Gluteeniton, kesäsalaatti, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Aivoille ruokaa pinaatti-savulohisalaatista

Oiskos taas salaattiaika? Itse asiassa mun mielestä koko kesä on ihan loistavaa salaattiaikaa! Koska kesällä ravinteikkaat salaattiainekset ovat myös maun puolesta parhaimmillaan ja niiden koostaminen ei kauan vie. Vatsakin tulee kivasti täyteen ja mieli on virkeä, kunhan valitsee salaattiin sopivia aineksia. Eli rasvaa, rasvaa, enemmän rasvaa! Vielä vihreitä vihanneksia ja vähän proteiinia päälle.

Kutsun tätä salaattia aivoannokseksi. Koska se rasva. Aivot tykkää hyvistä rasvoista ja pysyvät tällaisen tuhdimmankin(?) aterian jälkeen skarppeina ihan toisella tapaan kuin höttöhiilareilla, jotka sumentavat aika tehokkaasti ajattelun ja saavat silmäluomet lurpsumaan.

Tiesitkö, että myös pinaatti virkistää aivotoimintaa? Ne paljon parjatut nitraatit avaavat verisuonia lisäten verenvirtausta ja hapenkuljetusta aivoihin. Myös avokado toimii samoin ja suojaa lisäksi aivosoluja. Sipulin kversetiini myöskin ehkäisee aivosolujen vahingoittumista ja vähentää voimakkaana antioksidanttina muutenkin elimistön oksidatiivista stressiä.

Rasvaisen kalan sisältämien omega-3 -rasvahappojen positiivinen vaikutus aivoihin lienee useimmille jo tuttu. Optimaalisissa olosuhteissa kala olisi tietenkin villiä, puhtaissa vesissä kasvanutta. Valitettavasti sellainen ”kultakala” taitaa olla nykypäivänä monelle harvinaista herkkua.

Kananmuna puolestaan sisältää mm. aivojen kutistumista ehkäisevää ja normaalille aivotoiminnalle muutenkin välttämätöntä B12-vitamiinia sekä lesitiiniä,  jonka koliinia tarvitaan mm. solukalvojen rakentumiseen. Koliini parantaa myös keskittymiskykyä ja saattaa ehkäistä Alzheimeria ym. aivorappeumasairauksia. Syö siis kananmuna! Mutta valitse laadukas sellainen.

Melkosta aivoruokaa tämä lautasellinen, vai mitä?! Jos tähän cocktailiin vielä jotain lisäisin, niin mustikkaa. Pakastemustikat eivät kuitenkaan tunnu kovin houkuttelevilta salaatissa, joten odotellaanpa vielä hetki, että metsä ehtii valmistaa uutta mustikkasatoa.

PINAATTI-SAVULOHISALAATTI SITRUUNAMAJONEESILLA

1 annos

  • 1/2 pussia tai rasiaa luomupinaattia (35-50 g)
  • ~100 g lämminsavustettua lohta
  • 1 keitetty kananmuna
  • 1/2 avokado
  • silputtua punasipulia maun mukaan
  • unikon- tai chiasiemenillä piristettyä sitruuna-majoneesia (majoneesia, sitruunamehua, unikon- tai chiasiemeniä –> sekoita)
  • päälle rouhittua mustapippuria ja sormisuolaa tarvittaessa

Pese, pilko, pistä lautaselle ja syö! Kananmuna kannattaa myös keittää ensin ;)

Yllä ja alla eri päivä, sama salaatti. Suurin ero lienee kananmunien viipalointi lohkomisen sijaan. Ihan yhtä hyviä molemmat! ;)

Ja hei, menikö viime sunnuntaina ilmestynyt kesäkuun uutiskirje ohitse?!

Jos näin pääsi käymään, niin voit nyt käydä lukaisemassa uutiskirjeen nettiversion. Ehkä kannattaa myös harkita postituslistalle liittymistä. Koska juhannus ja Paleokeittiön juhannusmenuu tulee ihan justiinsa!

Aivoystävällisiä salaattihetkiä Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.