Muistatteko vielä tämän? Emännän mehuviikot vuoden lopulta?
Sain #kaamoksenkaatoon #juosateenkaari #mehuviikot -projektin päätökseen joskus joulukuun puolivälissä. Kuukausi siinä hurahti kivasti tankaten nestemmäistä kasvista päivittäin. Onnistunut projekti kaiken kaikkiaan ja mukava muistutus jälleen kerran siitä, että tuorepuristetut mehut ovat helppo ja maukas tapa nauttia monipuolisesti ja helposti kasa kasvisten tarjoamia ravinteita. Välillä hommaan on jotenkin vaikea tarttua, mutta kun päättää ja puuhaan ryhtyy, niin jo alta viikossa siitä tulee itsestään selvä rutiini. Tämä on se syy, miksi minä tykkään tällaisista pienistä projekteista! Näiden avulla on kätevää elvyttää hyviä elintapoja ja sujauttaa niitä takaisin perusarkeen. Jotain sinne aina jää myös projektin jälkeen. Joksikin aikaa ;)
Kirjailin osan mehuresepteistä Paleokeittiön facebookiin ja instaankin tuli kuvia postailtua. Koska facesta on hieman hankalaa hakea näitä jälkeenpäin, niin pistetäänpä vielä blogiinkin talteen.
Alla yhdeksän raikasta mehureseptiä mehuviikoilta. Jos näistä mikään ei iske tai tarvitset lisää inspistä omiin mehustuspuuhiisi, niin loput viitisenkymmentä tuorepuristettuja mehuja hyödyntävää juomaohjetta löytyvät helpoiten täältä. Mukana myös mocktailia, kuplivaa spritzeriä sekä parit glögitkin. Ensi jouluksi ;)
Tutusta ja turvallisesta oli hyvä aloittaa. Monille lienee ainakin yhdistelmä appelsiini ja porkkana tuttu. Tuttuun juttuun saa kivasti hieman lisää potkua, kun sekaan heittää vielä palasen tuoretta inkivääriä. Ja inkiväärihän on se ihan superterveellinen juttu, jota sopiikin laittaa vähän joka paikkaan. Inkivääriövereitä suosittelen kuitenkin välttämään, maullisista syistä ;)
OITNB (Orange Is The New Black)
- 1 appelsiini
- maun ja koon mukaan ~2-4 luomuporkkanaa
- ohut siivu tuoretta inkivääriä
- hyppysellinen himalajansuolaa
Hieman tiukemman tuorejuoman ystäville…
VITAALI VIHREÄ
- 1 isohko sellerinvarsi
- 1 lime
- 1/2 vihreä paprika
- 1/2 kurkku
- pari mintunvartta lehtineen
- hyppysellinen himalajansuolaa
Väliin taas jotain vanhaa ja tuttua. Melkein. Koska jotain pääsi vahingossa unohtumaan ja Sweet Red Devilistä tuli pelkkä Sweet Red.
SWEET RED (DEVIL)
- 1 pieni tai 1/2 isompi punajuuri
- 2-4 luomuporkkanaa
- 1 appelsiini
- 1/2 verigreippi
- (pala tuoretta inkivääriä, jos haluat myös paholaisen lasiin)
- hyppysellinen himalajansuolaa
Piti laittaa lilaa lasiin, mutta lasista tulikin ruusunpunainen. Aina ei voi tietää, miltä lopputulos näyttää. Tai maistuu ;). Tämä kombinaatio pääsi nimittäin yllättämään. Positiivisesti! Vaikka et olisikaan sellerin ylin ystävä, niin tästä saattaisit kuitenkin pitää…
RED IS NEW PURPLE
- 100 g sulatettuja mustaherukoita
- 1/2 sitruuna
- 1/2 kurkku
- 1 appelsiini
- 1-2 lehtisellerinvartta (kokeilin ensin yhtä, mutta kaksi toimi paremmin)
- hyppysellinen himalajansuolaa
Jos mieli tekee jotain vähän makeampaa ja täyteläisempää, niin tummanpuhuva antioksidanttipommi on se juttu!
BLACK BOMB
- yhden granaattiomenan siemenet
- 150 g pakastemustikoita
- viipale kuorittua sitruunaa
- hyppysellinen himalajansuolaa
Vaikka joulu meni jo, niin tsekkaa myös Black bomb X-mas edition!
MIGHTY WHITE (eli aika mahtava aamujuoma)
- 1/2 – 1 vaalea greippi
- 1 omena
- 1/2 sitruuna
- hyppysellinen himalajansuolaa
Tämä on ihan superhyvää! Jos greippi ei ole sun suurin suosikkisi, niin kokonaisen sijaan puolikas greippi yhtä omenaa kohti does the trick.
Oletko kokeillut tuorepuristaa mustaherukkaa? Vallan mainio marja! Myös lasiin!
CARROTY CASSIS
- 1 appelsiini
- 2-3 porkkanaa
- ~50 g sulatettuja mustaherukoita
- hyppysellinen himalajansuolaa
Jos ei ole koiraa karvoihin katsomista, niin ei myöskään kannata tuijottaa väriä lasissa! Sillä ankeasta värityksestä huolimatta tämä ”jämät jääkaapista” -tyyppinen ratkaisu toimi kivasti ja oli jopa maukasta! Vähemmän kauniillekin kannattaa antaa mahdollisuus.
UGLY DUCKLING
- 2-3 porkkanaa
- 1 punajuuri
- 1/2 kurkku
- kourallinen tuoretta pinaattia
- 2 sellerinvartta
- 1/2 sitruuna
- pala tuoretta inkivääriä
- hyppysellinen himalajansuolaa
TALVEN VIHREÄ KIIVI
- 1/2 kurkku
- 1 kiivi
- 1 lime
- 2-3 sellerinvartta
- hyppysellinen himalajansuolaa
Jos kaipaat lasiin jotain keväisempää ja hitusen lempeämpää, niin tsekkaa tämän talvisen version serkku Kevään vihreä kiivi!
Jos joku siellä ihmettelee, että miksi lisään mehuihin hippusen suolaa, niin lähinnä parista syystä. Ensinnäkin suola jeesaa nesteen imeytymistä ja toisekseen se korostaa myös makua. Käytän jodirikastettua himalajansuolaa, joten samalla kulauksella on kätevää täydentää myös kehon jodin saantia. Eihän sitä suolaa tietysti kannata kauheasti mehuun lusikoida. Se, mitä sormenpäiden väliin rennosti mahtuu riittää hyvin.
Kivoja ohjeita! Jäin miettimään, että voiko tuohon mehun tekoon käyttää sauvasekotinta? Blenderi vuotaa.. Ja mulla ei oo mehukonetta. :(
Kiitos, Jenna! =) Mä veikkaan, että ainakin kovempien kasvisten osalta sauvasekoitin saattaa olla liian suuren urakan edessä… mutta aina kannattaa kokeilla!
Ja tosiaan, mehut voi nauttia myös pirtelönä! Ellei mehupuristinta ole käytettävissä ja haluaa kuitenkin jotain mehumaisempaa, niin pirtelöä voi kokeilla suodattaa harsokankaan läpi. En ole testannut muuta kuin pähkinämaitojen osalta, mutta voisin kuvitella, että toimii myös pirtelöiden osalta.