Gluteeniton, Kananmunaton, Maidoton, Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO, Vegaani, Viljaton
Comment 1

Paleokeittiön helppo banoffeemalja

Paleokeittiö täytti tosiaan eilen täysiä vuosia. Mitään isompia bileitä ei vietelty, vain logo sai kevyen synttäriehostuksen. Mutta JOS merkkipäivää OLISI juhlistettu, niin sen olisi voinut aivan mainiosti tehdä nostamalla ja tuhoamalla tämän paleoystävällisen banoffeemaljan!

Itse asiassa ulkoasultaan perinteisemmän banoffeepiiraan tai -kakun pyöräyttäminen on ollut mielessä jo pitkän aikaa. Ei vaan ole emäntä saanut aikaiseksi. Mutta nyt sai! Ei kylläkään piirakkaa vaan aika kivan ja helpon jälkkärimaljan.

Jostain sitä inspistä aina väliin pukkaa enemmän kuin toisinaan, ja tällä kertaa kookoskermaisen bansku-toffeemaljan kasaamiseen riitti malja. Eli oikeammin Spiegelaun olutlasi, jonka hiljattain sain kotiintuomisiksi Viinilehden -bloggaajatapahtumasta. Noh, olut ei emännälle maistu himpunkaan vertaa, mutta lasi on siis aivan superkaunis! Pidän tällaisista ohuista laseista. Ja mukeista myös. Ovat paitsi nättejä, niin niistä on mun mielestä myös mukavampi nauttia kaikenlaista juomaa kahvista voitehista vanhimpaan.

Eli lasista se lähti! Aivan jumalaisen hyvä herkku! Maullisesti. Banaanin ja makean kinuskikastikkeen kanssa ei vaan voi mennä metsään. Ja kun mukaan tuupataan vielä makeutta tasapainottavaa, pehmeää kookoskermaa sekä paahdettua hasselpähkinää, niin ollaan jo aika lähellä seitsemättä taivasta. Kuudennessa vähintäänkin.

Mitä herkkumaljan terveysnäkökulmaan tulee, niin öööööh… Noh, parempi kuin perinteinen eikä maussa yhtään häviä. Mutta parempikin herkku on aina herkku, jolla ei välttämättä kannata jokaista arkipäivää juhlistaa. Siihen riittää pari palaa tummaa suklaata. Eli vaikka kyseessä on paleoystävällisistä aineksista koostettu banoffee, niin sokeria ja rasvaa piisaa, eikä banaanikaan ole hedelmä kaikkein kevyimmistä päästä. Joten juhlahetkiin, juhlahetkiin, Ystävät hyvät ;)

Minä nyt kokosin tämän banoffeen yhteen suurempaan maljaan, koska se oli vähän niinkuin koko homman lähtökohta. Mutta annoksesta riittää todella mainiosti kahteen isoon satsiin ja jopa neljään pienempään. Kasaa yhteen isompaan astiaan, josta kukin voi annostella omalle lautaselle tai jaa ainesosat jo heti kättelyssä pienempiin tarjoiluastioihin.

PALEOYSTÄVÄN BANOFFEEMALJA

2-4 annosta

 • pari kypsää banaania viipaloituna
 • paahdettua hasselpähkinämurua
 • kinuskikastiketta
 • 2 dl kookoskermaa vaahdotettuna (mausta tarvittaessa vaniljajauheella)
 • koristeluun tummasuklaata tai kaakaorouhetta ja/tai pähkinämurua
 1. Valmista hasselpähkinämuru ja kinuskikastike alla olevien ohjeiden mukaan.
 2. Viipaloi banaanit ja vatkaa sähkövatkaimella jääkaappikylmä, valutettu kookoskerma vaahdoksi. Muut ainekset ovat sen verran makeita, että kookoskerma ei enää makeutusta kaipaa.
 3. Kokoa kaikki ainekset kerroksittain sopiviin tarjoiluastioihin mieluiten juuri ennen tarjoilua, jotta hasselpähkinämuru pysyy ”rapeana”.

PAAHTEINEN HASSELPÄHKINÄMURU

 • 1 1/2 dl hasselpähkinärouhetta (tai mantelirouhetta)
 • ~1 rkl kookosöljyä
 • ~1 rkl vaahterasiirappia
 • hieman himalajansuolaa
 1. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Jos rouhe on kovin öljyistä, niin lisää hieman esim. kookosjauhoa sitomaan nestettä.
 2. Paahda kullanruskeaksi kuivalla pannulla tai uunissa. Anna jäähtyä.

PALEOYSTÄVÄLLISEMPI KINUSKIKASTIKE

 • 2 dl kookoskermaa
 • 1 dl kookossokeria
 • tilkka vettä (ehkä noin yhden ruokalusikallisen verran)
 • hyppysellinen suolaa
 1. Sulata kookossokeri vesitilkassa pienessä kattilassa.
 2. Lisää kookoskerma ja keittele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes kinuski tummuu ja sakenee, ~25-30 min. Anna jäähtyä hyvin esim. jääkaapissa ennen banoffee -maljojen koostamista

P.S. Jos et oikein tiedä milloin kinuskikastike on valmista, niin tee vesilasitesti eli tipauta pisara kinuskimassaa kylmään veteen. Jos pisara hajoaa, niin jatka keittelyä ja jos siitä muodostuu lasin pohjalle pieni pallero, niin kastike on valmista. Keittelyä voi jatkaa vielä hetken aikaa tämänkin jälkeen, jolloin kinuskista tulee ”paahteisempi”.

Ja niin, pääsiäinen kolkuttelee jo kulman takana! Vaikka banoffee ei ole mikään pääsiäisherkku perinteisimmästä päästä, niin miksipä ei voisi tänä vuonna yllättää itsensä ja muut poikkeamalla pikkasen traditioista. Olen aivan varma, että tällä jälkkärillä ansaitaan vuolaat kiitokset pääsiäispöydässäkin ;)

Makeita banoffeemaljoja Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

1 kommentti

 1. Päivitysilmoitus: LIFW did Levi – Tiinamarja.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.