Gluteeniton, Maidoton, Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO, Viljaton
Comments 5

Paleokeittiön omppupiirakka (G, M)

Oi omena-aika! Se on nyt!

Jo muutama viikko sitten mietiskelin, että mitähän sitä omenasta laittaisi. Omenaa ei vielä silloin ollut, mutta omena-aika oli. Ja niin se vaan ”universumi” (tai ihan vaan äiti ;)) toimitti pussillisen kotiomenoita kotiovelle ja piti ihan tosissaan alkaa miettiä, jotta mihinkäs tämän pussin pistäisi.

Kotiomenat ovat hyviä, mutta etenkin maasta poimittuna pilaantuvat melko nopeasti. Niin kuin hyvän omenan kuuluukin pilaantua! Kahdessa päivässä, eikä kahdessa kuukaudessa. Siksi näistä piti kehittää jotain, nopeasti.

Päädyin piirakkaan. Aikani googlailin apple pie -reseptejä, mutta mitään sopivaa ei tuntunut löytyvän, joten lähdin soitellen sotaan kehittelemään Paleokeittiön omaa omppupiirakka. Ja tämä on nyt se opettavainen sotaversio. Jotain kannattanee tehdä ensi kerralla toisin. Mutta ihan vaan sellaista pientä viilausta mittoihin, maustamiseen… ja omenoihin liittyen. Eli tämä piirakka kelpasi kyllä syötäväksi oikein hyvin. Ja sitä on syöty… koko viikko! =D

Kotiomenoiden kohdalla kohtasin pikaisen pilaantumisen ohella myös toisen haasteen. Nämä omenat eivät nimittäin olleet mitään piirakkaomenoita vaan parhaiten olisivat pehmeinä, makeina ja hieman jauhoisina toimineen sellaisenaan, syömäomenoina. Eli suosittelen kyllä lämpimästi katsomaan, mitä omenaa piirakan päälle siivuttaa. Otin kuitenkin rohkeasti tietoisen riskin. Koska mitään hävittävää ei oikeastaan ollut; omenat oli saatava nopeasti johonkin hyötykäyttöön. Mutta siis happamat ja kiinteät omenat toimivat paremmin antaen enemmän makua ja mukavamman rakenteen.

PALEOKEITTIÖN VANILJANMAKUINEN OMENAPIIRAKKA

12 palaa

POHJA

 • reilu 5 dl pekaanipähkinöitä
 • 1 kananmuna
 • reilu 1 rkl CocoVin kookosjauhoa (kukkurallinen lusikka)
 • ~1 tl himalajansuolaa
 • mausteeksi ceyloninkanelia ja tarvittaessa maun mukaan kookossokeria (itse en käyttänyt pohjassa sokeria, mutta ehkä olisi voinut käyttää ;))
 1. Jauha pekaanipähkinät tehoblenderissä jauhoksi. Esim. Omegan kolmiheppainen BL632 blenderi toimii taikinan valmistuksessa mainiosti, vaikka jokusen kerran aineksia saikin raapia ”seiniltä” takaisin terän ulottuville.
 2. Lisää joukkoon muut ainekset ja jatka sekoittamista tarvittaessa pulse -toimintoa hyväksi käyttäen, kunnes jauhoista muodostuu taikinainen koostumus. Lisää tarvittaessa kookosjauhoja tai tilkka vettä, jos taikina on liian löysää tai kuivaa.
 3. Painele taikina lusikalla ja/tai sormin ohuelti ~26 cm:n piirakkavuokaan. Vuokaa ei tarvitse rasvata, sillä pähkinöistä irtoaa sitä ihtiään ihan mukavasti.

TÄYTE

 • riittävästi hyviä omenoita
 • ~1,5 purkkia kookoskermaa
 • 2 kananmunaa (voi olla, että yhdelläkin pärjää…?)
 • maun mukaan reilusti aitovaniljajauhetta
 • 1-2 rkl sitruunamehua
 • 0,5 dl CocoVin kookossokeria
 • hieman himalajansuolaa
 • lisäksi omenoiden päälle vähän ceyloninkanelia ja kookossokeria
 1. Poista omenoista siemenkota. Puolita ja siivuta omenat ohuiksi siivuiksi. Lado piirakkavuokaan taikinan päälle limittäin reunoilta keskustaan päin.
 2. Valmista vaniljatäyte vatkaamalla valutettu kookoskerma ja kananmunat tasaiseksi massaksi.
 3. Vatkaa joukkoon muut ainekset. Käytin sähkövatkainta. Huom! Täyte on löysää, mutta jähmettyy kyllä uunissa. Saattaa olla, että jääkaappikylmä kookoskerma olisi pitänyt seoksen tuhdimpana (jolloin omenat olisi voinut latoa täytteen päälle), mutta huoneenlämpöinen tuntui lopputuloksessa toimivan ihan yhtä hyvin.
 4. Ripottele omenien päälle hieman kanelia ja kookossokeria.
 5. Kaada omenoiden päälle varovasti täyte ja tuikkaa koko komeus 175 asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes täyte on hyytynyt. Peitä piirakka tarvittaessa foliolla, jos näyttää, että pinta lähtee ruskistumaan liikaa.

Parasta lämpimänä, mutta toimii myös kylmänä. Eikä kaipaa vaniljakastiketta kyytipojaksi. Mutta saa laittaa, jos haluaa =)

Ai niin, Tehodetoxin testiryhmä lopetti tehokkaan, sisäelimiä myöten puhdistavan 14 päivän kuurin jo viikko sitten. En ole vielä(kään) laskenut kuinka paljon porukalta lähti painoa siinä sivussa, mutta muistaakseni parhaimmillaan jopa 2,8 kiloa. Kahdessa viikossa! Huippuryhmä, joka sukelsi rohkeasti vesiin tuntemattomiin! Heillä ei nimittäin mukaan ilmoittautuessa ollut aavistustakaan siitä, mitä kaikkea tuleman piti ;D

Seuraava detox -valmennusryhmä on suunnitteilla alkavaksi joskus parin kolmen viikon päästä. Aiheesta kiinnostuneille lähettivät testiryhmäläiset mm. seuraavia terveisiä..

Et tule katumaan Jos tähän lähtee tosissaan ja toimii ohjeiden mukaan niin ihan varmasti huomaa positiiviset vaikutukset jo parin päivän sisällä. ~Susanna

Se on vain kaksi viikkoa! Ja sen arvoista! ~Pia

2 viikossa voi saavuttaa huomattavia parannuksia omaan hyvinvointiin. Plussana painonpudotus. Ehdottomasti helpoin dieetti, jota olen kokeillut, kunnon ruokaa saa syödä tarpeeksi. Helppoa ja yksinkertaista =). ~Annette

Muitakin uusia juttuja on kovasti työn alla. Jatkossa sinulla on mahdollisuus ostaa henkilökohtaisia paleovalmennuksia aina ruokavalioanalyysistä kattavimpiin ravintovalmennuksiin suoraan UNIQ WebShopista. Verkkokaupan päivitys on käynnissä ja saanen hommat valmiiksi jossain vaiheessa ensi tai seuraavaa viikkoa. Kannattaa siis pysyä Paleokeittiössä! Ja käydä peukuttamassa erityisesti Paleokeittiön facebook -sivua! Sillä siellä se info ensimmäisenä on ;)

Lämpöisiä piirakkahetkiä kylmeneviin syyspäiviin!

Paleokeittiö facebookissa Paleokeittiön uutiskirje Paleokeittiö pinterestissä

5 Comments

 1. Tein tässä juuri tuota piirakka ja maistettiin jo ja hyvää oli! Omenat oli minulla jauhoisia syömäomenoita, mutta jäivät silti napakoiksi. Pitäisin enemmän kypsistä omenoista piirakassa. Siivut olivat aika ohuita että olisi pitänyt puolessa tunnissa kypsyä. Pohjaa vähän suoristin ja käytin Urtekramin rouheista pähkinätahnaa..hyvä niinkin. Sitä kun sattui olemaan kaapissa. Tämä menee nyt jakoon facebookiin. :)

 2. Olen manteli/pähkinäallergikko, millä voisin korvata ne leipoessani? Joku siemen, esim. auringonkukan? Vai toimiiko siemenet koostumukseltaan ollenkaan.

  • Moikka haapahoi!

   Mulla ei itselläni ole mitään varsinaisia ruokayliherkkyyksiä, ja siksipä käytän leivonnassa pääsääntöisesti kookos- ja mantelijauhoa. Joissakin, esim. tässä ja raakaleivonnassa myös erilaisia pähkinöitä.

   Eli valitettavasti mä en nyt oikein osaa auttaa sua tämän asian kanssa, koska en ole itse kokeillut, millaista jälkeä siemenistä tulee. Tässä piirakassa pekaani toimii mun mielestä hienoisen makeutensa vuoksi erityisen hyvin =)

 3. Heidi V. says

  Minun mielestä tämä pohja jäi vaan jotenkin kuivaksi. Kookos ja omena olivat täydellinen duo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.