Gluteeniton, Kananmunaton, kesäherkku, Maidoton, Pähkinätön, Puurot, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Comments 5

Vispipuuroa punaherukoista ja kvinoasta (G)

Nyt on kuulkaas sellainen juttu, että unohtakaa perinteinen puolukkavispipuuro, vaihtakaa puolukat punaviinimarjaan ja kokeilkaa tätä parasta marjapuuroa ikinä! Jos ette ole vielä kokeilleet ja koukkuun jääneet.

Punaherukka, tuo viinimarjapensaiden rubiininpunaisena hehkuva pieni terveyspommi, saattaa kirpakkana olla hieman haastava marja. Tai mulle se on… ollut. Jokainen tietää, mitä tapahtuu kun heittää yhdenkin tuoreen marjan sellaisenaan suuhuun – leukaperistä kiskoo niin, että silmät menevät ruttuun, koko naamaa vääntyy vähemmän viehättävään irvistykseen ja saa pelätä leukanivelten pompsahtavan pois paikoiltaan, hah hah!

Meillä joku ystävällinen ihminen, jota myös isukiksi kutsutaan, oli viikonlopun kynnyksellä ahkeroinut ensimmäisen erän punaviinimarjoja ämpäriin. Ne oli ehdottomasti valjastettava pikimmiten hyötykäyttöön. Koska tuoreet marjat ovat parhaita. Parempia kuin pakastetut. Äippä taisi keitellä suurimman osan mehuksi ja minä yritin taikoa herukoista vielä viimeisten oman maan mansikoiden kera jotain elämää suurempaa pirtelöä. Reseptin ja lopputuloksen voi lukea alta. Tai naamakirjasta.

Kun siinä sitten ääneen pohdin äipälle, että mihinkähän nämä marjat tuuppaisi, niin äippä heitti ilmoille ajatuksen vispipuurosta. Whaaat?! Really? En tiedä, missä pimeässä boxissa olen viimeiset 43 vuotta elämästäni elänyt, mutta punaherukkavispis menee heittämällä luokkaan ”nevö hööd”. Kummitäti oli sellaista kuulemma keitellyt ja oli taas nii-maa-piru-hyvät. Joten testiin. Paleotyyliin tietysti, gluteenittomana kvinoan kera.

Kummitäti oli oikeassa, nii-maa-piru-hyvät oli ja koostumuskin oli tällä kertaa enemmän kohdallaan kuin ikinä (vähensin kvinoaa ja ehkä herukoiden nestepitoisuudella on myös oma osansa kokonaisuudessa). Punaherukkavispiksestä tuli kerrasta mun ehdoton suosikkipuuro, jota täytyy saada lisää. Näitä vispipuurojahan on Paleokeittiössä keitelty aiemminkin. Hyviä ovat olleet… jos ei paremmasta ole tiennyt ;). Tsekkaa tarvittaessa…

GLUTEENITON VISPIPUURO PUNAHERUKASTA

3-4 annosta

 • 250 g perattuja, tuoreita punaherukoita
 • 5 dl vettä
 • 1,25 dl kvinoaa
 • 3 rkl hunajaa
 • hieman suolaa
 • mausteeksi ~1 tl vaniljajauhetta
 • (1/2 – 1 dl kookosmaitoa)
 1. Lisää vesi ja herukat kattilaan. Kiehauta ja keitä noin viitisen minuutta.
 2. Huuhtele kvinoa huolellisesti, useampaan kertaan lämpimällä vedellä. Lisää kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä välillä hämmentäen (ettei pala pohjaan), kunnes kattilassa alkaa näkyä ”häntiä” ja seos on puuroutunut.
 3. Mausta suolalla, vaniljalla ja hunajalla. Anna jäähtyä.
 4. Vatkaa vispipuuroksi sähkövatkaimella tai tehosekoittimella.
 5. Nauti tuoreiden marjojen kera ja säilytä jääkaapissa seuraavaan kertaan.

Koska olen ollut aiemmin hieman tyytymätön puuron rakenteeseen, niin uskaltauduin pitkästä aikaa kokeilemaan sähkövatkainta. Noh, ei sillä sen kuohkeampaa tullut kuin tehosekoittimellakaan ja joukkoon jäi marjoista kaikenlaisia rääppänöitä, joten päädyin lopulta heittämään puuron vielä tehosekoittimeen. Ja se kannatti! Lopputuloksena silkkisen pehmeää ja sopivan kuohkeaa vispipuuroa, joka ei tällä kertaa edes tarttunut vastavalmistuneenakaan kiinni kitalakeen. Kannattaa kokeilla, mikä valmistusmetodi on se sun juttu :)

Loppuun vielä vanhaa vinkkiä helppoon ja hyvää arkiruokaan. En muista hehkutinko blogissa vai missä, mutta mustakaali on marketeissa! Joillain onnekkailla ehkä omalla kasvimaallakin. Ja kun näen ensimmäiset mustakaalit, niin alan välittömästi haikailemaan Toscanan auringon alle nauttimaan ribollitasta eli italialaisesta jauheliha-kasviskeitosta.

Noh, nyt ei tarvitse enää haikailla, kun paleotyyliin keiteltyä ribollitaa löytyy vielä iso kattilallinen tämän viikon pääruoaksi. Voin siis huoletta jättää keittiöhommelit huonompiin keleihin ja keskittyä nauttimaan kauan kaivatusta, kesäisestä lämmöstä ja auringonpaisteesta. Oisko se kesä vihdoinkin ehtinyt tänne pohjolaan?!

Paleokauppa

Herkullisia herukkahetkiä aurinkoiseen loppukesään!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!

5 Comments

 1. Julia says

  Moikka! Kokeilin ohjeen mukaan tehdä, mutta lopputulos on liisterimäinen hyytelö :( tein kotimaisesta qvinoasta enkä lisännyt kookosmaitoa. Pyöräytin tehosekoittimen kautta. Ei tullut ollenkaan vispupuuromainen koostumus. Onko vika ryyneissä? Pitäisikö olla ulkomaista qvinoaa? Höh, harmittaa.. :(

  • Moikka Julia!

   Kvinoalla koostumus on hieman tiiviimpää kuin mannasuurimoilla. Muistaakseni… en ole perinteistä tainut viimeiseen kymmeneen vuoteen maistaa ;). Kokeile lisätä hieman nestettä. Näin ainakin omat aiemmat vispipuurokokeilut kvinoalla korjaantuivat huomattavasti ilmavampaan suuntaan. Saattaa olla, että esim. keittovaiheessa nestettä on haihtunut enemmän.

   Lopputulokseen saattaa vaikuttaa myös tehosekoitin. Itselläni on supertehokas, Omegan 3-heppainen blenderi ja ainakin sillä ovat nämä herukkapuurot tällä reseptillä onnistuneet mainiosti, kunhan antaa pyöriä riittävän kauan (ehkä 2-3 x 30 sek). Kannattaa myös huomata, että koostumus tiivistyy puuroa pidempään säilytettäessä. Toivottavasti edes maku oli kohillaan ;)

 2. Julia says

  Maku on muikea! Yritän lisätä nestettä ja pyöräyttää uudelleen kun kunnolla kylmää. Mulla on kitchen aid, eli sekin varsin ärhäkkä. Katsotaan miten käy! :)

 3. Päivitysilmoitus: Mustaherukka-vispipuuro kvinoasta | Wellberries

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.