Oman maan mansikat! Näitä on odotettu ja vihdoin viime viikonloppuna sato alkoi kypsyä siihen tahtiin, että pääsin toteuttamaan aiemmin haaveilemani mansikkaisen gazpachon.
Kesän kolmas gazpacho, kuten otsikkokin kertoo. Aloitin gazpacho -kauden lempeästä ananas-kurkku gazpachosta ja ehdin tässä välissä pyöräyttää vielä ihan Paleokeittiön perusgazpachonkin. Niin hyvää ja helppoa kesäruokaa!
Mansikka gazpachoon otin avuksi brittikokki Thomasina Miersin reseptin, jota hieman muokkasin käsillä olevien raaka-aineiden mukaan. Myös valmistustavan suhteen olin uskollisempi omille opeilleni kuin ”Tommin” ohjeille. Manteleitakaan en jaksanut paahtaa.
MANSIKKAINEN GAZPACHO
3 isoa, 4 normaaliannosta (muistaakseni ~1,4 l)
- 500 g tuoreita mansikoita
- 500 g luomutomaatteja
- 1/2 kurkku
- 50 g kuorittuja manteleita
- 1 siemennetty chili
- 1 valkosipulinkynsi
- kourallinen tuoretta basilikaa
- reippaasti oliiviöljyä (alkup. reseptissä 6 rkl, mutta lorotin sopivasti suoraan pullosta)
- ~3 rkl balsamiviinietikkaa
- himalajansuolaa ja rouhittua mustapippuria
- tarjoiluun tuoreita mansikoita, avokadoa, basilikaa, oliiviöljyä (ja murustettua fetajuustoa)
- Huuhtele ja perkaa mansikat. Pese ja pilko tarpeen mukaan muut kasvikset.
- Heitä tehosekoittimeen kaikki muut ainekset, paitsi tomaatit. Surauta sileäksi.
- Lisää tomaatit ja pulseta kerran tai pari niin, että tomaateista jää hieman rakennetta, ja etteivät siemenet mene aivan muussiksi tuoden keittoon kitkerää makua. Jos haluat silkkisen sileää gazpachoa, niin poista tomaateista siemenet.
- Laita jääkaappiin kylmenemään ja maustumaan 1/2 – 1 tunniksi. Säilytä jääkaapissa. Parasta taas seuraavana päivänä! Ja sitä seuraavana ;)
- Tarjoile pilkottujen mansikoiden ja avokadon kera. Koristele annos tuoreilla basilikanlehdillä, oliiviöljyllä ja mustapippurirouheella. Täydennä tarvittaessa esim. murustetulla fetajuustolla.
Oikein hyvä ja hieman erilainen gazpacho tämäkin! Kannattaa kokeilla. Valkosipulin suhteen kehotan maltillisuuteen. Vaikka laitoin vain yhden, joskin hieman pulleamman puoleisen luomukynnen, niin valkosipuli dominoi keittoa vähän turhankin paljon. Onneksi maku hieman tasoittui keiton vanhetessa.
Mukavaa vaihtelua toi myös keiton sakeuttaminen avokadon sijaan manteleilla. Myös cashewpähkinät toimivat varmasti kivasti.
Sit ei muuta kuin mars mansikkamaalle! Gazpachon ja mansikkakakun tekoon. Niin kauan kun näitä ihanuuksia vielä riittää. Mansikkakausi on meillä harmillisen lyhyt, mutta onneksi luontoäiti jatkaa herkkujen tarjoilemista nyt jo mustikoilla ja ihan kohta myös vadelmilla. Kesä on ihmisen parasta aikaa!
Ihanan kaunis mansikkakuva!
Kiitos, Merja! :)