Liha, Pääsiäinen, Reseptit, SEMIPALEO
Comments 2

Keltajuuripyreellä kuorrutetut jauhelihamuffinssit

Paleokeittiön pääsiäisteema jatkuu pääruoalla! Menussa luki kauniisti, että tarjolla olisi ”mintulle ja fetalle maistuvia lammasmuffinsseja keltajuurikuorrutteella”. Täytyy myöntää, että ihan pikkusen huijasin. Suunnitelmissa oli kyllä, mutta aika monta asiaa meni tämän aterian kohdalla pieleen. Aloitetaan vaikka siitä, että lammasmuffinssit eivät ole karitsanjauhelihasta vaan ihan tavallista pakastimesta löytynyttä Herefordia. Jauhettua lammasta kun ei tähän hätään näiltä hoodeilta löytynyt.

Seuraavaksi pieleen meni keltajuurisose. Juu, kauniita ovat kyllä paloitellut keltajuuret ja sipulit uunivuossa. Ennen kuin uuni astui mukaan kuvioihin. Ajatuksena oli kokkailla nimenomaan paahteista keltajuuripyrettä. Se ajatus ei kuitenkaan konkretisoitunut vaan paahteinen keltajuuripyree päätyi aika nopeasti viemäristä alas.

Vaikka olin mielestäni pilkkonut juuret sopivan pieniksi paloiksi, niin niiden kypsyminen kesti forever and ever. Sitä ennen sipulit olivat palaneet karrelle ja keltajuuret muuttuneet keltaisista kullanruskeiksi. Lopputuloksena oli sakeaa kuravettä muistuttava rakeinen mössö! Joka paitsi näytti kamalalta, niin myös maistui hirveältä. Uusi päivä, uusi yritys! Ja siinä välissä uudet suunnitelmat kypsennyksen osalta.

Sitten ne ”lammaspyörykät”. Niistä tuli kyllä ihan hyviä, mutta visio muffinssivuoissa kypsennetyistä pyöryköistä ei toiminut. Pyöryköistä irtosi sen verran nestettä, että siinä ei auttanut edes tuplavuoat. Lihapullat pelastin nesteestä, mutta läpimäriksi vettyneet paperivuoat lensivät roskiin (sen jälkeen kun olin kaatanut niissä puolilleen lilluneen nesteen pois). Onneksi tämä erehdys oli helposti korjattavissa. Vaihdoin vain vuoat kuiviin.

Kypsät pyörykät vuoissa lupailivat mainiota lopputulosta. Kunnes menin kuorruttamaan ne liian löysäksi jääneellä keltajuurisoseella, hah hah! Nämä saivat kuitenkin kelvata. Ja kelpasivatkin! Ei kaikkein kauneimpia näkemiäni muffinsseja, mutta maut olivat kohdallaan. Kelpasivat hyvin kotipöytään, mutta ehkä emännän paleoravintolan avaus saa vielä odottaa. Todennäköisesti hautaan saakka.

MINTUN- JA FETANMAKUISET LIHAPYÖRYKÄT

6 isoa pullaa

  • ~400-500 g jauhelihaa (lammasta tai nautaa, ei niin nokonuukaa)
  • 1 sipuli
  • 1 kananmuna
  • 1 tl himalajansuolaa (muuta suolaa ehkä vähän vähemmän)
  • rouhittua mustapippuria
  • maun mukaan 1/2 – 1 tl juustokuminaa
  • maun mukaan tuoretta minttua (ulkolainen voimakkaampaa kuin kotimainen)
  • 1-2 puristettua valkosipulinkynttä
  • tuoretta lehtipersiljaa
  • maun mukaan murustettua fetajuustoa
  • luraus kookosmaitoa pehmentämään lihapullataikinaa ja pyöristämään vähän makuakin
  • kookosöljyä kuullottamiseen
  1. Silppua sipuli ja kuullota kookosöljyssä pannulla.
  2. Valmista lihapullataikina vaivaamalla jauheliha, kananmuna, kookosmaito/-kerma, mausteet ja silputut yrtit tasaiseksi taikinaksi.
  3. Lisää taikinan joukkoon jäähtynyt sipulisilppu sekä murustettu fetajuusto. Vaivaa taas tasaisesti sekaisin.
  4. Pyörittele lihapullataikinasta isoja pyöryköitä.
  5. Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes pullat ovat saaneet sopivasti väriä pintaan. Noin 20-30 minuuttia siihen menee.

FETAJUUSTOLLA MAUSTETTU KELTAJUURISOSE

Riittää kuorruttamaan 6 lihapullaa ja jää vielä vähän nälkäisemmillekin

  • ~600 g keltajuuria
  • 1 sipuli
  • ~60 g fetajuustoa
  • kuivattua timjamia
  • maun mukaan suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta lehtipersiljaa
  • kuullottamiseen kookosöljyä
  1. Kuori ja paloittele keltajuuret sekä silpu karkeasti sipuli.
  2. Kuullota juuria ja sipulia parissa erässä pannulla kookosöljyssä, kunnes sipuli on kuullottunut ja keltajuurien väri muuttunut syvemmäksi. Lisää kuullotusvaiheessa mukaan myös timjami.
  3. Siirrä kaikki kattilaan, kiehauta ja jatka kypsennystä kannen alla miedolla lämmöllä vähäisessä vedessä (niin, että keltajuuripalat juuri ja juuri MELKEIN peittyvät), kunnes juurekset ovat haarukanmentävän pehmeitä. Mulla meni tähän vaivaiset puolisentoista tuntia…
  4. Kaada kaikki vesi pois ja siirrä kasvikset tehosekoittimeen. Lisää hieman suolaa ja surauta sileäksi. Lisää tarvittaessa nestettä (lientä tai kookosmaitoa/-kermaa).
  5. Lisää joukkoon fetajuusto, tehosekoita, maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Keltajuuri on aika makea, joten suolaa tarvitaan tasapainottamaan makua.
  6. Siirrä valmis pyree takaisin kattilaan. Mausta mustapippurirouheella sekä silputulla lehtipersiljalla.

Mun sose jäi tosiaan hieman liian löysäksi, koska en kaatanut aivan kaikkea keitinlientä pois. Se kannattaa tehdä, sillä lientä on helpompi lisätä kuin ottaa pois ;). Löysempi pyreekin on ihan fine, mutta kuten kuvista näkyy, niin hankaloittaa pursottamista lihapullien päälle. Sose myös jämäköityy jäähtyessä.

Olin valmistanut lihapullat (ja pieleen menneen soseen) jo edellisenä päivänä, joten kokoamisvaiheessa vain lämmitin pullat ensin mikrossa ja pursotin sen jälkeen päälle hiukan jäähtyneen pyreen. Ihan vaan vinkiksi, että kuuman pyreen pursottamisessa polttaa näpit ;)

Koristele vielä valmiit muffinssit mustapippurirouheella ja lehtipersiljalla.

Idean lihaisista muffinsseista bongasin muuten joskus pinterestistä. Katselin lähinnä kuvia, joten ei hajuakaan millaisista pullista ja soseesta olivat ne muffinssit kasattu. Googlella varmasti löytyy. Myös kuvia hieman kauniimmista aikaansaannoksista ;). Idea toimisi varmasti oikein kivasti myös cocktail -paloissa.

Ja hei! Tänään viimeistä päivää Viljatonta kattausta ja TehoPaleo28 -reseptivihkosta Paleokaupasta!

Jatketaan loskaisessa säässä pääsiäisen ja hunajaisen jälkkärin odottelua ;)

1 kommentti

  1. Iina says

    Käykö go greening kookosjuoma? Via onko liian litkua? Aloitin tällä viikolla gluteenittoman elämän ja kaikki on vielä uutta :)

    • Moikka Iina!

      En tunne GoGreenin kookosjuomaa, mutta pikainen vilkaisu ainesosaluetteloon ja ravintosisältöön näyttäisi, että on melkein pelkkää vettä. Eli litkua =D

      Itse käytän pääsääntöisesti Karan kookosmaitoa ja -kermaa. Ei se kaikkein terveellisin vaihtoehto, mutta koostumuksen puolesta toimii mun mielestä parhaiten =)

      Ilman kookosmaitoakin pärjää vallan mainiosti! Voi myös korvata esim. ruokalusikallisella smetanaa tai lurauksella täyskermaa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.