raskin ostaa luomuna. Avokadoa syön kyllä salaatin seassa, leivän päällä mutta kohta alkaa kyllästyttää tuo kasvisrintama kun se on niin suppea kohdallani. Ideoita ?

    • Moikka Riina!

      Jos vatsa ei kestä kasviksia, niin saattaapa olla, että ruoansulatuksesi on sen verran epätasapainossa, että se ei kykene kasviksia käsittelemään. Jos kyse on tästä niin varovasti liikkeelle ennen kuin suolisto tervehtyy. Kannattaa siis panostaa kaikin puolin suoliston tervehdyttämiseen ja nauttia sitä ennen kasvikset kypsennettyinä tai pirtelöissä. Jos tilanne on kovin hankala, niin on syytä aloittaa tuorepuristetuista kasvismehuista. Onneksi suolistovaivat paranevat yleensä suhteellisen nopeasti kun ärsyttävät ruoka-aineet jätetään pois ja suoliston toimintaa tuetaan mm. lisäravintein.

  4. Riina itkonen says

    Kiitos vastauksesta. Valitettavasti en uskalla lanttua/kaalia ainakaan kokeilla, sillä lanttulaatikko ainakin sai vatsani todella kipeäksi muutama joulu sitten. Sen jälkeen olen vältellyt niitä niin raakan kuin kypsennettynä. Ja kerran syömäni kaaliraastesalaatti lentokoneessa jöi viimeiseksi, sillä loppumatkan olin hätälaskuasennossa kun vatsaan sattui ihan hirveästi. Tällä hetkellä olen ihan pihalla, miten minun tulisi syödä. Minulla on siis monikemikaaliyliherkkyys, homeallergia ja HLA-B27-geenivirhe, joka altistaa minut infektioille ja reumaattisille sairauksille. Luultavasti geenivirheeni takia olenkin sairastunut. Ikävää. Nyt pitää vaan pääsiäisen jälkeen koota ajatuksensa ja alkaa miettiä, miten koostaa ruokavaliota, sillä monenlaista olen jo kokeillut. Huoh.Pitkä ja vaikea tie.

    • Moi Riina!

      Lanttulaatikko sisältää muutakin kuin pelkkää lanttua ;). Poissulkumenetelmässä kannattaa suosia testattavia ruoka-aineita mahdollisimman puhtaassa muodossa. Samoin lentokoneen kaaliraastesalaatti voi sisältää mitä vaan. Ja ainakin olettaisin, että kaali on siinä kypsentämättömässä muodossa.

      Kovasti toivon sulle onnea ja menestystä sopivan ruokavalion metsästykseen! Vaikka välillä tuntuu hankalalta, niin kyllä työ yleensä jossain vaiheessa palkitaan. Työtä, viitseliäisyyttä ja pitkäjänteisyyttä optimaalisen ruokavalion löytäminen toisinaan tosiaan vaatii. Tsemppiä! Älä luovuta! =)

  5. Susanna says

    Moi! Itse olen myös innostunut paleo-ruokavaliosta, koska kaikki teollinen kemikaalimössö inhottaa. Soijajugurttia olen syönyt monta vuotta, koska olen pitänyt sitä terveellisenä. Mutta nyt en enää tiedä onko se…Mitä mieltä olet soijajugurtin syömisestä? Tiedätkö miten se tehdään?

    • Moikka Susanna!

      En tiedä, miten soijajogurtti tehdään, mutta suosittelen pysymään jokseenkin erossa kaikesta, missä lukee soija =) Lukuunottamatta perinteisiä fermentoituja soijatuotteitta, kuten misoa, tempehiä, nattoa tai perinteistä soijakastiketta.

  6. Luki mitä tahansa ulkomaista kirjallisuutta tai tietoa netistä soija on suorastaan kirosana. Itse tuijotan hyvin tarkkaan jopa D-vitämiinien purkkeja koska suurimmassa osassa on soijaa. Välttelen sitä siis kuin ruttoa ja yritän parantaa kilppari vaivani paleolla. Saas nähdä kuinka käy!

    • Soijalla on myös kannattajansa. Aika moni keski-ikäinen nainen uskoo soijasta olevan enemmän hyötyä kuin haittaa. Valitettavasti… =(

      Oikein kovasti tsemppiä taipaleellesi, Sari! Kilpparivaivat ovat hankalia ja paleollakin saa olla tarkkana, jottei joudu ojasta allikkoon. Toivotaan, että kohdallasi kaikki käy parhain päin! =)

  7. Anne Vilkman says

    Ruokaohjeita kaipaan.

    • Paleokeittiössä on lähes 500 postausta, joista suurin osa reseptejä. Eiköhän sieltä jokunen ruokaohje löydy sinullekin, Anne ;). Selaamisen voi aloittaa vaikka täältä https://paleokeittio.fi/category/reseptit/.

      Kannattaa myös kurkata yläpalkin navigoinnin ”Keittiö” -nakkulan alle, josta löytyy helpommin reseptejä kategorioittain.

  8. Kati says

    Olisiko hyviä proteiinivinkkejä kasvissyöjälle?
    Kananmunaa syön mutta mitä tofun ja raejuuston tilalle?

      • Jussi Sorjonsalo says

        Moi! Tämä heraproteeinilisä kiinnostaa. Varsinkin kun itse käyn kuntosalilla. Mites olen käsittänyt, että heraproteiinia valmistetaan maidosta tai juustosta eli ainakin liittyy maidon osasin. Eikö tässä ole ristiriita sen kanssa, että paleoruokavaliossa ei saa käyttää maitoa tai maitotuotteita?

        • Moikka Jussi!

          Kiitos kysymyksestäsi! Olen pohtinut heran käyttöä paleonäkökulmasta joskus vuonna 1 ja 2 (2009) täällä. Tsekkaa! Nyt sanoisin asian ehkä hieman toisin, mutta pointti on sama; hyödyt vs. haitat.

          Musta on ok ja jopa suositeltavaa käyttää heraa, ellei se aiheuta oireilua. Jos hera ei sinulle sovi, niin älä käytä. Hera on kuitenkin mun mielestä ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin liian vähäinen proteiininsaanti. Huomaa, että heravalmisteissa on huikeita eroja! Laadukas, maustamaton heraisolaatti harvoin aiheuttaa oireita herkkävatsaisellekaan =). Monet oireilua kokeneet ovat päässeet oireilusta kokonaan löydettyään sopivan valmisteen. Ja näyttää vahvasti siltä, että oireilua aiheuttavat enemmän valmisteen lisäaineet väri-, maku-, makeutusaineet) kuin itse heraproteiini. Eli suosi maustamatonta ja mausta tarvittaessa itse esim. raakakaakaojauheella, vaniljalla tai banaanijauheella =)

          • Jussi Sorjonsalo says

            Kiitti kommentista & linkistä!

  9. Kati says

    En noista jauhoista oikein innostu,mielummin jotain oikeaa ruokaa :)
    Joskus olen kokeillu soijaprotskua kun on laktoosi-int.
    Päivittäin menee kananmunaa/tofua ja purkki raejuustoa.
    Onkohan tämä riittävä vai pitäiskö protskuja lisätä?
    Paljonko olisi tarve 65kg?

    • Anteeksi viivästynyt vastaus, Kati! Kommenttisi on päässyt sujahtamaan ohi silmien. Liha on olennainen osa paleoruokavaliota, joten suosittelen sinua kääntymään kasvisruoka-asiantuntijan puoleen. Itse en oikein osaa ottaa kantaa kasvisruokavalioon paleonäkökulmasta =)

  10. Am says

    Moikka! Kiinnostuin tuosta kohdasta jossa sanottiin että pitäisi pysyä melkein kaikesta erossa missä lukee soija. Vaihdoin maustamattoman jogurtin juuri soijajogurtti valmisteeseen koska ajattelin että se olisi parempi vaihtoehto. Mutta jos ei ole niin miten voin korvata jogurtin vai pitäisikö se jättää kokonaan pois ruokavaliosta ( mitä en haluaisi tehdä) ;)

    • Moikka Am! Nämä ovat niitä henkilökohtaisia valintoja. Niin täytyy toimia kuin itsestään parhaalta tuntuu =) Itse en syö jogurttia sellaisenaan kuin ehkä pari kertaa vuodessa. Ruoanlaitossa voin käyttää satunnaisesti hieman jogurttia, smetanaa tai ranskankermaa. Valintani on mahdollisimman rasvainen jogurtti eli käytännössä lähinnä turkkilaista =)

  11. Hannele says

    Minkäköhän ikäisiksi ”luola-miehet” keskimäärin elivät ja mihin mahtoivat kuolla? Entäs jos kaikki maailman (kynnelle kykenevät) ihmiset söisivät paleo-oppisesti paljon lihaa… riittäsisikö sitä kuitenkaan kaikille? Oletko kenties itse harrastanut tätä ”elämäntapaa” montakin vuotta? Mikäköhän mahtaa olla vaikutus vaikkapa 10 v. kuluttua.

    • Hei Hannele! Google varmasti osaa kertoa mua paremmin, minkä ikäisiksi luolamiehet elivät ;). Itseäni ei se tieto juurikaan kiinnosta, koska luolamiehen elämä ei ole mielestäni elinikäodotteen kannalta millään tapaan verrattavissa nykypäivään. Elintasosairauksista he eivät kuitenkaan kärsineet ;)

      Wikipedian mukaan suomalainen syö keskimäärin 1,5 kg lihaa viikossa. Itse syön ehkä puolet tuosta (sis. nelijalkaiset, siivekkäät ja eväkkäät) ruokavalion painotuksen ollessa kasviksissa. En tiedä, nostavatko paleoruokailijat tuota lihankulutuksen keskiarvoa vai löytyvätkö suurimmat ”lihansyöjät” kuitenkin ihan perussekaruokavaliota noudattavien keskuudesta? Paleo ei automaattisesti tarkoita ruokavalion rakentamista lihan varaan. Sekä käyttämäni, että opettamani paleoviitekehys näyttää jokseenkin tältä.

      Vuodesta 2008 on syömiseni pohjannut paleoon. Välillä vähän tiukemmalla ja väliin hieman löysemmällä paleopipolla =). En tiedä, mikä vaikutus on 10 vuoden kuluttua, mutta ainakin tällä hetkellä voin huomattavasti paremmin kuin ”terveellisellä ruokavaliolla” 10 vuotta sitten =)

      Mun hlökohtaiseen paleopolkuuni voit tutustua kattavammin täällä =)

  12. Jussi Sorjonsalo says

    Pistetääs vielä kysymystä, kun nyt olen vähän hassastanut Paleo-ruokavalioon. Ainakin nyt toistaiseksi..Kysymys kuuluu, onko väliä vaikka ruoka lämmitetään mikroaaltouunissa? Kivikaudella ei ollut moisia vekottimia. Jotkut väittävät, että mikrolla lämmittäminen muuttaa ruuansolurakennetta, vähentää vitamiineja jne. Itse olen aikaisemmin rinnastanut mikrolla lämmittämisen lähinnä keittämiseen.

    • Moikka Jussi! Hienoa, että olet ”ainakin toistaiseksi” hassahtanut paleoon! Hyvä valinta! ;)

      Myös mikro on mun mielestä näitä hlökohtaisia valintoja. Itse käytän mieluummin liettä ruoan lämmittämiseen, mutta kyllä mikrokin keittiöstä edelleen löytyy ja on satunnaisesti, vaikkakin hyvin harvoin käytössä hätätapauksien varalle =D

      Mutta siis kyllä mun hlökohtainen mielipide on, että mikro on hieman kyseenalainen vekotin. En tiedä, onko sen käytöstä haittaa vai ei. Pyrin kuitenkin ns. minimoimaan riskit sellaisten asioiden kohdalla, joiden vaikutuksista ei satavarmaa tietoa ole tai jotka muuten vaan vaikuttavat itsestäni hieman epäilyttäviltä. Oli kyse sitten ruoka-aineista tai muista aineista tai vempeleistä.

      Yhteenvetona voisin heittää kysymyksen, jonka itsellenikin usein esitän… ”Miksi riskeerata, jos vaihtoehtoja on?” ;)

  13. Jenni says

    Itse olen kovin ”ruokarajoitteinen” ja siksi paleo on alkanut kiinnostaa :) Kaikenlaista vatsavaivaa ja väsymystä löytyy, diagnoosiksi saanut ärtynyt suoli. Näin alkuun tuntuu, että joutuu välttelemään ”vähän kaikkea”. Proteiinilisä itseänikin mietityttää, näin opiskelijana riisi- tai hamppuproteiini tuntuu kalliilta. Heraa välttelen mahdollisten vatsaoireiden takia. Mutta täytyy tutustua sivuun ja resepteihin tarkemmin :)

  14. Hei, mites sitten kun geenit ovatkin Egyptistä, eli reumaatikko poikani on egyptiläis-suomalainen? Ja kysyisin vielä, että minkä takia palkokasveja ei voi käyttää? Kun punainen liha on huono reumaatikolle niin se on aika hyvä valkuaisaineen lähde. Maidoton sokeriton ja gluteeniton ruoka meillä onkin ollut pääasiassa käytössä. Kiitos!

  15. Miuski says

    Minä myös halauisi tietää miksi palkokasvit (lähinnä pavut) eivät ole sallittujen listalla. Mun paleoni taitaa kupsahtaa juuri tähän :(

    • Moikka Miuski!

      Lyhyesti, palkokasvit sisältävät nk. antiravinteita, eivätkä mm. siksi sovi paleoideologiaan. Eivät ole ”se maailman pahin” ruoka-aine, mutta eivät optimaalisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta parhaimpiakaan. Joillekin sopivat paremmin kuin toisille, joten suosittelen kokeilemaan puhdasta paleota kuukauden verran, ottamaan palkokasvit sen jälkeen takaisin ruokavalioon ja kuulostelemaan, mitä keho kertoo. Jos tuntuu tyytyväiseltä, eikä esim. vatsaoireita ilmaannu, niin jatka rauhassa palkokasvien syömistä =)

      Pidemmin aiheesta voit lukaista vaikkapa täältä http://paleomagazine.com/paleo-why-legumes-are-bad

  16. Taru says

    Hei!
    Olen tässä etsiskellyt kaupasta luomumajoneesia, mutta en ole vielä löytänyt sellaista, mikä ei sisältäisi sokeria. Olisiko sinulla suositella jotakin merkkiä?
    Kuinka paljon käytät maitotuotteita ruokavaliossasi? Itse olen karsinut kokonaan maitotuotteet ruokavaliostani, mutta kovasti niitä kaipaisin. Huomasin, että osissa paleo resepteissä olet käyttänyt maitotuotteita, mutta niidenkin sieto taitaa olla hyvin henkilökohtaista. Lähinnä itse mietin, että uskaltaisiko niitä ottaa takaisin omaan ruokavalioon.

    • Moikka Taru!

      Käytän itse valmismajoneeseista nykyään lasipurkkeihin säilöttyä Kavlin luomumajoneesia. Siinä on kyllä sokeria, mutta aika pienesti. Sokeria enemmän olen huolissani sen sisältämästä kasviöljystä ;). Jos haluaa pysyä tiukasti paleolla, niin suosittelen tekemään majoneesin itse. On ihan nopeaa ja helppoa. Tosin ei aivan täydellistä sekään, koska jos haluaa maultaan siedettävää majoneesia, niin prosessoitu extra light oliiviöljy toimii mielestäni parhaiten. Tsekkaa täältä https://paleokeittio.fi/2015/01/02/helppo-homemade-majoneesi-2/

      Käytän maitotuotteita aika hintsusti. Nyt kesällä menee enemmän juustoja salaatteihin, mutta nekin pääasiassa paleoystävällisiä vaihtoehtoja eli pastöroimattomia, pitkään kypsytettyjä tai lampaan-/vuohenmaidosta valmistettuja. Ruoanlaitossa ja kylmänä kastikkeena käytän satunnaisesti smetanaa. Maitotuotteista ehkä useimmin käytän voita esim. riisikakkujen päällä ja paistamiseen silloin, kun kaipaan kookosöljyä enemmän makua. Joskus saatan ostaa myös pienen pänikän turkkilaista jogurttia ensisijaisesti ruoanlaittoon, mutta jämät saatan syödä ihan sellaisenaankin marjojen, hunajan ja/tai saksanpähkonöiden kera.

      Suosittelen testaamaan näitä paleoystävällisiä vaihtoehtoja. Kyllä se keho kertoo aika nopsaan sopiiko vai ei. Tarkkaile esim. fiiliksiä vatsassa, nenän tukkoisuutta ja nesteturvotuksia. Itselleni eivät satunnaiset maitotuotteet aiheuta oireita ja laktoosikin on ok. Mutta pitkällä juoksulla säännöllinen maitotuotteiden käyttö saa kehon tuntumaan ”tukkoiselta”. En oikein tiedä, miten tuota tunnetta kuvaisi, mutta olo on kokonaisvaltaisesti ”kevyempi”, jos ei joka päivä maitotuotteiden kanssa läträä ;)

      Tsemppiä testailuihin! Kuuntele kehoa! =)

  17. Susanna says

    Hei Johanna,

    käytätkö joitakin ravintolisiä, kuten kalsiumtabletteja? Miten olet varmistanut riittävän kalsiumin saannin? Minua myös kiinnostaa tuo perintötekijä-aspekti; otetaanko paleoruokavaliossa huomioon ihmisen geeniperintö? Entä miten määritellään se, mitä ruoka-aineita ihmisen keho kykenee prosessoimaan? Vaikka kivikauden ihmisillä jossakin maailmankolkassa ei ole ollut kuin hyvin rajalliset ravintovaihtoehdot, tarkoittaako se sitä, että kaikki muu, mitä luonnossa kasvaa ja on saatavilla on ravinnoksi sopimatonta? Entä kuinka pitkälle historiassa ihmisen perimää mennään ja miksi?

    • Moikka Susanna! Käytän säännöllisesti muutamia lisäravinteita, kuten kalaöljyä, d-vitamiinia, magnesiumia ja sinkkiä, mutta en kalsiumia. Uskon, että jos norsu kykenee elämään luut terveenä pelkällä kasvispöperöllä, niin silloin minäkin todennäköisesti pystyn ;) Tsekkaa vaikka täältä muutamia hyviä kalsiumin lähteitä. Geeniperinnön huomioiminen ruokavaliossa jääköön jokaisen itsensä harteille, mutta yleisesti ottaen ihminen on kyllä hyvinkin sopeutuvainen erilaisiin olosuhteisiin.

  18. Juho says

    Moikka.
    Kävi tämä Peleo-dieetti kiinnostamaan monen kaverin ja asiasta kirjoitettujen juttujen osalta, että päätin ottaa enemmän asiasta selvää. Huomasin kuitenkin, että ruokavalio tulee olemaan itselle todella suppea, koska en sairastamani fruktoosi-intoleranssin vuoksi pysty muita vihanneksia ja kasviksia syömään kun salaatti, kurkku ja kukkakaali. Onko näiden kasviksien tilalle olemassa mitään vastaavaa vai olisiko järkevin otta hiilarit essim. riisistä ja täyttää maha muuten salaatilla ja vedellä? Huomiona vielä, että kaikki marjat ja hedelmätkin ovat kiellettyjen listalla.

    • Moikka Juho!

      Kiva, että paleo kiinnostaa =) Valitettavasti en voi lähteä tässä ja näillä taustatiedoilla suosittelemaan sulle ruoka-ainevalintoja. Mutta järki päässä! Jos ruokavalio on terveydellisistä syistä kovin rajoitteinen, niin suosittelisin syömään mahdollisimman monipuolisesti kaikkea sitä, mitä elimistö kykenee käsittelemään ja minimoimaan/eliminoimaan yleisesti tunnetut sekä henkilökohtaisesti haitalliset ruoka-aineet.

      Tapauksesi on kyllä sinänsä mielenkiintoinen, että mietin, miksi elimistösi on näin äärimmäisen herkistynyt…. Ehkä vastaus löytyy suolistosta? Ehkä ei. Mutta jos olisin itse vastaavassa tilanteessa, niin todennäköisesti aloittaisin keskittymällä ensin siihen ja katsoisin mitä tapahtuu ;)

      Kovasti tsemppiä sulle, Juho!

  19. Teemu says

    Moi!
    Tutkiskelin tässä sivustoa ja ohjeita, kun on pyörinyt mielessä eräs kysymys, johon en äkkiseltään löytänyt vastausta. Eli, paleoruokavaliossa pitäisi välttää perunaa ja sokeria, ja joissain paleoruokaohjeissa käytetään bataattia, jossa on enemmän energiaa (johtuneeko sen sisältämästä sokerista) kuin perunassa, niin mikä siitä tekee ns. sallitun ruokaineen? :) Sokerikieltoon ei ilmeisesti lasketa ruoka-aineiden omaa, luonnollista sokeria? Tässä hissukseen aloitellu paleota, mutta tämä on pohdituttanut. En ole oikein mikään perunan ystävä, mutta bataatti kyllä maistuisi minun suussa… :)

Kommentointi on suljettu.