Äyriäiset, Pääsiäinen, Reseptit, TÄYSPALEO
Comments 2

Katkisceviche ja savupaprika-chilimajoneesi

Kuun alussa kokoonnuimme jälleen kolmen paikallisen ruokabloggarin kesken miettimään sopivaa ruokahaastetta maaliskuulle. Ensimmäisessä haasteessa kokkailimme kukin omalla tyylillä lihapullia. Tällä kertaa keskustelu kääntyi kalaan. Olimme kaikki sitä mieltä, että kalaa tulee kokattua aivan liian harvoin. Ja siitä se sitten lähti, Helin ajatus helposta cevichestä!

Itselläni ceviche on ollut kokkauslistalla siitä asti kun  ensimmäisen kerran maistoin kuhacevicheä Klaus K:n amerikkalaisessa joulupöydässä reilut nelisen vuotta sitten. Nyt sainkin hyvän syyn vihdoin tarttua raakakypsytetyn kalan haasteeseen! Paitsi että… kalaan en koskenut tälläkään kertaa vaan vaihdoin kalan jotenkin helpommalta tuntuvaan katkarapuun. Nimenomaan kuhaceviche oli alkuun mielessä, mutta sain mielestäni aika hyvän tekosyyn hylätä kuhan kalatiskille sen neljänkympin kieppeillä pyörivän kilohinnan vuoksi. Maybe someday in the future…

Katkarapuceviche sen sijaan yllätti emännän positiivisesti helposti ja nopeasti valmistuvana. Ja tietysti aivan järkyttävän maistuvana!

Olen aiemmin valmistanut hieman samantyyppistä Eksoottista katkarapucocktailia. Silloin en kuitenkaan vielä ymmärtänyt kypsyttää katkarapuja limetttiliemessä. Ja muutenkin tuo versio on vielä tätäkin yksinkertaisempi. Mutta pikkasen lisää pilkkomista ja sekoittelua palkitsee kyllä mahtavalla maulla. Ja maut, niihin olen vuosi vuodelta oppinut kiinnittämään yhä enemmän huomiota. Nälkä kasvaa syödessä, vuodet kehittävät ja harjoitus tekee mestarin! Ja mitä muita näitä kuluneita kliseitä onkaan. Jokin totuus niissä kuitenkin piilee ;)

RAIKAS KATKARAPUCEVICHE CHILI-SAVUPAPRIKAMAJONEESILLA

2-3 annosta

Majoneesista on hyvä aloittaa, jotta se ehtii maustua jääkaapissa. Majoneesin voi valmistaa myös aiemmin. Maku oli mielestäni parhaimmillaan seuraavana päivänä purkin pohjia kaapiessa. Majoneesin voi nyhjäistä tyhjästä, mutta käytin tällä kertaa pohjana valmista luomumajoneesia.

Chili-savupaprikamajoneesi

 • ~3 rkl luomumajoneesia
 • puolikas chili siemennettynä ja pieniksi pilkottuna
 • 1/4 – 1/2 tl savupaprikajauhetta
 1. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja siirrä peitettynä jääkaappiin maustumaan.

Katkarapuceviche

 • puoli pussia eli ~90 g katkarapuja
 • 3 limen kuori ja mehu
 • 1 tl oliiviöljyä
 • ~1 rkl hunajaa
 • maun ja koon mukaan 1/2 – 1 chilipalko siemennettynä
 • 1 puristettu valkosipulinkynsi
 • pieni kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
 • hieman suolaa ja rouhittua mustapippuria
 • 1 avokado
 • 2-3 retiisiä
 • 1 sellerinvarsi
 • koristeluun korianterin sekä esim. jääsalaatinlehtiä
 1. Sulata, valuta ja kuivaa katkaravut.
 2. Sekoita liemi. Raasta limen kuori ja purista mehut sopivaan kulhoon. Lisää oliiviöljy ja hunaja. Siemennä ja pilko chili pieniksi paloiksi ja lisää liemeen puristetun valkosipulikynnen kanssa. Silppua mukaan vielä tuore korianteri. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella, ja sekoita liemi hyvin esim. haarukalla.
 3. Pieni katkaravut karkeasti veitsellä. Säästä muutama kokonainen koristeluun. Kaada liemi katkarapujen päälle ja siirrä jääkaappiin marinoitumaan noin 10 minuutiksi.
 4. Valmistele sillä aikaa muut ainekset. Pilko retiisit ja varsiselleri pieniksi kuutioiksi. Ruuduta puolitettu avokado kuoren sisään ja kaavi palat lusikalla kulhoon. Hieman napakka avokado toimii pehmeää paremmin. Säästä kuoret tarjoilua varten.
 5. Sekoita varovasti retiisit, selleri sekä avokado. Kaada joukkoon katkaravut liemineen ja sekoita taas varovasti, jotta avokadon palat eivät aivan muussaantuisi.
 6. Laita avokadon kuorien pohjalle muutama salaatinlehti. Lusikoi päälle ceviche sekä majoneesia. Koristele kokonaisin katkaravuin sekä korianterin lehdillä. Tarjoile välittömästi!

Katkarapuceviche sopii muuten mainiosti alkuruoaksi pääsiäispöytään! Vink vink!

Käy kurkistamassa myös muiden haasteeseen osallistuneiden cevichet!

Cevichen raikkaita hetkiä sinunkin pääsiäispöytääsi!

2 Comments

 1. Päivitysilmoitus: Katkarapuceviche, nachot ja tequilamajoneesi - beach house kitchen

 2. Päivitysilmoitus: Sriracha ceviche | Mukana Maku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.