Gluteeniton, Maidoton, Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO, Viljaton
Comments 4

Syksyinen puolukka-kinuskipiirakka

”Metsään on tullut jo syys…”. Ja punaisena hehkuvat puolukat, joita ahkera isukki kantoi ämpärillisen Paleokeittiön pakastimeen. Aivan kaikki puolukat eivät kuitenkaan päätyneet pakastimeen. Vaikka pakastin on äärettömän hyvä keksintö, niin mun mielestä marjat vaan ovat parhaimmillaan tuoreena. Mustikkaa, mansikkaa ja vattua popsii mielellään ihan sellaisenaan, mutta puolukan kanssa on vähän toisin. Kyllähän niitä kourallisen tai kaksi pupeltaa, mutta jotain muuta(kin) piti keksiä. Mutta mitä?!

Ensimmäisenä puolukoista tulee mieleen puolukkahillo, -mehu tai vispipuuro. Hillo ja mehu kaipaavat kuitenkin aika runsasta makeutusta, eikä ainakaan hillolle oikein löydy käyttöä tässä taloudessa muuten kuin ehkä satunnaisen maksalaatikon kyytipoikana muutaman kerran vuodessa. Vispis on tietysti ihan hyvä vaihtoehto, mutta se on jo niin nähty! Tosin eiköhän noista pakastepuolukoista jokunen vispattu puolukkapuuro tule vanhan ohjeen mukaan keiteltyä.

Lopulta päädyin pohdinnoissani helppoon piirakkaan. Puolukkapiirakkaa kun ei ole ennen Paleokeittiössä nähty! No nyt on, ja hyvä piirakka olikin! Jos tykkää happaman ja makean kivan kontrastisesta liitosta. Kyllä, puolukka kaipaa kaveriksi jotain makeaa, joten päädyin paleoystävälliseen kinuskiin. Pohjalle vielä tuttu pekaanipohja ja parempi herkku oli syntynyt!

SYKSYINEN PUOLUKKA-KINUSKIPIIRAKKA Paleokeittiön tapaan

~12 palaa

POHJA

 • reilu 5 dl pekaanipähkinöitä
 • 1 kananmuna
 • reilu 1 rkl CocoVin kookosjauhoa (kukkurallinen lusikka)
 • ~1 tl himalajansuolaa
 • mausteeksi tarvittaessa vaniljajauhetta ja maun mukaan CocoVin kookossokeria (laitoin reilun ruokalusikallisen, mutta ilmankin olisi varmasti makean kinuskin ansiosta pärjännyt)
 1. Hienonna pekaanipähkinät tehosekoittimella jauhoksi.
 2. Lisää joukkoon muut ainekset ja jatka sekoittamista tarvittaessa pulse -toimintoa hyväksi käyttäen, kunnes jauhoista muodostuu taikinainen koostumus. Lisää tarvittaessa kookosjauhoja tai tilkka vettä, jos taikina on liian löysää tai kuivaa. Taikinasta pitäisi muodostoa ihan kivasti käsiteltävissä oleva ”pallo”.
 3. Painele taikina lusikalla ja/tai sormin ohuelti ~26 cm:n piirakkavuokaan.

KINUSKI

 • 3 dl kookoskermaa/-maitoa
 • 1,5 dl CocoVin kookossokeria
 • tilkka vettä
 • hyppysellinen suolaa ja tarvittaessa vaniljajauhetta
 1. Sulata kookossokeri vesitilkassa pienessä kattilassa.
 2. Lisää kookoskerma tai -maito ja keittele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes kinuski tummuu ja sakenee. Anna jäähtyä hieman ennen kuin kumoat kinuskikastikkeen pekaanipohjan päälle.

Nyt en huomannut ottaa aikaa kinuskin keittelylle, mutta kyllä siinä varmaan joku puolisen tuntia kului.

LISÄKSI

 • tuoreita puolukoita (tai pakastettuja ;))
 • koristeluun hieman kookoshiutaleita
 1. Kumoa reippaasti puolukoita kinuskikerroksen päälle niin, että puolukat peittävät kinuskin.
 2. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin puolisen tuntia, kunnes reunat ovat saaneet kullanruskean värin ja puolukat ovat pehmenneet.
 3. Anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista. Leikkaaminen on helpointa jääkaappikylmänä, jolloin ohut pohja pysyy paremmin kasassa. Säilyy useita päiviä jääkaapissa peitettynä, mutta voitanee myös pakastaa.

Pidin itse piirakkaa uunissa ehkä 35 minuuttia ja se oli pekaanipohjalle hieman liikaa. Tai pohja sinänsä oli ihan ok, mutta reunoihin tarttui hieman turhankin ”paahteinen” maku. Reunoja voi myös suojata peittämällä piirakka kypsennyksen loppuvaiheessa foliolla.

Tulipas oikein hyvä piirakka, vaikka ensimmäiset maistiaiset tuntuivat suussa ylimakeasta kinuskista huolimatta hieman happamilta. Maistui  myös pullanpurijoiden testiryhmälle, joka on aina hyvä merkki! Mun mielestä ehdottomasti parasta kylmänä. Jos kaipaa makeampaa piirakkaa, niin homma hoituu helposti keittelemällä hieman enemmän kinuskia päälle, esim. 4 dl kookoskermaa/-maitoa + 2 dl kookossokeria.

Ehkä olet huomannut Paleokeittiön postaustahdin hieman hiipuneen kesästä. Se johtuu siitä, että kokeilen ja kokkailen parhaillaan uusia reseptejä toiseen TehoPaleo -reseptivihkoseen. Ensimmäinenhän löytyy nyt taas toistaiseksi täältä.

Luvassa on joka tapauksessa syyskauden iloksi parikymmentä helppoa ja aika yksinkertaista, täyspaleoliittista reseptiä inspiroimaan ja helpottamaan paleoarkea; pikaisia pirtelöitä, helppoja salaatteja ja keittoja, lihaisempia pääruokia, aamiaisia ja joitakin hyviä herkkujakin. Tällaisen reseptivihkosen koostaminen ei vaan käy ihan käden käänteessä, joten mielessä on myös vaihtoehto, jonka avulla hätäisimmät pääsisivät resepteihin käsiksi jo ennen e-vihkosen virallista julkaisua.

Jos sinä olet yksi malttamattomista, niin suosittelen pysymään Paleokeittiössä ja erityisesti Paleokeittiön facebookissa, jossa tulen kertomaan aiheesta kohta enemmän ;). Myös paleovalmennusten perään on tullut kovasti kyselyitä, joten niistäkin on infoa tulossa ihan pikapuoliin. Tässä nyt meni taas hieman aikataulut uusiksi, kun syyspöpöt pääsivät yllättämään ja kaatoivat emännän pariksi viikoksi kanveesiin.

Ja hei, vierasreseptit ovat jälleen enemmän kuin tervetulleita! Jos sinulla on hyviä paleo-/paleoystävällisiä reseptejä, joita haluaisit julkaistavan tai linkitettävän Paleokeittiössä, niin ota reippaasti yhteyttä! Emäntä olisi kovin kiitollinen ja uskon, että Paleokeittiön lukijat tykkäisivät myös :)

Aurinkoisia syyspäiviä ja hyviä herkkuhetkiä Sinulle!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

4 Comments

 1. Santeri says

  Kertokaas ammattilaiset, et miten tuo kookoskerma/-maito toimii :)!? Ne tapaukset joihin itse olen törmännyt, on olleet purkissa kahdessa ”osassa”, nesteenä ja möykkynä… Miten sieltä nyt sitten vaikka desin ottaa :)? Vai pitääkö se vaan sekoittaa jossain toisessa kulhossa ennen käyttöä?

  • Moikka Santeri! Suosittelen sekoittamaan tai kokeilemaan Karan tuotteita (200 ml pahvipurkki), jotka eivät erotu yhtä radikaalisti kuin useimmat tölkkituotteet. Itse käytän pääsääntöisesti Karaa, vaikka siinä joutuu vähän kompromissia lisäaineiden osalta tekemäänkin. Jos haluaa vatkata kookoskermaa vaahdoksi, niin silloin vesi kannattaa valuttaa pois ja vaahdottaa itse olennainen ;)

   • Santeri says

    Ahaa! Kiitoksia vinkeistä :)! Eli kermaa lukuunottamatta on kuitenkin tarkoitus käyttää sekä nestemäinen että kiinteä osa :)?

    • Joo, just näin. Tai siis kookoskermavaahtoa lukuunottamatta noin yleisesti :). Tuo veden ja ”kookosmassan” erottuminen on lähinnä säilytyksestä johtuva ilmiö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.