Lifestyle
Jätä kommentti

Ihan foodeissa!

Keskustelimme tällä viikolla Kevätsiivous -ryhmässä hieman lisäravinteista ja niihin liittyen myös superfoodeista. Aiheen innoittamana päätin kaivaa omat superfoodini esiin. Kysyin myös ryhmäläisiltä, että osaavatko he kertoa, miksi käyttävät tiettyjä lisäravinteita. Jäin pohtimaan kysymystä omalta osaltani ja tämä postaus tarjotkoon vastauksia.

Mitä ovat superfoodit? Wikipedia osaa kertoa aiheesta seuraavaa…

Superruoka (engl. superfood) on markkinointitermi, jota yleensä käytetään kuvaamaan ruokaa, joka on poikkeuksellisen ravinnetiheää. Superruoat ovat yleensä tavallisen ruoan ja lääkinnällisempien yrttien välimaastoon asettuvia, luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, joilla on vahva kulttuurihistoria ja poikkeuksellisen korkea sekä monipuolinen ravinnepitoisuus. Superruoka sisältää luonnon raaka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä mm. mineraaleja, vitamiineja ja antioksididantteja.

Itse määrittelen superfoodit yksinkertaisesti korkean ravinnepitoisuuden sisältäviksi lisäravinteiksi, joita on jollain tapaa jalostettu helposti käytettävään muotoon. Tuoreet ja pakastetut, kotimaiset marjat ovat superfoodia parhaimmillaan, mutta haluan ajatella niitä ensisijaisesti aitona, oikeana ruokana ja näin rajata hieman superfoodien laajaa kirjoa. Kuten jo nimi ”lisäravinne” kertoo, niin superfoodit tai muut ravintolisät eivät korvaa monipuolista, aitoa ruokaa, mutta niillä on helppo tarvittaessa täydentää omaa ruokavaliota.

En koe olevani mikään superfoodhullu, mutta kun kaivelin omat foodini kaapeista, niin kyllähän siinä kieltämättä mielessä kävi, että ehkä hulluus ei ole kovin kaukana, hah hah! Osaltaan superfoodien runsauden selittää tällä hetkellä edellisviikolla saapunut CocoVin täydennys varastoihini.

Mitä kaikkea kaapista löytyi? Kuvassa ylhäältä vasemmalta lukien kuivatut mulperit, lucuma, trailmix, raakakaakaojauhe, gojimarjat, toco, raakakaakaorouhe, maca ja chia. Alempaa löytyvät vielä spirulinapuristeet ja bee pollen eli mehiläisen siitepöly. Lisäksi kaapissa on aika monta erilaista kookostuotetta, muutama paleoystävällisempi sokeri sekä useampi erilainen suolapurkki.

MIKSI näitä kaikkia löytyy mun kaapeista?! Onko näiden avulla nyt tarkoitus lisätä hyvinvointia ja terveyttä? Joo ja ei. Sikäli on, että monet superfoodeista toimivat mulla ns. parempina vaihtoehtoina, joilla voi korvata kaikenlaisia ”tavanomaisempia” ruoka-aineita ja herkkuja. Aikaa harvaa superfoodia käytän kuitenkaan ensisijaisesti edistämään terveyttä. Let`s take a closer look!

 • mulpereita napostelen satunnaiseen makeannälkään sellaisenaan tai käytän ”makeissa herkuissa” raaka-aineena tai koristeena
 • lucumaa käytän ensisijaisesti luonnollisena makeuttajana ”makeissa herkuissa” ja pirtelöissä
 • trailmix on kätevä välipala kotona tai tien päällä
 • raakakaakaojauheesta teen raakasuklaata, ”makeita herkkuja” ja pirtelöitä
 • gojimarjoja kaapista löytyy harvemmin, mutta niitäkin on mukava napostella makeannälkään ja käyttää värikkäinä koristeina
 • tocoa eli riisinlesejauhetta käytän, jos kaipaan jälkkäreihin ja pirtelöihin kermaisuutta
 • kaakaonibsejä eli raakakaakaorouhetta käytän pirtelöissä ja koristeena, joskus nakerran ihan sellaisenaankin
 • macaa menee nykyään enää harvemmin, mutta aiemmin käytin sitä kausittain treenilaturissa
 • chia -siemenistä syntyy kätevästi pirtelöitä, tuorepuuroja ja vanukkaita, joskus saatan käyttää edistämään vatsan toimintaa, mutta yleensä haluan vain syödä jotain noista edellä mainituista
 • mehiläisen siitepöly on kiva koriste ja tuleepa sitä silloin tällöin syötyä ihan sellaisenaankin
 • spirulina taitaa olla ainoa, jota käytän edistääkseni hyvinvointia erityisesti kehon puhdistuskuurien yhteydessä ja joskus muulloinkin (käytän enemmän chlorellaa, mutta vaihtelu virkistää =))

Myös pikapakuria tulee käytettyä kausittain. Kookostuotteita, erityisesti kookosöljyä, menee päivittäin.

Kyllä, myönnän joskus olleeni lisäravinnejunkie. Nykyään väittäisin käytön olevan kohtuullista. Superfoodeja ei kulu päivittäin vaan lähinnä sopivan tilaisuuden tullen. Tilaisuuksia tulee useampi viikossa ;). Sen sijaan päivittäin tai ainakin kausittain menee seuraavia lisäravinteita…

 • nestemäinen kala-/kalanmaksaöljy
 • glutamiini
 • nestemäinen D-vitamiini
 • maitohappobakteerit
 • magnesium
 • sinkki
 • heraproteiini

Satunnaisesti ja tarpeen mukaan tulee käytettyä myös seleeniä, kelp -valmistetta, raakakalsiumia, vahvaa B-vitamiinikompleksia, mangaania ja glysiiniä. Ihan kohtuullista, eikö vain?! Tai mikä nyt kellekin on kohtuullista, mutta lisäravinteiden hulluihin vuosiini nähden tämä määrä on hyvinkin kohtuullinen, jopa vähäinen ;)

Ja kuinka sopivasti sattuikaan postipoika tuomaan juuri lisäravinneviikolle muutamia uusia tuotteita testattavaksi! Kyseessä on suomalaisen New Organicsin Puhdas+ Caps -tuotesarja, joista sain blogin kautta kokeiltavaksi D-vitamiinin, melatoniinin ja Saccharomyces boulardii -hiivaprobiootin. Kaikki tuotteet ovat orgaanisia ja kuten nimikin jo sanoo, niin 100% puhtaita ilman väri-, pintakäsittely-, säilöntä- tai makuaineita. Tuotteet eivät myöskään sisällä laktoosia, gluteenia, allergeeneja tai muita yliherkkyyksiä aiheuttavia ainesosia. Purkit ovat vielä kiinni, mutta eniten odotan hiivaprobiootin korkkaamista.

Kyllä meillä nyt on puhdasta! Purkissa. Myös villikissat, 12-vee, pitävät itsensä kiitettävästi puhtaana. Vielä kun lopettaisivat mökin sotkemisen. Karvanlähtöaika on parhaimmillaan ja sitä näillä kavereilla riittää. Ihan joka paikkaan asti. Ja se tarkoittaa sitä, että emännän on aika tarttua imurin letkuun ja mopin varteen…jaiks!

CocoVin tuotteet saatu blogiyhteistyön kautta.
Puhdas+ Caps -tuotteet saatu testattavaksi blogin kautta.
Villikissa on oma. Villikissan lodju saatu lahjoituksena isukilta ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.