Joulu lähenee ihan hirmuista vauhtia! Näin tässä käy vuosi toisensa perään. Ensin eletään pimeää, ikuiselta tuntuvaa syksyä ja hups, sitten onkin jo joulu. Jos et vielä ole aloittanut juolufiilistelyä, niin tästä on hyvä aloittaa. Pistetäänpä Paleokeittiössä glögiviikko pystyyn!
Glögi, tuo läntisen naapurimaan lahja maailmalle. En ole kauheasti glögin perään. Monta joulunaikaa on vietetty ilman lämmintä kupposta. Uutena vuotena olemme perinteisesti perheen kesken kupillisen alkoholitonta glögiä nauttineet.
Tänä vuonna halusin kuitenkin kokeilla hieman paleompaa versiota glögistä. Käytännössä se tarkoittaa glögin keittelyä alusta asti itse. Eikä se itse asiassa ollut kummoinenkaan homma. Melkein samalla vaivalla menee kuin kaupan sokerilla ja säilöntäaineella kyllästetyn, mausteisen rypälemehun lämmittäminen.
Parhaat ohjeet löytyivät sieltä glögin synnyinseuduilta eli googlettamalla ruotsalaisia glögireseptejä. Ensimmäisenä kokeiluun lähti tämä mustikkaan keitetty glögi.
Jos totta puhutaan, niin en oikein innostu alkoholia sisältävistä glögeistä. Koska alkoholi jotenkin peittää alleen herkät hedelmäiset ja marjaisat maut.
Tällä kertaa päätin kuitenkin kunnioittaa perinteitä, joten suuntasin ensimmäisenä ”viinkauppaan”. Sitä ennen kyselin viisaammilta hieman ohjeita sopivan punaviinin ostamiseen. Viesti oli, että on melkeinpä ihan sama mitä laatua mukaan lappaat, mutta jos haluat hifistellä, niin ota jotain vähän makeampaa, mausteista, marjaisaa ja vähätanniinista. Lopulta päädyin pyörittelemään paria, hintaluokaltaan edullista pulloa, Hannibalia ja El Coperoa. Mukaan lähti El Copero syystä, että se sisälsi noin neljäsosan Hannibalin sokerista.
Kai se ihan hyvin toimi, vaikka alkoholiton toimi edelleen mielestäni paremmin.
MUSTIKKAGLÖGI
2-3 annosta
- 2-2,5 dl pakastemustikoista puristettua mustikkamehua
- 2-2,5 dl vettä
- 1 kanelitanko
- 5-8 kokonaista neilikkaa
- 1/2 – 1 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
- pieni pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja karkeasti paloiteltuna tai siivutettuna
- 3-5 tähtianista
- (pomeranssinkuorta)
- hunajaa maun mukaan
- punaviiniä maun mukaan
- Sulata mustikat ja purista niistä mehut vaikkapa Hurmurilla.
- Lisää kattilaan samassa suhteessa sakeaa mustikkamehua ja vettä sekä mausteet hunajaa lukuunottamatta.
- Kiehauta ja keittele miedolla lämmöllä kokoon ~15 minuuttia.
- Siivilöi mausteet liemestä ja kaada mausteinen mustikkamehu takaisin kattilaan.
- Lisää maun mukaan hunajaa ja punaviinia. Lämmitä höyrävän kuumaksi, mutta älä kiehauta.
- Nauti lämpimänä. Mantelilastuilla ja/tai rusinoilla tai ilman.
Jos haluaa päästä hippasen helpommalla, niin käyttämällä valmista (sokeroimatonta) mustikkamehua ja glögimausteseosta onnistuu hyvin. Edelleen ollaan lähempänä luolamiehen glögiä kuin kaatamalla kattilaan valmista juomaa tölkistä.
Eikö mustikkaglögi innosta? Ei hätää, vielä parit glögipostaukset tulossa ;)