Gluteeniton, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, SEMIPALEO, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Comments 2

Ota COBBI! Ei pikkunälkä yllätä!

Kokoa Cobb, kun haluat salaattia, joka pitää nälän loitolla – pitkään! Nyt ei enää auta itkut, etteikö salaatilla saa vatsaansa täyteen. Tai kun syö salaattia, niin on heti nälkä. Ei ole. Jos pistää salaattiin riittävästi muutakin kuin salaatinlehteä. Tässä se on – salaatti, joka sisältää muutakin kuin pelkkää pupunruokaa.

Cobb -salaattihan lienee saanut alkunsa jo 1930-luvun Yhdysvalloissa ja on nimetty kehittäjänsä Robert Cobbin mukaan. Mutta tarinoita on muitakin…

Musta viehättävin osa tarinaa on, että se on alkujaan ollut pelkkä jämäsalaatti, josta nousi ensin kalifornialaisen ravintolan nimikkoannos ja sittemmin koko maailman tuntema klassikko.

Olen jämäsalaattien suurkuluttaja ja kokoan niitä tuon tuosta. Nyt vaan odottelen, milloin joku tunnettu ravintola bongaa sellaisen omaksi nimikkoannoksekseen. Just kidding, guys!

Cobb -salaatissa on aikalailla kaikkea, mitä perusraaka-aineista valmistettuun salaattiin tulee mieleen pistää. Ehkä sinihomejuusto on hieman eksoottinen, mutta muuten -peruskauraa!

Kasviksista rapeaa salaattia, tomaattia, avokadoa ja vähän ruohosipulia. Vain kurkku puuttuu.

Proteiinipuolta edustaa puhtaimmillaan broisku. Kananmuna ja pekoni pitävät huolta sekä proteiini-, että rasvapuolesta. Sinihomejuuston lasken itse puhtaasti rasvajoukkoihin, jota myös avokado tukee.

Koko komeuden kruunaa öljyinen viinietikkakastike eli vielä vähän kylläisyyttä lisäävää rasvaa. Ja ruoansulatusta helpottavaa happoa. Aika perfetto kombo. Kyllä jenkit tietää, millä nälkä lähtee! Ymmärtäisivätpä sen vielä itsekin ;)

Käsitykseni mukaan ajatuksena on laittaa pienityt raaka-aineet nätteihin riveihin isolle tarjoilualustalle, josta jokainen voi noukkia mieleisiään tai mielellään kaikkia aineksia omalle lautaselle.

Mun Cobb -salaatti on  rustiikkisempi ja sillä varmasti syöttäisi useammankin ihmisen kuin yhden emännän. Noh, mä syön isosti. Mutta harvoin. Kesällä pärjää mainiosti yhdellä varsinaisella aterialla, jota voi täydentää pirtelöin, riisikakuin, avokadolla tai majoneesin kanssa nautitun kananmunan.

Vähemmän höttöä, enemmän ravinne- ja energiatiheitä ruoka-aineita, niin ei tarvitse olla jatkuvasti jotain suuhun työntämässä. Ja maukasta pitää olla myös! Rasva yleensä on ;)

COBB -SALAATTI EMÄNNÄN TAPAAN

1 iso annos

  • 1 keitetty kananmuna
  • 4 siivua pekonia tai 6 siivua pancettaa rapeaksi paistettuna
  • ~150 g kypsentämätöntä broilerinfilettä
  • 1/2 rooman tai Cosmopolitan -salaatti
  • 1 iso tomaatti
  • 1/2 avokado
  • sinihomejuustoa murustettuna
  • ruohosipulia silputtuna
  • (kookosöljyä paistamiseen)

Salaatinkastike (2 annosta)

  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl puna- tai balsamiviinietikkaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl Dijon -sinappia
  • 1 tl Srirachaa (tai Worcestershiren kastiketta jos on, srirachaa on aina ;))
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • (1 pieni valkosipulinkynsi puristettuna)
  1. Valmista salaatinkastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Jätä jääkaappiin maustumaan siksi aikaa kun valmistat salaatin ainekset.
  2. Keitä kananmuna(t) samalla kun paistat pekonit rapeaksi kuumalla pannulla. Poista kypsät pekonit pannulta ja lisää broilerinfileet paistumaan pekoninrasvaan. Jos rasvaa on kovin vähän, niin lisää 1-2 rkl kookosöljyä. Mausta kypsät broilerinfileet suolalla ja mustapippurirouheella. Nosta jäähtymään siksi aikaa kun valmistelet loput ainekset.
  3. Pilko salaatti lautaselle salaattipediksi. Kaada salaatin päälle salaattikastike. Kuutioi muut raaka-aineet, paitsi sinihomejuusto ja ruohosipuli riveiksi salaattipedin päälle. Ripotele päälle sinihomejuustoa ja ruohosipulisilppua. Mausta vielä tarvittaessa suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
  4. Nauti tuoreeltaan!

Kootut selitykset ja muita vinkkejä!

Paista kerralla isompi erä broilerinfileitä,niin riittää tuleviksikin päiviksi. Itse löin pannuun 450 g, jolloin olivat seuraavina päivinä paloittelua vailla valmiit.

Pekonia kannattaa paistaa kerralla vain tarpeellinen määrä. Jos tykkää rapeasta.

Myös kananmunia lienee parasta keittää samalla useampi kuin yksi.

Salaatinkastike säilyy myös jääkaapissa suljetussa astiassa päiviin tuleviin. Sekoittelen yleensä parin päivän satsin kerralla. Pääsen helpommalla.

Salaattikastikkeen paikka on mun mielessä salaatissa SALAATIN päällä, ei esim. pekonin, broiskun, kananmunan tai juuston päällä. Kukin pistää, mihkä tykkää, mutta minä laitan salaattiin. Poikkeuksena majoneesikastikkeet =D

Jos haluat ottaa Cobbisi maidottomana ja täyspaleona, niin skippaa sinihomejuusto!

Sinihomejuuston voi korvata myös fetajuustolla, jos se vuohenmaitoisena istuu ruokafilosofiaasi paremmin. Juuston voi hylätä myös kokonaan, mutta kyllä sillä annoksessa oma paikkansa on. Salaattia ei tarvitse kuitenkaan upottaa homejuustoon. Vähempikin riittää.

Vaikka salaatti varmasti säilyy valmiinakin seuraavaan päivään, niin parasta tuoreeltaan. Pekonin kypsentäminen ja muiden ainesten pilkkominen ei kauan vie.

Aitoon salaatinkastikkeeseen kuuluu Srirachan sijaan Worcestershiren kastike, mutta sovelsin, koska sellaista ei käsillä ollut. Sriracha toimii aina! Ja kaikkialla.

Äijämäisen ruokaisia salaattipäiviä sinunkin viikkoosi!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

1 kommentti

  1. Tiina says

    Worcestershire sisältää ohraa, hyvä korvatakin😉

    • Joo, vaikka tuskin tuohon ohramäärään kukaan terve ihminen kuolee ;) Ja jos oikein helpolla haluaa päästä ja varman päälle pelata, niin mun mielestä kunnon lorautus laadukasta oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa toimii mainiosti salaatissa kuin salaatissa! Selviää sekoittelematta =D

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.